Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MILODUH, ORIGANO I MAJČINA DUŠICA SU KRALJICE MEDONOSNIH PAŠA ZA PČELE



AKCIJA " POSADI BILJČICU ZA NAŠU PČELICU"

Damir Rogulja, predsjednik UP „Pčelinjak“ navodi da su klimatske promjene i neke pčelinje bolesti zadnjih nekoliko godina donijele ozbiljne gubitke na pčelinjacima diljem Hrvatske. Slabe pčelinje zajednice direktna su posljedica izostanka kasnih ljetnih i jesenskih medonosnih paša. Zato su u UP „Pčelinjak“ pokrenuli akciju „Posadi biljčicu za našu pčelicu“ kojom žele sugrađane potaknuti da gdje god to mogu siju i sade medonosno bilje. Odabrane su za to tri kraljice tihih medonosnih paša – miloduh, origano i majčina dušicu, a sadnice tih biljaka dijeliti će se UP Pčelinjak u petak, 4. ožujka na radionici u 18 sati u Preradovićevoj 29 na kojoj će biti govora kako uspješno razmnožavati te biljke a pripremljeno je i stotinjak paketića sjemenki pčelinjeg drva (evodije) s uputama za sijanje u nastavku akcije .
Uz podjelu sadnica svi će biti zamoljeni da te biljčice uzgajaju u vlastitim nasadima te da se svake godine pripremi po desetak sadnica koje će potom svatko širiti dalje.

Rogulja kaže da bi pčelari na pitanje koja je biljka medonosna kraljica mogli odgovoriti da je to bagrem, ili se opredijeliti za kadulju, neki pak za kesten, medun, medljiku, lavandu... " Sve to mogu biti glavne paše nekog područja. To su paše koje raduju pčelara i koje mu popravljaju stanje u lisnici. No naše autohtone biljke koje cvatu cijelo ljeto, sve do prvih mrazova, koje neće pčelaru, na prvu loptu, donijeti ništa, to su prave kraljice naših medonosnih paša. To su biljke koje će svojom tihom pašom, u pravo vrijeme i redovito, stalno poticati maticu na nešenje upravo u vrijeme kad zajednica stvara zimsku pčelu. Te biljke nemaju prevelike zahtjeve prema tlu ili vlazi. Doduše ne podnose baru i kaljužu, ali to su biljke koje uspijevaju posvuda, a pčelinjim zajednicama mogu donijeti kvalitetne hrane koje u prirodi sve češće manjka radi ekstremnih vremenskih oscilacija koje su donijele klimatske promjene (više u članku Tehnološki izazovi suvremenog pčelarenja - klimatske promjene dr.sc. Zlatka Puškadije) Zato su medonosne kraljice miloduh, origano i majčina dušica i one će pomoći da zimske zajednice pčela budu jake i zdrave te da u proljeće krenu u prikupljanje medne ljetine. I ako pčelama pripremimo dovoljnu površinu ovakve paše - recimo, za početak, barem po 1 m˛ od svake, odnosno 3 m˛ po košnici ukupno, možda ostane i nešto ovog prefinog meda i za nas" - kaže Damir Rogulja



Damir Rogulja
10000 Zagreb
Svačićev trg 11
098/322413
mail: damir.rogulja@gmail.com

www.pcelinjak.hr


Post je objavljen 02.03.2016. u 22:22 sati.