Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gurmanka

Marketing

PINCA - SLATKI USKRŠNJI KRUH

Pozdrav svima!
Možda još nemate omiljen recept za ovu predivnu slatku pogaču, pa pokušajte s ovim koji je mene potpuno oduševio!
Pinca je tradicionalan kolač koji je najljepši ukras uskršnjeg stola, a ja sam pokušala napraviti malo moderniju verziju. Ovaj put nije samo okruglog oblika već je ispletena u pletenicu i punjena slatkim sirom, orasima i brusnicama.Miris tople pince donijeti će u vaše domove duh tradicije i pravi blagdanski ugođaj!
Sastojci potrebni za tijesto:
500 g glatkog brašna
svježi kvasac
200 ml mlijeka
130 g maslaca
pola žličice soli
5 žutanjaka
100 g šećera
sok od pola naranče
žlica arome vanilije ili 2 žlice ruma
sir,orasi, brusnice, suho voće - prema želji ako želite puniti pincu
Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko mekano tijesto koje stavite dizati jedan sat u blago nauljenu posudu.
Kada se tijesto diglo podijelite ga na 4 dijela. Jedan dio razvaljajte u krug i stavite na dno podmazanog kalupa za torte. Od ostatka tijesta ispletite pletenicu koju složite na razvučeno tijesto, kružno uz rub kalupa. Sada se pinca opet diže oko sat vremena i spremna je za pećnicu. Ako želite možete je napuniti sa sirom i suhim voćem.
Nadjev:
100 g sira (svježi, mascarpone, ricotta...)
jaje
3 žlice šećera u prahu
aroma vanilije , naribana kora limuna ili naranče
malo oraha, brusnica...
Pomiješajte sve sastojke nadjeva i ulijte u sredinu pince pa stavite peći na 180*C oko 30 minuta, zatim je prekrijte folijom i pecite još 15 minuta. Kada je gotova tek sada je premažite žlicom meda kojeg ste razmutili s malo mlijeka.
Servus i uživajte u ovoj, vjerujte mi, izuzetno mekanoj pogači :)





Post je objavljen 25.03.2016. u 07:17 sati.