Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Rozi Facebook profili

Prije pojave Facebooka, na internetu se moglo naći tzv. "rozih" blogova. (više o rozim blogovima ovdje i ovdje). Kako su danas mahom svi na Facebooku, tako se ta pojava preselila na tu društvenu mrežu u nešto drugačijem, ali svejedno jednako iritantnom obliku tzv. "rozih" Facebook profila.

Uglavom se radi o korisnicima teenagerske dobi (viši razredi osnovne škole ili srednjoškolci), najčešće ženskog spola (muški su to rijetki ali ih isto ima), koji dosadu u životu pokušavaju razbiti privlačenjem pozornosti na sebe, a samopouzdanje skupljanjem "lajkova". Ponekad se tu nađu čak i "odrasle" osobe, punoljetne, koje su zadržale obrazce ponašanja iz mlađe teenagerske dobi.

Koje su karakteristike "rozih" Facebook profila?

Naravno, prvo treba reći da se ne radi se o stvarnoj boji profila (s obzirom da je Facebook bijelo-plav), već o "rozom" (infantilnom) sadržaju i načinu objava na tim proflima.

1. Dobar dio "rozih" profila ima postavke privatnosti na "public", što znači da sve ono što objavljuju vidljivo svim drugim korisnicima, bez obzira bili na listi prijatelja ili ne, pa čak i ljudima koji nisu registrirani korisnici Facebooka. Čak i ako kojim slučajem njihov profil nije "public", pa ga mogu vidjeti samo prijatelj (i "prijatelji"), sadržaj mu je i dalje "rozi".

2. Profilna slika je obavezno nekakav selfie. Uz to, četa pojava je da gotovo svakodnevno stavaljaju nove profilne slika. Naravno, najčešće opet nekakav selfie.

3. Pisane objave su uglavnom poluintelektualne i polupismene. Od nekakvih kvaziromantičnih patetičnih fraza ili jadikovki, ponekad popraćene gomilama smajlića (koji bi kao trebali označavati izljev emocija), pa do stvari tipa "mi bili, mi pili, ovaj je super, onaj je kreten" i tome slično.

4. Ako je vlasnica "rozog" profila u vezi, gotovo svaka objava sadrži ili "izljeve ljubavi" prema "boljoj polovici", ili sliku razmjenjivanja nježnosti (naravno, selfie) popraćenu gomilom smajlića ili nekakvom patetičnom kvaziromantičnom frazom. Ako nisu u vezi, djevojke tada obavezno gotovo svakodnevno stavljaju "selfije" da pokažu svima "kak su (se) taj dan obukle/našminkale/uredile frizuru" ili "gdje su bile i što su taj dan radile".

5. Što se tiče fotografskih sadržaja, na rozim blogovima općenito dominiraju selfiji. Bilo pojedinačni, bilo grupni. I to u golemim količinama. Fotografija koje je snimio netko drugi gotovo da na takvim profilima i nema, jer se takve osobe mahom "uopće ne vole slikat" i "nisu fotogenične" čim netko drugi u njih uperi neku spravu za snimanje (mobitel ili foto-aparat). Uz to, često uopće ne vode računa o tome koje i kakve slike istovare s mobitela na Facebook profil (ignoriranje zlatnog pravila da se ne stvljaju slike koje se inače ne bi pokazivale potpuno nepoznatim ljudima, op.a.).

6. Komentari na objave i slike su jednako tako poluintelektualni i polupismeni (kraćenje riječi i multipliciranje slova, npr. "pozzzz", "supaččččč" i slično uz gomilu "smajlića" svih vrsta), ali obavezno moraju biti pohvalni; loši i općenito nepoželjni komentari se brišu i često rezultiraju blokadom, ili u najboljem slučaju se svede na ad hominem konstatacije od strane ostalih "pozitivnih" komentatora da je onaj tko je ostavio takav komentar "glup", "isfrustriran", "ljubomoran" i slično...

7. Privatna komunikacija koja bi se trebala odvijati privatnim porukama u Inboxu, često se, upravo suprotno, odvija na "zidu" u postovima i komentarima, tako da ju svi mogu vidjeti, "lajkati" i komentirati...

Iako se čine benignima, pogotovo njihovim korisnicima, postoje i neke opasnosti takvih "rozih" facebook profila?

Prva stvar je ta da je dijeljenje previše osobnih informacija, te previše privatnih fotografija on-line, zapravo predstvalja vrlo grubo narušavanje vlastite privatnosti! Drugim riječima, nitko ne može nekoj osobi narušiti privatnost koliko je može narušiti ta osoba sama sebi! (da bi ta ista osoba kasnije tvrdila kako "njenu privatnost na javnom mjestu ugrožava neki tamo fotograf". op.a.)

Tu su naravno još i opasnosti da zbog dijeljenja previše informacija o sebi i privatnih fotografija navuku na sebe nekakvog "stalkera", budu žrtve "cyberbullyinga", pa do toga da kakva "škaljiva" slika završi u nekoj omalovažavajućoj Facebook grupi (sjeća li se možda tko slučaja sa grupom gdje se maloljetne djevojke nazivalo kurvama, a stavljane su slike sa njihovih Facebook profila?, op.a.)

Post je objavljen 11.12.2015. u 12:01 sati.