Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/procitano

Marketing

HORMONSKA RAVNOTEŽA

Sara Gottfried
Izdavač: Planetopija 2014

Kako starite radni kapacitet vaših organa se smanjuje: radni kapacitet organa kod zravih mladih ljudi deset puta je veći od stvarnih potreba. Nakon tridesete godine života smanjuje se za 1% godišnje tako da u osamdeset petoj raspolažemo tek djelićem izvornog radnog kapaciteta.

Odabir namirnica, okoli, stav, starenje, stres, gnetika, čak i kemijske tvari u našoj odjeći i madracima mogu utjecati na razine hormona u našem tijelu.

Visok kortizol blokira funkcioniranje drugih ključnih hormona poput hormona štitnjače, kraljice metabolizma, i progesterona, ključnog hormona protiv nadutosti koji ujedno umiruje ženski mozak.

Hormonski su problemi ključni razlog procesa ubrzanog starenja, do čega dolazi kad razina hormona koji grade mišiće i kosti opada brže od razine hormona koji razgrađuju tvari radi opskrbe energijom. Rezultat: naše se stanice više troše, rjeđe popravljaju te se stoga osjećamo i izgledamo starije negoli uistinu jestom. Cilj je dovesti proces razgradnje u proporcionalan odnos s procesom obnove ili, još bolje, češće se obnavljati nego razgrađivati.

Čak i ako ste genetički isprogramirani da obolite od depresije ili raka, način prehrane, vaša aktivnost i unos dodataka prehrani mogupromijeniti izražaj vaših gena.

Magnezij, vitamin B6 i divlji papar u obliku biljnog lijeka dokazano pomažu u liječenju predmenstrualnog sindroma.

Nadbubrežne žlijezde proizvode kortizol, jedan od najmoćnijih hormona stresa. Kortizol pak, zauzvrat, upravlja tijelom govoreći mu kako reagirati u stresnim trenucima. Jajnici proizvode mnogobrojne hormone, uključujući estrogen, progesteron i testosteron. Gušterača izlučuje inzulin, čija je primarna funkcija prijenos glukoze u stanice, čime se snižava njezina razina u krvi. Masne stanice najveća su endokrina žlijezda u vašem tijelu: masnoća luči hormone poput leptina, koji regulira apetit, iadiponektina, koji prilagođava brzinu sagorijevanja masnoća.

Kortizol je vaš ključni izvor pozornosti i funkcioniranja pod velikim stresom. No kad ste konačno izloženi stresu, razina kortizola može naglo skakati i padati te postati previsoka ili preniska. Hormon štitnjače utječe na vaš metabolizam dajući vam energiju, održavajući toplinu tijela i prikladnu tjelesnu masu. Estrogen čini pak skupinu spolnih hormona odgovornih za žensku privlačnost, zadovoljstvo i seksualnu želju.

Progesteron je protuteža estrogenu pomažući u održavanju sluznice maternice, emocija i sna. Testosteron je hormon vitalnosti i samopouzdanja, a njegovo preveliko lučenje glavni je uzrok neplodnosti. Pregnenolon je odgovoran za održavanje jednostavnog pamćenja i vida. Leptin kontolila glad, inzulin regulira kako tijelo koristi gorivo dobiveno iz hrane i usmjerava vaše mišićne, jetrene i masne stanice na preuzimanje glukoze iz krvi i njezinu pohranu. Oksitocin je hormon i neurotransmiter, što znači da djeluje kao moždani kemijski spoj koji prenosi informacije od živca do živca, neki g anazivaju ljubavnim hormonom. Vitamin D je hormon koji se sintetizira od kolesterola, ali i izlaganjem sunčevoj svjetlosti.

Razina kortizola je najviša nakon izlaska sunca (iza 7 sati ujutro) dok se lučenje melatonina obustavlja. Suprotno tome, u 21 h razina kortizola se smanjuje, a vi udealnom slučaju proizvodite voše melatonina. Kad shvatite kako aši hormoni međudjeluju jedni s drugima, lakše ćete uspostaviti hormonski sklad.

Koliko god je moguće svaku noć odlazite na spavanje u isto vrijeme, budite se u isto vrijeme i izlazite na sunce. Time stvarate dosljedni cirkadijalni ritam i na prirodan način uspostavljate optimalnu ravnotežu hormona.

