Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Preko Mačkovog Vrha

Lijep dan je šteta ne iskoristiti za laganu biciklističku vožnju, ovaj put preko Kastva šetnicom kroz šumu do sela Breza i nazad preko Viškova.





Putem ima zanimljivih mjesta, kao ova Šparožna jama, najveća u Kastavštini. U ovoj jami su sondiranjem našli kosti spiljskog medvjeda u nekim donjim odajama.


Detalj iz spilje, izgleda kao neka žena.


Na ovom dijelu najviše točke su stijene sjevernog i južnog Mačkovog vrha, oba nešto viša od 500 m n/m. Ovaj medo me uvijek pozdravi na ovome mjestu.


Na stazi za vrhove ima srušenih starih stabala.


A i stabala i grana koji još nisu pali, a u šumama nije rijetkost povreda od pada grana.


Prije Južnog Mačkovog vrha ima zanimljivih prolaza, ovaj se može zaobići.
.

Ovuda mogu samo mršavi ili niski.


Uz stazu bilo je i medvjeđeg luka, kojeg sam i ubrao.


Na južnom vrhu poluspilja sa oknom u kojoj uvijek ima vode.


Pogled sa vrha na Obruč i Fratar u Grobničkim Alpama.


Iznad je preletio avion, vjerojatno za aerodrom na otoku Krku.


Od životinjskog svijeta nisam puno vidio, ovo je stjenica vatreni opančar.


U pukotinama u stijeni pod vrhom našle su mjesto pastirska iglica i papratica.


Vraćam se dio puta kako bih došao na sjeverni Mačkov vrh.


Odakle se lijepo vidi planina Nanos u Sloveniji na kojoj sam bio nekoliko puta.


Ova jama bi mogla poslužiti i kao sklonište za nevremena.


Lijep prirodni detalj kod odmorišta uz šetnicu.


Fotke za dvoklik: odmor i marenda na odmorištu i pogled na vrhove Ćićarije sa sjev. vrha. (Maslinovo ulje i balzamski ocat kupljeni na početku vožnje na akciji u TC-u.)


U povratku nakon mjesta Breza uz cesticu ugledao sam ove rascvjetane božure.


Integ. tjestenina od pira sa pestom i listovima medvjeđeg luka. Za pesto se u blenderu samelju listovi medvjeđeg luka, dodaju orasi ili pinjoli, parmezanski sir, maslin. ulje, sol, papar i drugo po želji i može stajati u hladnjaku neko vrijeme.


DODATAK:

Kolaž za dvoklik sličica iz travnja:


Post je objavljen 08.05.2016. u 00:56 sati.