Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA JE KOLEGIJ POVJERENIKA


EUROPSKA KOMISIJA JE IZVRŠNO TIJELO EUROPSKE UNIJE!

Republika Hrvatska je punopravna 28. članica Europske unije od 1.7. 2013. godine . Dojam je u javnosti da baš ni stanovništvo RH, ali ni mnogi političari nisu sve ovo vrijeme bili dovoljno svjesni činjenice da je Hrvatska članica Europske unije. Građani su na pitanja o važnosti u članstvu EU u medijima govorili o nepostojanju razlike između promjena u kvaliteti života u odnosu na vrijeme prije članstva u EU i nakon toga. No ipak se polako pristup i razmišljanje o članstvu mijenjaju. U medijima je sve više tekstova u kojima novinari izvještavaju o različitim vrstama projekata koji su dostupni, rade se ili tek trebaju biti izrađeni, a onda i financirani iz različitih fondova Europske unije.
Izraz Europska komisija je vrlo prisutan u medijima. Ta Komisija je, ima se dojam vrlo važna i vrlo moćna u odlukama. To je povod za pitanje, TKO ČINI EUROPSKU KOMISIJU I ŠTO JE ZAPRAVO EUROPSKA KOMISIJA?
Europska komisija ima svoje predstavništvo u svakoj zemlji članici EU. U Hrvatskoj je to u Zagrebu u ulici Augusta Cesarca 4. Ta je institucija poznata i kao Kuća Europe. Hrvatski član Europske komisije je Neven Mimica koji ima resor međunarodne suradnje i razvoja.


EUROPSKA KOMISIJA JE KOLEGIJ POVJERENIKA

Europsku Komisiju čini 28 članova svaki iz po jedne zemlje članice i svaki je zadužen za po jedno područje politike, za po jedan resor, koji je njegova primarna dužnost i obveza . Za te pojedinačne članove uvriježen je izraz – POVJERENICI. Drugim riječima Europsku komisiju čini kolegij povjerenika . U tom kolegiju od 28 povjerenika jedan član ima funkciju predsjednika i taj ima naslov Predsjednika Europske komisije , a sedmorica su još podpredsjednici. Europska komisija je izvršno tijelo EU i zastupa interese Europske unije kao cjeline svih 28 država članica. Posao je povjerenika da politički vode Komisiju tijekom mandata od pet godina. Kolegij povjerenika zajednički donosi odluke za koje su kolektivno odgovorni Europskom parlamentu. Povjerenici snose jednaku odgovornost za donesene odluke. Sjedište Europske Komisije je u Bruxellesu, glavnom gradu Belgije.
Komisija se sastaje svaki tjedan kako bi raspravila politička pitanja i donijela prijedloge i odluke .Tri glavne institucije koje donose odluke u Europskoj uniji su 1. Europski parlament koji zastupa građane EU i koji zastupnike izravno biraju 2. Vijeće Europske unije koje zastupa pojedinačne države članice i 3. Europska komisija koja zastupa interese EU kao političke cjeline.


OBJAVLJUJEM POPIS POVJERENIKA KOJI ČINE EUROPSKU KOMISIJU SA NJIHOVIM RESORNIM POLITIČKIM FUNKCIJAMA, KOJI SU AKTUALNI U MANDATU EU 2014. - 2019.GODINE


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic

Izvor grafičkog informacijskog materijala: web stranica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

EUROPSKI IZBORI 2014.

Europski parlament je multinacionalna parlamentarna institucija u kojoj sjede zastupnici iz svih 28 zemalja članica. Izbori za zastupnike u Europskom parlamentu,u zemljama EU, pa i u Hrvatskoj bili su u svibnju 2014.pod europskim geslom „ Djeluj. Biraj. Utječi.“ kada je s obzirom na broj stanovnika RH, izabrano 11 zastupnika koji RH predstavljaju u Europskom parlamentu u Strasbourgu koji je na granici između Francuske i Njemačke. Zatupnici se također sastaju i u parlamentarnim odborima u Bruxellesu u Belgiji. Za predsjednika Europskog parlamernta 2014. izabran je Marin Schulz, na 2,5 godine, a na dužnost predsjednika Vijeća EU izabran je Donald Tusk također na mandat od 2,5 godine. Za predsjednika Europske Komisije izabran je Jean-Claude Juncker na mandat od pet godina. U mandatnom razdoblju od 2014. -2019. Europski Parlament ima 751 zastupnika.


Post je objavljen 11.10.2015. u 08:54 sati.