PERIMENOPAUZA: VAŠE OSOBNO GLOBALNO ZATOPLJENJE, HIPERBUDNOST I TJESNIJE TRAPERICE
Perimenopauza se odnosi na godine hormonske turbulencije koje prethode posljednjoj menstruaciji. Iako može započeti sredinom tridesetih, ili četrdesetih, nije dobna točka, nego stanje uma i tijela. Započinje s padom progesterona i završava s padom razine estrogena. Kod nekih se žena može prepoznati po nepredviljivom raspoloženju, debljanju, nedostatku energije, a najčešće se radi o istodobnoj pojavi svih triju simptoma. Druge se žene u perimenopauzi oslobađaju luđačke košulje plodnih godina i konačno progovaraju o tome što žele i što trebaju.

Puno je burnija i mučnija od same menopauze jer hormoni fluktiraju iz mjeseca u mjesec ponekad s blagim a ponekad sa dramtičnim varijacijama.

Kad žene uđu u četrdesete, često ih šokira dramtična hormonska promjena koja utječe na sve – od pamćenja do seksa. No nije se dogodila preko noći. Tako je. Vaš estrogen, testosteron i hormon rasta počeli su venuti, doduše sporo, gotovo dva desetljeća prije negolis te počeli zamjećivati zaboravljivost, pospanost i zasićenost seksom.

Žene u perimenopauzi često se osjećaju poput Jacka Bauera iz serije 24 sata – svaki dan, svaki sat, a ponekad i svaka minuta čini im se poput nemilosrdne igre opstanka.

Prema službenoj medicinskoj definiciji, vaš ulzak u menopauzu slavi se godinu dana nakon posljednje mjesečnice. To bi značilo da je to jednodnevna proslava jednogodišnje obljetnice službenog prestanka rada ženskih jajnika.

Prvo su na redu jajnici koji podliježu procesu starenja.
Ptom će vam se usporiti rad štitnjače. Usporit će se, zajedno s njom, i metabolizam. Vaša tjelesna masa nastavljat će rasti iako jedete manje, a vježbate više. Bit ćete bez energije i vaše će raspoloženje postati nepredvidljivo.
Zatim nastupaju nadbubrežne žlijezde. Izraženije ćete reagirati na stres i više se jednostavno nećete moći nositi s poteškoćama koje vam život priređuje.
Spojite li sve navedeno, dobit ćete savršenu neuroendokrinu oluju: sva trihormonska sustava – jajnici, štitnjača, nadbubrežne žlijezde – udružili su se kako bi vam podmetnuli nogu.

Prije nego sam otkrila da je problem u hormonima zapitala sam se je li problem u majčinstvu? Je li moj nedostatak energije krajem tridesetih posljedica toga što imam dvoje djece?
Činilo mi se da sam neprestano na nuli svako malo žrtvujući jedan voljeni aspekt života za neki drugi. Nikad nisam imala osjećaj da sam u potpunosti napunila baerije, što je rezulitralo padom produktivnosti i strpljenja.

U djelu The tree of Yoga majstor joge B.K.S. Iyengar opisuje četiri razvojne faze hinduističke sheme ašrama: učenik, obiteljski čovjek, šumski čovjek, pustinjak (što uvelike podsjeća na životne faze koje su opisali C.Jung i E.Erikson). iyengar kaže da spomenuti sustav omogućava sredovječnima (koji obitavaju u šumi) da se oslobode društvenih i obiteljskih stega kako bi se mogli posvetiti meditaciji i jogi. Drugim riječima, čovjek će procvasti akos e oko četrdeset druge postupno povuče iz vanjskog svijeta, oslobodi nametnutih sprega i okrene prema sebi.

Perimenopauza je prirodna životna faza, a ne bolest i ima svojih prednosti: naime kad prođete godine skućivanja, postajete manje zainteresirane za tuđa mišljenja. Manje vam je stalo do odjeće i šminke, do majčinog mišljenja o vašoj frizuri, do toga hoćete li uvrijediti nekoga ili ne. Zašto? Vaši jajnici proizvode manje estrogena, aupravo vas on navodi da želite imati djecu, da želite biti lijepi i udovoljavati drugima. Manjak estrogena znači da više bespogovorno ne udvoljavate drugima i da možda konačno uspijevate izustiti što ste htjeli reći još od dvadeset pete.
Kineski simbol za krizu ima dva značenja: opasnost i prilika. Žene u perimenopauzi opasne su jer prestaju nasjedati na nesebičnu priču da su svima sve. Počinju govoriti: TO je u redu, ali s dužnim štovanjem, ne tiče me se. Više nas ne tlačihromnoski veo dvadesetih i tridesetih nalažući nam da svakome udovoljavamo već se vrlo lako znamo razjariti mudrije smo i kreativnije. U potpunosti preuzimamo moć nad sobom.

