Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KAMPANJA UKLJUČI SAVJEST – PONEKAD DJECI TREBA REĆI NE



UGOSTITELJI I TRGOVCI DJECI DO 18 GODINA
NE SMIJU TOČITI NI PRODATI ALKOHOLNO PIĆE!



Image and video hosting by TinyPic


“ Ne podržavamo maloljetničku konzumaciju alkohola, jer smo svjesni štetnosti koju alkoholno piće može imati na organizam koji je još u razvoju, zato je stav svih članica Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore vrlo je jasan.” Tako je u utorak 27. 10. Pero Ivanković predsjednik grupacije proizvođača piva slada i hmelja pri HGK započeo predstavljanje kampanje koja za cilj ima spriječavanje prodaje alkoholnih pića maloljetnim osobama, dakle onima koji nemaju 18 godina, podizanje svijesti u javnosti o štetnosti konzumiranja alkohola u maloljetničkoj dobi, kao i podizanje svijesti o štetnosti alkohola u svakoj dobi.
Tina Puhalo Grladinović predsjednica odbora PR grupacije piva slada i hmelja rekla je da mladi zloupotrebljavaju konzumaciju alkohola zato što im je ta mogućnost dozvoljena, jer se dosljedno ne provodi zakon kojim je prodaja alkohola zabranjena maloljetnicima. Dr. Dunja Skoko – Poljak predstavnica Ministarstva zdravlja istakla je da ministarstvo podupire sve društveno odgovorne kampanje kojima je cilj unapređenje zdravlja građana.

PRAVO NA UVID OSOBNE ISKAZNICE MLADIH KUPACA
PRI KUPNJI I KONZUMACIJI ALKIHOLNIH PIĆA!


Podizanje svijesti konkretno znaći da će diljem Hrvatske na 1000 mjesta biti istaknuti plakati i naljepmice koji će upozoriti da odrasli trebaju uključiti savjesti, posebno ugostitelji i trgovci i ne prodavati alkoholna pića mlađima od 18 godina. Rečeno je na pres konferenciji da će biti provedena edukacija ugostiteljskih djelatnika i trgovaca, o akciji, a također da će spomenuti djelatnici imati pravo zatražiti od mladih koji kupuju u dućanu ili u kafiću zatraže konzumirati alkoholno piće, osobnu kartu za provjeru njihove starosne dobi. Nepoštivanjem dobne granice o 18 godina i trgovci i ugostitelji izlažu se mogućnosti plaćanja kazne prema Zakonu o trgovini i prema Zkonu o ugostiteljskoj djelatnosti.Provođenje akcije započinje 15. prosinca 2015.


Image and video hosting by TinyPic

S lijeva: Tina Puhalo Grladinović, Pero Ivanković, dr. Dunja Skoko - Poljak i moderator Zlatko Harapin novinar.
fotka :mzz

ŠTO U SANKCIJAMA PROPISUJU DVA ZAKONA?

Dva zakona koja se odnose na prodaju alkoholnih pića maloljetnim osobama su Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakon o trgovini.U kaznenim odredbama obaju zakona propisane su kazne za one koji ih neće poštivati. Evo što u svakom od zakona piše o novčanim kaznama:

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti NN 85/2015

Članak 47.
(1) Novčanom kaznom od 2500,00 do 20.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba i fizička osoba – obrtnik ako:
16. uslužuje, odnosno dopušta konzumiranje alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koja sadržavaju alkohol u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina, u ugostiteljskim objektima u kojima se uslužuju alkoholna pića, druga pića i/ili napitci koji sadržavaju alkohol, ne istakne na vidljivom mjestu oznaku o toj zabrani, te ako uslužuje alkoholna pića, druga pića i/ili napitke koji sadržavaju alkohol protivno propisanoj zabrani, ili ako uslužuje alkoholna pića protivno zabrani predstavničkog tijela (članak 13.)


Zakon o trgovini NN 87/08, 96/08, 116/08, 76/09, 114/11, 68/13, 30/14

NN 30/2014

Članak 13.
»(1) Nadležni inspektor će u provedbi inspekcijskog nadzora rješenjem, do otklanjanja utvrđenih nedostataka, a najkraće na rok od 30 dana od dana donošenja rješenja, zabraniti pravnoj ili fizičkoj osobi daljnje obavljanje djelatnosti trgovine ako:
- na prodajnom mjestu na kojem se prodaju alkoholna pića i pića koja sadrže alkohol nema istaknute oznake o zabrani njihove prodaje osobama mlađim od 18 godina i/ili nema istaknute oznake o zabrani prodaje robe pornografskog sadržaja osobama mlađim od 18 godina (članak 11. stavci 2. i 6.)



Post je objavljen 29.10.2015. u 17:52 sati.