Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrogascimetkovica

Marketing

Zašto smo dali 5 % jebivjetrima, kad to može hranit naše stare, a da nas ne ucjenjuju ?????

OVO MORATE ZNATI O DRUGOM MIROVINSKOM STUPU

Možete li vjerovati da je od 2002.g. kada su društva za upravljanje mirovinskim fondovima počela djelovati jučer po prvi puta u Saboru progovoreno o toj skoro tabu temi - drugom mirovinskom stupu. Silvano Hrelja je pod svaku cijenu branio i hvalio II mirovinski stup dok ga je drugi predstavnik umirovljenika Milivoj Špika ocijenio štetnim. Dr.sc Goran Marić je iznio čitav niz nedostataka i netransparentnost u poslovanju obveznih mirovinskih fondova naglasivši da od II mirovinskgs tupa jedino imaju koristi menadžeri.
Naglasio je da su sva četiri Izvješća (imamo četiri fonda) pisana na isti način, iz njih možemo sve saznati o makro ekonomskom okružju u kojem posluju mirovinski fondovi. , a te podatke imamo u svakom biltenu ili bilo kojem financijskom izvješću

Ali iz njih ne možemo saznati i vidjeti ono najvažnije; PRAVU strukturu financijskog rezultata. A da bi se to znalo potrebno je izvješće o svim realiziranim i nerealiziranim gubitcima ulaganja u korporativne i državne dužničke vrijednosne papire. A toga uopće nema.

Zato se iz izvješća i ne može dobiti informacija o vrednovanju ulaganja mirovinskih fondova u neke korporacije u Nexe grupu, u Optima telekom, u Dalekovod, u Ingru..

U izvješćima nema ni riječi o strukturi troškova društava za upravljanje mirovinskim fondovima, a od 2003.- do 2015. Uprihodovali su samo od naknada 3 milijarde kuna i zapošljavaju manje od sto radnika. Čije naglašena potreba izmjene zakonskog okvira a toliko nedostataka je pokazala provedba u praksi:

Ćlanovi nadzornog odbora mogu biti samo iz fondova, sami sebi, menadžeri nisu državni dužnosnici a upravljaju sa 55 milijarda kuna državnih obveznica, procedura nakon smrti člana fonda uopće nije propisana…visoke naknade …

Svi fondovi ne upravljaju jednako. od 2003. do 2015. godine imamo svi tri fonda su skoro 6% prinos 5,99 %, 5,98 %, 5,91 %. a samo jedan fond 5,11. Cijelo razdoblje 17% manji prinosi u jednom fondu nego u tri druga. Iako su svi fondovi 70% uložili u državne obveznice , u izvješću PBZ-CO fonda nije naglašeno zbog čega samo taj fond cijelo razdoblje znatno lošije posluje…

Zbog svega toga jedino su zastupnici Mosta bili suzdržani prilikom glasovanja jer smo smatrali da su izvještaji manjkavi i da ih treba doraditi. Svi drugi su podržali.
Ja sam naglasio da je drugi mirovinski stup pokvareni financijski proizvod. Državi kronično nedostaje godišnje 17 milijardi kuna za isplatu mirovina, što znači oko 50%. U takvoj situaciji radnici moraju izdvajati pet posto u drugi stup da bi fondovi toj istoj državi koja isplaćuje mirovine pozajmljivali novac uz prosječno 5% i tako joj povećavali troškove. Nazvao sam to kamatarenjem države jer 70% sredstava fondovi ulažu u državne obveznice. Dakle, država izdaje obveznice (svoj dug) fondovi ih kupuju a ona da bi ih isplaćivala mora prodavati novi dug jer kronično nema novaca. I tako u krug.
Raduje me da je nakon naših argumentiranih rasprava u Saboru većina shvatila da je II mirovinski stup balon od sapunice napunjen dugovima države a Hrvatska pokusni kunić u njegovoj primjeni. Česima nikada nije palo na pamet da ga uvedu, Poljaci su ga ukinuli kao i Mađari, nema ga ni Srbija, Slovenija niti čitav niz zemalja. Za njega su samo zaintresirane skupine koje imaju najviše koristi. To sigurno nisu radnici i umirovljenici.
Shvatio sam da prosječan čovjek nema skoro pojma što se uistinu krije iza drugog mirovinskog stupa.
O tome će biti još dosta govora jer ljudima treba puno više informacija....

Ivan Lovrinović , Facebook


Post je objavljen 29.01.2016. u 21:44 sati.