KORTIZOL

Visoka razina kortizola odgovorna je za niz bolesti koje se dovode u vezu s prevelikom količinom navedenog hormona. Kako starimo stanice ne upijaju kortizol kako su to činile u dvadesetima i tridesetima, a visoka razina sama po sebi ubrzava starenje. Kako starimo, više je kortizola u krvi, a manje u stanicama. Upravo te dvije neravnoteže kortizola, u krvi i stanicama, razlog su zaštos e o+idtodobno osjećamo umorno (niska razina kortizola) i nabrijano (visoka razina kortizola).

Kad proizvodite previše kortizola, uvelike povećavate količinu šećera u krvi, što može dovesti do preddijabetesa (100 i 125 mg/dL) ili dijabetesa (125mg/dL).

Većina osoba sa simptomima izloženosti prevelikomstresu ima nisku razinu jutarnjeg kortizola i povišenu razinu većčernjeg, ot je suprotno od onog kako bi trebalo biti. Ovakav obrat nikako nije poželjan. Ono što želite jest dnevna varijacija: strmi pad razine kortizola.

Orgazam smanjuje razinu kortizola i stanje budnosti.

Kava je slična pozajmici uz visoku kamatu, koju dižete na račun vaše HHA osi s isplatom značajne zarade negdje u budućnosti.

Pjevušenje pokreće određene regije mozga poput hipokampusa, deaktivira centre za budnost poput amigdale i povećava protok krvi u mozak.

Riblje ulje smanjuje razinu kortizola povećanu mentalnim stresom, jednako veća doza vitamina C, pa tako i vitamin B5.

Također ćete kortizol regulirati i disanjem dijafragmom (uvođenje zraka duboko u gornji i donji dio leđa), opuštajućom relaksacijom (sjedenje deset do dvadeset minuta i fokusiranje na vlastito disanje), progresivnim opuštanje mišića ( usredotočiti se na dio tijela i pokušati ga opustiti), jogom aum, svjesno se usredotočiti na nadolazeće misli, identificirati ih i lagano opustiti ne usredočujući se na njih i ne izjedajući se s njima.

Disanje naizmjenice na lijevu i desnu nosnicu ima četiri predivna ishoda: usporava vaš puls, snižava vaš krvni tlak, povećava učinkovitost vašeg disanja, i povećava vašu sposobnost rješavanja problema.

Jedna od najvećih prednosti meditacije jest uvid. Kad god sam bila preopterećena obvezama, vanjske okolnosti se nisu mijenjale, aj a sam imal aosjećaj da se to događa. Tako sam bila uvjerena da je suprug kritičnji i naporniji te da su djeca zajtjevnija. To se zove zrcaljenje. Drugim riječima, moja je obitelj odražavla moje unutarnje stanje. Shvatila sam da moram pronaći prikladnu dozu meditacije kako bi se domogla uvida, dvadeset minuta je moja zlatna sredina. Također naučila sam da stres stvaramo u sebi. Iako se često čini da čimbenici stresa postoje izvan nas, s vremenom i mudrošću utvrdila sam da je centar kontole upravo u nama što se tiče reakcije na stres.

Najveće otkriće svake generacije jest da ljudsko biće može promijeniti svoj život promjenom vlastita stava.

Sok od grejpa i gospino bilje ili slatki korjen (glyxyrrhiza) dokazano uzrokuju porast razine kortizola.

PROGESTERON

Glavnina spomenutog kaosa potječe od problema s progesteronom, od PMS-a do mučno nemirna sna.
Međutim, nemoguće ga je razmatrati ne uzimajući u obzir estrogen. U pravilnom omjeru, ta dva hormona funkcioniraju poput suprotnih strana klackalice ritmički se izmjenjujući tijekom mentrualnog cilusa.

Estrogen i progesteron ključni su za mentruaciju i reprodukciju.

