Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotografije na papiru

Danas, u doba interneta, digitalnih fotoaparata i pametnih telefona opremljenih kamerama, malo tko uopće i pomišlja na razvijanje (printanje) snimljenih fotografija na papir. Velik broj ljudi sve snimljene fotografije drži isklučivo na računalu, ili pametnom telefonu, u digitalnom obliku.

Printane fotografija na papir koje je nekad bilo sasvim normalno, danas je gotovo isčeznulo.

Tek se tu i tamo na njega odlučuju fotografi "stare škole", često iz puke navike, ili pak ako se tko odvaži napraviti izložbu. Doduše, ima fotografa koji se drže onoga da "fotografija nije fotografija ako nije na papiru."

Fotografije na papiru imaju i svojih prednosti, i svojih mana. Štoviše, slično kao i sa filmom, ono što je prednost fotografija na papiru, mana je digitalnih, i obratno...

Prednosti fotografija na papiru:


Predstavljaju trajni zapis slike na podlogu koji nije ovisan o izvoru električne energije, i kao takvog ga se može gledati bilo gdje i bilo kada.

Uz to, fotografije na papiru pružaju i taktilni doživljaj pregledavanja slika odnosno listanja albuma, fotoknjige isl.

Osim toga, neizostavno natjera onoga tko ide printati fotografije na papir da prije toga napravi selekciju dobrih fotografija.

Mane fotografija na papiru:

Fizički zauzimaju mnogo mjesta, pogotovo u slučaju velikih arhiva. Uz to, postoji i trošak ispisa na papir, ovisno o veličini/formatu isprinta, bilo da se printa kod kuće, bilo u foto-studiju.

Prednosti fotografija u digitalnom obliku:

Fizički zauzimaju malo mjesta, moguće je pohraniti nekoliko stotina ili (desetaka) tisuća slika u digitalnom obliku na današnje memorisjke kartice, USB stickove, DVD-ove...

Mane fotografija u digitalnom obliku:

Ako ne postoji izvor električne energije, nemoguće ih je pregledavati, kao što su npr. nestanak struje ili pak potrošena baterija u fotoaparatu, laptopu, tabletu ili "pametnom" telefonu.

Uz to, bilo kakav defekt tehničkih sredstava za pohranu mogu rezultirati trajnim gubitkom slika, od izgrebanih CD/DVD-a, pa do crknutih USB stikova i memorijskih kartica i diskova...

Post je objavljen 20.03.2016. u 07:20 sati.