Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Vlada Republike Hrvatske raspustila Gradsko vijeće Vrgorca i razriješila dužnosti gradonačelnika Rudolfa Grljušića i njegovog zamjenika Zdravka Primorca



Na svojoj 15. sjednici održanoj u srijedu 20. travnja Vlada Republike Hrvatske je, na prijedlog Ministarstva uprave, donijela Rješenje o istovremenom raspuštanju Gradskog vijeća Grada Vrgorca i razrješenja gradonačelnika Grada Vrgorca Rudolfa Grljušića i njegovog zamjenika Zdravka Primorca.

U prijedlogu Ministarstva uprave navedeno je da je slijedom obavijesti gradonačelnika Grada Vrgorca od 31. ožujka 2016. utvrđeno da u Gradu Vrgorcu u zakonom određenom roku nije donesen proračun Grada. Također, u Vrgorcu prije početka 2016. godine nije donesen proračun za tu godinu, već je donesena Odluka o privremenom financiranju, međutim ni do 31. ožujka 2016. godine nije donesen proračun za 2016. godinu. Slijedom toga stekli su se zakonom propisani uvjeti za istovremeno raspuštanje Gradskog vijeća i razrješenje gradonačelnika i njegovog zamjenika koja je izabran zajedno s njim.

Sukladno članku 85.a Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano je da će na prijedlog središnjeg tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Vlada Republike Hrvatske istovremeno raspustiti predstavničko tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i razriješiti općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika koji je izabran zajedno s njima ako u zakonom određenom roku ne bude donesen proračun, odnosno odluka o privremenom financiranju.
Slijedom odredbe članka 8. Zakona o lokalnim izborima, mandat članova predstavničkih tijela jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave izabranih na redovnim izborima traje do stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju predstavničkih tijela, sukladno zakonu kojim se uređuje lokalna i područna (regionalna) samouprava. U skladu s istom odredbom, mandat općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njegovog zamjenika koje je Vlada Republike Hrvatske razriješila istovremeno kada je i raspustila predstavničko tijelo u toj jedinici, traje do stupanja na snagu odluke Vlade o raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana.

Sukladno članku 85.c Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, rješenje Vlade Republike Hrvatske o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana stupa na snagu danom objave u „Narodnim novinama“.

Vlada Republike Hrvatske će posebnim rješenjem imenovati svoga povjerenika koji će obavljati poslove iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Vrgorca. Povjerenik će biti plaćen sredstvima Gradskog proračuna Vrgorca.

Stupanjem na snagu ovoga Rješenja prestaje mandat članovima Gradskog vijeća i mandat Rudolfa Grljušića, gradonačelnika Grada Vrgorca te mandat Zdravka Primorca, zamjenika gradonačelnika koji je izabran zajedno s njim.

Post je objavljen 20.04.2016. u 16:40 sati.