Nekontrolirane fluktuacije estrogena u kombinaciji s niskom razinom progesterona mogu dovesti do pojave migrena i razražljivosti, a u nekim slučajevima i do otvorenih ispada bijesa. Vaše se mentruacije mogu javljati prije, mogu biti obilnije ili jedno i drugo. Isto tako, ne mora doći do potpunog ljuštenja maternice, što znači da tijekom jednog ciklusa manje krvarite, a tijekom sljedećeg više. Navedeni se simptomi mogu javljati periodički, a kod nekih žena i češće. Uzimajući u obzir povišenu razinu estrogena i smanjenu razinu progesterona, povećava se mogućnost pojave cisti na grudima i problema s endometrijem.

Imate li nisku razinu progesterona? Evo nekih simptoma: endometrioza, prekancerozno stanje, ansioznost (dok visoka razina može izazvati smirenost, male doze mogu izazvati anksioznost), poremećaj sna (godine 2011. apoteke su zaprimile 60 milijuna recepata za tablete za spavanje, dok je 2006. ta brojka iznosila 47 milijuna, što je ogroman porast).

Uzrok niske razine progesterona može biti starenje, stres, rjeđa pojava ovulacije ili njezin izostanak, smanjen rad štitnjače, povišen prolaktin.

Rješenja za nisku razinu progesterona: Vitamin C, više druženja, manje kave i pića, divlji papar (vitex agnus-castus) dokazano smanjuje simptome PMS-a i neplodnost podižući razinu progesterona, mjehurasti ili atlantski bračić (fucus vesiculosus) ali samo ako nemate problema sa štitnjačom, šafran (iako je manje učinkovit od divljeg papra, bezopasno je rješenje za depresiju, bolne menstruacije i PMS).

Magnezij u dnevnoj dozi od 200mg pomaće kod uklanjanja nadutosti, kao i vitamin b6 u dozi od 50-100 mg dnevno.
Prevelike količine rafiniranih ugljikohidrata uzrokuju gubitak magnezija kroz urin.
Savjetujem da eliminirate šećer i kofein iz svoje prehrane 90 dana imate li PMS.

VIŠAK ESTROGENA: DEPRESIJA I DEBLJANJE?

Preveliko lučenje estrogena može dovesti do niza mučnih tegoba: zadržavanje vode i osjetljivosti grudi, bolnih mjesečnica, možda čak i do endometrioze, promjena raspoloženja ili posve obične razražljivosti. Dalje slijede pojava anksioznosti ili depresije. Možete se osjećati smušeno, nenaspavano i plačljivo. Možda zamjetite češće glavobolje ili crvenije lice. Sve su to znaci povišenog lučenja estrogena.
Kad je razina estrogena visoka u odnosu na razinu progesterona, žene pred menstruaciju često imaju užasne oscilacije emocija.

Studije provedene na štakorima pokazale su da povišena razina estrogena može interferirati sa sposobnošću učenja i obraćanja pozornosti. Sve u svemu, osjećate se, najblaže rečeno, jadno.

Ksenoestrogeni su djelomično odgovorni za ranu pojavu menstruacije i puberteta.
Ksenoestrogeni ne narušavaju samo hormonsku ravnotežu žena već ujedno uzrokuju kaos u broju muških spermija i učetaliju pojavu raka prostate, a pojava muških cica znak su dominacije estrogena neuravnoteženog estrogena s testosteronom, što dovodi do smanjene muškosti i povećanog općeg taloženja masnoća, pa tako i na području grudi i bokova.

Smanjite konzumaciju konzervirane hrane, jedite iz staklenih keramičkih i posuda od nehrđajućeg čelika (ne pijte i ne jedite iz plastičnih posuda koje sadržavaju PVC, protivno moraju imati oznaku da nemaju BPA), ako morate jesti hranu iz plastike nemojte je zagrijavati u mikrovalnoj, potražite prirodne alternative kozmetičkim proizvodima, proizvodima za nokte i kosu, dezodoransima i losionima koji obiluju endokrilnim disruptorima i estrogenima (izbjegavajte natrij lauril sulfate, parabene, formaldehid, miomirise i hidrokinon), kad ulaite u svoj dom skinite cipele da ne unosite bakterije, cipele i odjeću, te posteljinu i madrace zamjenite ekološkim materijalima.

Opasnosti za zdravlje koje prijete pretilim ženama su: apneja u snu, astma, dijabetes, bolesti srca, rak dojke i maternice, debelog crijeva i žuči, te preuranjena smrt. Žene koje se udebljaju više od 10 kg od osamnaeste godine ćivota do srednje dobi izložene su dvostruko većem riziku od razvoja dojke nakon menopauze.

