Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TRAŽI SE OPREZ EK U RAZGOVORIMA O SLOBODNOJ TRGOVINI POSEBNO U GOVEĐEM SEKTORU !




EUROPSKI UZGAJIVAČI REPE SMANJILI POVRŠINE
ZBOG RAVNOTEŽE SEKTORA ŠEĆERA

Hrvatska poljoprivredna Komora obaviještava o aktivnostima poljoprivredne organizacije Copa Cogeca koja ima sjedište u Belgiji:

"Glavni tajnik organizacije Copa-Cogeca Pekka Pesonen je istaknuo da ne razumije razloge Europske komisije za odgodu prijedloga za povećanu opskrbu šećerom europskog tržišta za čak 300,000 – 400,000 tona, s obzirom da nema opasnosti da će u EU-u nedostajati šećera. Naglasio je i da se pristup europskom šećeru za opskrbljivače koji nisu iz EU-a udvostručio u deset godina zahvaljujući brojnim pogodnostima iz bilateralnih trgovinskih ugovora. Dodao je da prognoze za tržišnu godinu 2016./2017. predviđaju da će se područje pokriveno šećernom repom u EU-u povećati barem za 7% te da će prerada započeti dosta prije 1. listopada te da je prosječna cijena bijelog šećera u EU-u stagnirala duže od godine dana i pala za 2€ između siječnja i veljače.

“Povrh svega toga, europski uzgajivači repe su smanjili područje pokriveno repom za više od 10% tijekom tržišne godine 2015./2016. kako bi ponovno doveli u ravnotežu tržišne sile u sektoru šećera. Odluka Europske komisije da uvede iznimne mjere upravljanja tržišta u sektoru šećera se kosi s odlukama koje su donijeli europski uzgajivači šećerne repe. Copa Cogeca stoga moli Europsku komisiju da ne odgađa prijedlog za propis o iznimnim mjerama za upravljanje tržišta u sektoru šećera na sljedećem sastanku Vijeća za šećer 26. svibnja”, zaključio je.

O Transatlantskom sporazumu o partnerstvu u trgovini i ulaganjima (SAD i EU):
Copa Cogeca traži od Europske komisije da bude oprezna u pregovorima o slobodnoj trgovini između EU-a i SAD-a (TTIP - Transatlantski sporazum o partnerstvu u trgovini i ulaganjima) nakon što je novo istraživanje ukazalo na to da bi dogovor mogao imati negativan i ozbiljan utjecaj na goveđi sektor u EU-u.

O ovoj temi se raspravljalo na radnoj skupini za govedinu u organizaciji Copa Cogeca. Nakon sastanka Jean-Pierre Fleury je upozorio da “Cijene nastavljaju padati u europskom sektoru za govedinu, a ruska zabrana za poljoprivredni izvoz na tržište EU-a je još aktualna. Na mliječni sektor to posebno negativno utječe, a to onda indirektno utječe i na goveđi sektor. Proizvodnja govedine je bila viša za 3.6% u 2015. zbog konstantnog pritiska na mliječni sektor jer se proizvođači prebacuju s mliječne proizvodnje na proizvodnju goveda, a to rezultira povišenim količinama na tržištu. Prognoze nisu pozitivne s obzirom na to da se proizvođači govedine boje daljnjeg pritiska za smanjenje cijena u kratkom roku.”
“U skladu s ovim poteškoćama, nužno je pronaći nova tržišta za naše proizvode. Također trebamo dodatne alate kako bismo izvoznicima pružili malo potpore i pomogli im u rizičnim situacijama pri izvozu na nova tržišta. Ovdje je jedini mogući alat izvozno kreditno osiguranje i mi molimo EU da pospješi akcije za korištenje ovih alata”, rekao je.

“Također molimo Europsku komisiju da bude krajnje oprezna u razgovorima o slobodnoj trgovini između EU-a i SAD-a (TTIP) nakon što je Francuski stočarski institut proveo novu studiju o konkurentnosti europskog sektora za krave muzare u okviru pregovora za TTIP te njome potvrdio da je opravdana klasifikacija govedine kao osjetljivog proizvoda u okviru ovih pregovora”- istaknuo je Fleury.

U ponudama za pristup tržištu koje su razmijenjene u listopadu, 97% tarifnih oznaka je bilo uključeno u jedne a 3% u druge kategorije za preradu što uključuje goveda, perad i svinje.

Nastavio je “Što se tiče mesa visoke vrijednosti, kao što je npr. goveđi biftek, goveđi sektor iz SAD-a ostaje konkurentniji zahvaljujući ekonomiji razmjera, različitoj praksi za okoliš i upravljanje gnojivom, različitoj dobrobiti životinja i zdravstvenom standardu te izostanku obveznog sustava sljedivosti. EU ima vrlo visoke standarde koji u ovom slučaju ne moraju biti poštivani pri uvozu u EU. Bifteci međutim predstavljaju glavni izvor prihoda za naše proizvođače govedine. Bez opreznog pristupa u TTIP-u, ovaj oblik proizvodnje može biti teško pogođen negativnim utjecajem ekonomije razmjera ruralnih područja. U Francuskoj koja ima najviše krava muzara u EU-u, ista studija potvrđuje potencijalni pad prihoda francuskih specijaliziranih proizvođača govedine do čak 40-50% što bi bilo vrlo štetno, pogotovo jer se oni bave poljoprivredom na području gdje nisu mogući drugačiji oblici zaposlenja”.

Zaključio je tako što je tražio od Komisije da budu oprezni u ovim pregovorima. Pregovori su trenutno u trinaestom krugu koji je održan u New Yorku prošli tjedan. (HPK)






Post je objavljen 08.05.2016. u 21:18 sati.