Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EKOLOŠKI CERTIFIKAT


EKOLOŠKI CERTIFIKAT IZDAJE OSAM KONTROLNIH OVLAŠTENIH TIJELA U RH !

Put do ekološkog certifikata dug je nekoliko godina. Ekološki certifikat ili potvrdnicu izdaje ovlašteno, od Ministarstva poljoprivrede, kontrolno tijelo. U Hrvatskoj je registrirano osam ovlaštenih kontrolnih tijela, a ona su slijedeća:

1. BIOINSPEKT d.o.o. Đakovština 2, 31000 Osijek, tel. 031/204 620

2. PRVA EKOLOŠKA STANICA, Kuraltova 8, 10000 Zagreb, tel. 01/ 2348 628

3. HRVATSKE ŠUME d.o.o., Lj.F. Vukotinovića 2, 10 000 Zagreb, tel. 01/48 04 111

4. ZADRUGA AGRIBIOCERT, Veli dvor 11, 51 513 Omišalj, tel. 051/84 26 07

5. BIOTECHNICON d.o.o., Hrvatskih iseljenika 30, 21 000 Split, tel. 021/48 54 61

6. TRGO-INVEST d.o.o. D. Rakovca bb, 35209 Bukovlje, tel: 035/276-119

7. AUSTRIA BIO GARANTIE d.o.o. Ruđera Boškovića 12, 40000 Čakovec, tel: 040/390-163

8. BUREAU VERITAS d.o.o., Linhartova 49a, 1000 Ljubljana, tel: 386 14757661


Stručno kontrolno tijelo koje proizvođač odabere kao stručni nadzor svoje proizvodnje je obvezno najmanje jednom godišnje nadzirati ekološku proizvodnju.
Proizvođač koji je odlučio proizvoditi ekološki, mora biti upisan u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji a proizvodnja mora biti pod stručnom kontrolom sukladno članku 28. stavku 1. Uredbe Vijeća (EZ) br. 834/2007 od 28. lipnja 2007. o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.
Nakon što kontrolno tijelo izda poljoprivrednom proizvođaču ekološki certifikat proizvod je stekao uvjete da može na etiketi nositi zeleni europski ekološki znak.To je vizuelni znak koji kupcu šalje poruku da je proizvod proizveden po ekološkim principima proizvodnje. Obično je sa pripremom etikete koja će biti naljepljena na ambalažu proizvoda vrlo mudro proizvod odnijeti na kontrolu ili analizu na Hrvatski zavod za javno zdravstvo, gdje će proizvod biti stručno i zdravstveno ispitan. Kompetentne osobe u Zavodu za javno zdravstvo reći će da li je tu potrebno, ovisno o vrsti proizvoda ili namirnice učiniti i još neke analize, naprimjer analizu na alergene, analizu na metale, analizu na pesticide, i slično, a tu je moguće dobiti i savjet što je sve s obzirom na analizu, potrebno napisati na etiketu proizvoda.

ETIKETA KUPCU OPISUJE PROIZVOD !

Što je i kakav je proizvod treba pisati na etiketi proizvoda. Etiketa je osnovna informacija KUPCU o PROIZVODU i zato je vrlo važno što će na njoj pisati. Etiketa kupca ne smije ostaviti u nedoumici - već mu mora poslati provjerenu i jasnu poruku o kvaliteti, a europski ekološki znak je poruka o kvaliteti proizvodnje. Na etiketi treba također biti informacija o zdravstvenoj ispravnosti i roku trajanja proizvoda.Rok trajanja se također ne može odrediti proizvoljno već tu informaciju proizvođač mora tražiti od Zavoda za javno zdravstvo. Svaka prehrambena namirnica koja je dobila ekološki certifikat trebala bi proči kontrolu i analizu na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za što će dobiti pisanu argumentaciju. Tek tada proizvođač može biti siguran u kvalitetu proizvoda koji stavlja na tržište.


OBJAVLJUJEM UPUTE ZA STAVLJANJE EKOLOŠKIH PROIZVODA NA ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE EU I PRI
IZVOZU NA TREĆA TRŽIŠTA iz Uprave za ekološku poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede


Image and video hosting by TinyPic
Više informacija na linku Ministrstva poljoprivrede: http://www.mps.hr/default.aspx?id=6184

Post je objavljen 16.09.2015. u 07:06 sati.