Prehrana bogata crvenim mesom iz komercijalnog uzgoja i rafiniranih ugljikohidratima često uzrokuje prevelikolučenje estrogena. Do toga možda dolazi zbog hormona u mesu ili tipa bakterija u crijevima kod ljudi koji jedu puno mesa. Tijekom metabolizma estrogen napušta vaše tijelo kroz urin i izmet. No ako nemate određenu vrstu bakterija u crijevima kako biste ga obradili, zadržat će se u vašem tijelu

Užasavam se bijelog kruha, bijelog šećera i bijele riže jer snižavaju razinu progesterona i ojačavaju dominaciju estrogena.

Fizički posao sprečava da gen za pretilost izazove pretilost.

Nova preporuka je da žene nakon 50 godina svako druge godine rade mamografiju, jer velik broj mamografija tijekom godina može dovesti do povećanog broja nepotrebnih biopsija i do češćeg oštećenja tkiva dojke radijacijom.

Gottfried metoda za višak estrogena: smanjite alkohol, izbacite kofein, izbjegavajte ksenoestrogene kojih je najviše u plastici i konzerviranoj hrani, jedite manje mesa i mliječnih proizvoda, konzumirajte više suhih šljiva, uvrstite što više vlakana, smršavite, vježbajte, u krevet prije 22h, jedite što više kupusnjače, jedite kurkumu koja je jedan od najmoćnijih protuupalnih agensa, hmelj je djelotvoran prtiv stanica raka dojek te debelog crijeva i jajnika, melatonin djeluje na razinu estragona.

NISKA RAZINA ESTROGENA: SUHOĆA I ĆUDLJIVOST?

Niska razina estrogena može utjecati na ono najbliskije i najdraže ženskom srcu: apetit, tjelesnu masu, san, seks i plodnost.

Uzročnici mogu biti: perimenopauza i menopauza, hipogonadizam, hipopituitarizam, defekt hipotalamusa, neiznošenje trudnoće do kraja, izbacivanje posteljice nakon poroda, dojenje, anoreksija nevoza bulimija i drugi poremećaji prehrane, ekstremna tjelovježba, netolerancija glutena

Rješenja: izbjegavajte kavu, izbacite gluten, jedite više cjelovite soje, uvrstite laneno sjeme, više seksa, ne pretjerujte s vježbanjem, akumpuktura, nar, više vitamina e, više magnezija, biljka maca, kantarion, ginseng, hmelj, varijana.

Znaci oštećenja jetre su mučnina, povraćanje, tamni urin i žutica.

VIŠAK ANDROGENIH HORMONA: PRIŠTIĆI, CISTE NA JAJNICIMA I POJAČANA DLAKAVOST?

Uzroci: genetika, kronični stres, suvišna tjelesna masnoća.
Simptomi policističnih jajnika: otežano mršavljenje, pojačana dlakavost, upalni procesi. Gledajući kroz različitu dob odražava se: pretpubertet – debljanje, prve stidne dlake, akne, visok šećer u krvi, adolescencija – neredovite mjesečnice, pretilost, akne, hirzutizam, reproduktivna dob – neplodnost, gestacijski dijabetes, preeklampsija, perimenopauza – dijabetes, pretilost, moždani udar, bolesti srca, rak.

Opasnosti kojima ste izloženi: bolesti srca, rak, broblemi s raspoloženjem, izrazito visoka razina jetrenih enzima.

Metode za višak androgenih hormona: smršavite i vježbajte, promjenite prezranu (prehrana namirnicama niskog GI smanjuje razinu androgenih hormona za 20%), prehrana bogata vlaknima, jedite namirnice koje sarže cink (mahune, sezam, bundevine sjemenke – posebno ako imate problema s aknama), izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode, jedite više proteina, izbacite šećer, koristite zdrava ulja, uvrstite jogu u vaš život.

Krom je mineral koji djeluje kao stabilizator inzulina, što znači da pomaže u poništavanju otpornosti na inzuin i smanjuje povišenu razinu inzulina i glukoze mjerene u serumu.
Inozitol je prirodni vitamin B-kompleksa koji dokazano poboljšava osjetljivost na inzulin.
Vitamin D ćete naći u jajima i ribi, također pomaže kod policističnih jajnika.
Cimet je prirodni stabilizator inzulina, djeluje tako da stimulira unos glukoze u masne stanice, čime dolazi do pada razine glukoze i inzulina. Usto snižava krvni tlak, pomaže u korekciji nenormalne razine kolesterola i povećava nemasnu tjelesnu masu. Najučinkovitija dnevna doza iznosi pola žličice.

