Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BOGAT SELJAK - BOGATA DRŽAVA



Prof. dr. IVO MILJKOVIĆ
“ SELO MORAMO SPASITI”

Na tribini” Govedarstvo Hrvatske na prekretnici “ Hrvatskog agronomskog društva Kluba znanstvernika Udruge BOSANSKIH HRVATA Prsten (o čemu sam pisala u tekstu KRAVA JE HRANITELJICA OBITELJI, objavljeno 27.4. 2016.) za riječ se javio prof dr. IVO MILJKOVIĆ umirovljeni profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Dr. znanosti , professor u mirovini je erudit u znanju tako da je ovom prigodom iznimno zanimljivo govorio o mljekarstvu i govedarstvu, zato iako kratko, izlaganje dr. Miljkovića objavljujem zasebno.
“Doktorski rad, početkom 1919. /1920 . godine u Berlinu, obranio je prof .Oto Frangeš na temu “Buša”. Tema doktorata je bila buša, pashmina goveda. U Bosni i Hercegovini gdje je buša dominirala kao pasmina vrijedilo je pravilo, usporedba konja i krave. Konj je ilika, a krava je hraniteljica. Obrađuje se problem buše koja je izvor egzistencije snage domaćinstva, temeljni izvor energije. I kolega Marohnić je rekao da je jedan od najvećih znanstvenika stočarstva i posebice govedarstva bio prof dr. Mile Car. Najjači Institut za stočarstvo, posebice za govedarstvo bio je u Zagrebu koji je utemeljio i razvio prof. Mile Car. Nažalost sticajem okolonosti 1972. godine razoren je taj Institut, a prof. Car je u svoju obranu napisao 150 stranica, naslova MOJA OBRANA u kojoj argumentira potrebu i značenje takove aktivnosti. Kada sam za vrijeme svoje specijalizacije na fakultetu u Bariu upoznao rektora prof. Cartretessa, čija je supruga bila zagrepčanka pa smo se tako bolje upoznali, pitao me da li bi za međunarodni Centar za stočarstvo Mediterana, nekoga mogao predložiti. Predložio sam profesora Cara. Profesor Car je bio tamo predavač govedarstva posebice proizvodnje beby-bifa. Kada sam se ponovo vratio u Bari rekao mi je rektor “Nikada boljeg profesora nismo imali”. A ja ću reći i to da je na PIKu Vukovar, pod vodstvom prof. Cara u suradnji s pokojnim prof. Zvonkom Uremovićem postignut maksimalni prinos i da je ta farma u govedarstvu bila jedna od najuzornijih u Europi o čemu ima pismenih dokumenata” ispričao je dr. Miljković.
“Ja bi nešto rekao i o i mlijekarstvu” rekao je te nastavio prof.dr.Miljković “ Kolega Marohnić kaže koliko krvi mora proći kroz vime da bi se proizvela jedna litra mlijeka.To u prvi mah zapanjuje. A ni dan danas znanost nezna kako nastaje mlijeko. Ako stanice mliječne masti koja se sastoji od glicerina i 12 masnih kiselina prolazi iz stanica sekretorno hemitela glavure lahipere mame kroz staničnu membranu koja nije semiterlabilna, najnovija istraživanja pokazuju da se radi o energetskom potencijalu stanične membrane analogno kao kod gibanja sin plason kod biljaka. No, još jedan biser u mljekarstvu: mlječna mast, mlijeko, sadrži više joda nego krv i sada je tu bilo puno teorija, ali nečemo u to ulaziti. Jedan je biseru tu : godine 1932.velikan hrvatske mljekarske znanosti bio je profesor Stjepan Filipović iz Travnika. On je u časopisu “Milk” U Berlinu objavio rad koji je porušio sve tada još nesuvisle teorije o stavu mlijeka i energetskom potencijalu vimena, svojim radom kojim je dokazao da nema druge baze sekrecije, da ne ulazimo u detalje. Mi smo dakle imali velikana u svjetskoj znanosti u razradi tehnologija i posebice u organizaciji govedarstva. Mi moramo znati da su u Europi prve mavrogojske udruge govedarske bile osnovane u Podravini i u Bjlovaru . Gdje su sada? Na to će nam odgovoriti budući agroekonomisti i agronomi stočari koji će morati nastalo stanje korigiraati, jer selo moramo spasiti.Za vrijeme mog postdipl studija u Francuskoj jedan ekonomista prof. Valassis je rekao “bogat seljak – bogata država”. I to je jedina istina. I bez te istine se neda nikuda” - rekao je dr.Ivan Miljković
Znanstvena domena dr. Miljkovića bilo je voćarstvo, a 1998. godine njegov znanstveni rad valoriziran je i od Hrvatskog Sabora, od koga je dobio državnu nagradu za znanost za životno djelo.



Image and video hosting by TinyPic
Prof.dr. Ivo Miljković ( fotka: mzz)




Post je objavljen 06.05.2016. u 16:41 sati.