Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKI TJEDAN U HRVATSKOJ

EU PIKNIK

Događanjaima na Trgu ispred Europske kuće u Zagrebu,Augusta Cesarca 4, u subotu 7.5 započeo je Europski tjedan čija je tema kretanje i očuvanje okoliša. To je manifestacija kojom se obilježava 5. svibanj 1949. godine, dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibanj 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije i taj se dan u Europskoj uniji bilježi kao Dan Europe. Naime 9. svibnja 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman javno je predstavio ideju stvaranja Europske zajednice za ugljen i čelik, koja je početak stvaranja Europske unije. Bio je to temeljni prijedlog Francuske Vlade kako bi uspostavila ravnoteža i prekinula ratove između Francuske i Njemačke koji su uz veće ili manje prekide trajali dva stoljeća, te stvorio siguran mir. Realizacija ideje europske zajednice započela je Pariškim ugovorom 18. 4. 1951. kada je šest država i to Belgija, Savezna Republika Njemačka, Francuska, Italija, Luxemburg i Nizozemska uspostavilo zajedničko tržište ugljena i čelika.

Europski tjedan u Zagrebu započeo je kulturnim programom i promotivnim predstavljanjem država članica - Austrije, Bugarske, Češke, Danske, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Irske, Italiea,Litve, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Španjolske i Švedska. Svaka spomenuta država nudila je posjetiteljima ono po čemu je posebno poznata. Tako se na štandu Danske točilo pivo Pan, na štandu Italije simpatični dečko neumorno je kuhao kave i djelio zagrepčanima, Razne brze nacionale slastice djeljene su i na štandovima Slovačke , Češk itd. Službeni naziv europskog tjedna je EU PIKNIK, a Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske za građene je organiziralo „Orange Bike Ride“ vožnju biciklom koja je počela u podne, što je bio početak promocije održivog načina prijevoza i motiviranje da što veći broj građana se na ekološki način češće odluči kretati gradom. Na europskom tjednu svoju je promociju tako dobio bicikl.
Europski tjedan je u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Europske Komisije u RH.

Image and video hosting by TinyPic

Pivo Pan koje se proizvodi u pivovari Carlsberg Croatia u Koprivnici, u nekadašnjoj Panonskoj pivovari, koja je prodajom postala Danska i dio Carlsberg pivovare iz Kopenhagena, degustiralo se na Danskom štandu. (fotke:mzz)

Image and video hosting by TinyPic
Veleposlanici više zemalja članica EU akreditirani u Hrvatskoj na EU PIKNIK- u i obilježavanju Europskog tjedna u subotu 7.5. 2016. Više njih odjeveno je sportski, a neki su se kao i hrvatski veleposlanik Branko Baričević ( u sredini u žutoj majici ) okušali u vožnji gradom na biciklu kako to promovira akcija Europskog tjedna.


Image and video hosting by TinyPic
Talijani poznati po dobrim kavama građane Zagreba su ćastili kavom na svom štandu.


Europski tjedan se obilježava u mnogim gradovima.Hrvatske Izvor informacije je Predstavništvo EK u Hrvatskoj:

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 09.05.2016. u 08:05 sati.