SMANJENI RAD ŠTITNJAČE: DEBLJANJE, ISCRPLJENOST I PROMJENE RASPOLOŽENJA?

Što uzrokuje smanjeni rad: Hashimotova bolest (imuni sustav vašeg tijela napada štitnu žlijezdu, uzrokujući upalu i pretjerano lučenje hormona štitnjače, nakon čega slijedi njihovo nedostatno lučenje), gušavost (smanjen unos joda uzrok – morski rakovi i morska trava dobri su izvori joda, ali smanjenih količina, npr. 114 gr račića sadrži do 37 mikrograma joda, apreporučena doza za odrasle iznosi 150 mikrograma dnevno), stres, okoliš, genetika, goitrogeni (soja, proso, brokula, prokulica), liječenje raka, nedostatak vitamina D, netolerancija na gluten.

Rješenja: Bakar (štitna žlijezda vrlo osjetljiva na bakar i cink koji moraju biti uravnoteženi, a njihova neravnoteža može rezultirati pojavom hipotireoze – različite vrste mesa, perad i jaja najbolji su izvori bakra, ako ste vegan morate prehranu upotpuniti orašastim plodovima, sjemenkama i žitaricama koji su također kvalitetan izvor bakra), cink (ako je prevelik unos može ometati apsorpciju bakra), selen (mnogi multivitamini sadrže njegovu preporučenu dnevnu dozu), vitamin A (pileća jetra, sirova mrkva, listovi maslačka), željezo (niska razina dovodi se u vezu s gubitkom kose i hipotireozom), kupusnjače kuhajte čime se smanjuje učinak koji djeluje na usporavanje rada štitnjače, unosite više vitamina D kojeg ima u jetri i ribi – najbolje haringa, sardina i bakalar sa najmanje žive, sunce je ipak i dalje najbolji izvor.

ŽENE U PERIMENOPAUZI I RANOJ MENOPAUZI
Kad vam je četrdeset pet, kroničan i opetovan stres povećava razinu vašeg kortizola, sve dok ga nadbubrežne žlijezde više ne mogu proizvoditi u traženoj količini, tad se rad vaše štitnjače usporava, vaši zglobovi postaju nepouzdani, i posljedično tome javlja se takva bol u koljenu da se više ne možete baviti jogom. Kad ste pod stresom, vaša štitnjača naglo usporava proizvodnju ključnih hormona i odjednom vam postaje hladno, osjećate bol i počinjete gubiti kosu. Potom možete razviti eksremni oblik PMS-a jer visoka razina kortizola uzrokovana stresom blokira vaše receptore za progesteron, a može se pojaviti i otpornost na progesteron. Bijesnite i zahtijevate razvod. Sljedeći mjesec ne ovulirate jer su vaši jajnici napola iscrpljeni i dolazi do pada razine estrogena. Zajedno s tim, pada i razina serotonina, a kako on upravlja snom, apetitom i raspoloženje, počinje vas mučiti nesanica, što ojačava vašu depremiranost i potiče apetit.
Drugim riječima, jedna hormonska neravnoteža (kronični stres i pomahnitali kortizol, isprva visok a onda nizak) uzokuje postupni porast drugih hormonskih neravnoteža.

Svima nam je jasno da se trebamo kloniit stresa, da se trebamo prestati opterećivati uslužnošću drugima i da trebamo prestati stremiti prema perfekcionizumu. Ako ste poput ene, treba vam netko tko će vas svaka dva sata podsjetiti da duboko dišete. Pritom bi bilo lijepo da mi ujedno pomogne da se distanciram od roditeljstva, možda čak da me podsjeti da se smijem i da težim prema jednostavnim stvarima, bar dok uđem u pedesete i prestanem zadovoljavati tuđe potrebe.

Moja prabaka Mud je prije pedeset godia znala da je svaki oblik hrane informacija za naše tijelo, da nije emocionalni lijek za naše probleme, a nikako tek zbor kalorija.



Post je objavljen 11.04.2016. u 15:27 sati.