Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SASTANAK MINISTARA POLJOPRIVREDE SLOVENIJE I REPUBLIKE HRVATSKE


SUGLASNI OKO UKLJUČIVANJA INSTITUCIJA
EU U RIJEŠAVANJE NASTALE KRIZE!


Ministar prof.dr.sc. Davor Romić sastao se 29. ožujka 2016. godine sa slovenskim kolegom ministrom mr. Dejanom Židanom na Fakultetu za poljoprivredu i prirodne znanosti Sveučilišta u Mariboru. Na prvom bilateralnom susretu ministri su razmijenili mišljenja o stanju tržišta poljoprivrednih proizvoda na zajedničkom EU tržištu i mjerama stabilizacije. Ministri su suglasni oko potrebe jačeg uključivanja institucija Europske unije u rješavanje nastale krize, bolje međudržavne suradnje na svim razinama, ali i jačeg udruživanja proizvođača pogođenih sektora na nacionalnoj razni.
Ministar Židan istaknuo je kako Hrvatska ima kvalitetan Pravilnik o doniranju hrane i iskazao interes za razmjenu iskustava kako bi model koji Slovenija namjerava uspostaviti bio što sličniji modelu koji je uspostavljen u Hrvatskoj. Ministar Romić kazao je kako uskoro imamo namjeru napraviti analizu učinka Pravilinika o doniranju hrane nakon čega bismo pozvali slovenske kolege na razmjenu iskustava na tehničkoj razini. O doniranju hrane raspravljat će se i na slijedećem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU.
Ministri su razgovarali i o jednom segemntu suradnje u okviru Kina + 16 zemalja SIE u kojoj Hrvatska podupire Centar za suradnju u poljoprivredi između Kine i 16 zemalja SIE. Taj Centar je uspostavljen u Ministartsvu poljoprivrede i prehrane u Bugarskoj. A kao što postoji Centar za suradnju u poljoprivredi, inicijativa je Slovenije da se sličan Centar, ali za suradnju u području šumarstva osnuje u Sloveniji. Ministar dr.Romić tu je inicijativu podržao.
Ministri su se dotaknuli pitanja zaštite proizvoda, promocije zaštićenih proizvoda na zajedničkom tržištu, ali i otvorenih pitanja u tom segmentu. Ministri su sastanak završili dogovorom o zajedničkom djelovanju na zaštiti zajedničkih interesa unutar EU i nastavkom i jačanjem suradnje u područjima za koja su nadležni- informacije su Ureda za informiranje Ministarstva poljoprivrede.


Post je objavljen 30.03.2016. u 00:28 sati.