Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

(Anti)fotografski idiotizam

Postoji nekoliko kategorija idiota u fotografskom svijetu. Sve ih karakterizira to da prvo poduzmu nešto, a mozak uključe tek kasnije. Ako ga uključe uopće.

Idioti koji snimaju selfije opasne po život

Selfimanija vlada svijetom. Međutim u moru onih koji opsesivno snimaju selfije, ima i onih koji u nastojanju da snime nekakvi über-mega-turbo-cool selfie kojime bi na se privukli pozornost i skupljali lajkove, rade svakojake gluposti opasne po život. Takvi pothvati su nerjetko rezultirali bliskim susretima sa raznim vozilima, padovima sa raznih prirodnih i umjetnih objekata, strujnim udarima, trovanjima i sličnime, nakon čega su su takve snimatelje selfija ili sakupljali špahtlom ili otpremali na intenzivnu.

Idioti koji letaju dronovima tamo gdje ne treba

Dronovi su u modi. Te male letjelice na daljinsko upravljanje, s ovješenom kamerom, daju mogućnost snimanja iz zraka. Međutim događa se i to da pojedini operateri dronova te iste dronove lansiraju u područja gdje dronovima uopće nije mjesto. Tako je već desio popriličan broj bliskih susreta zrakoplova sa dronovima u blizini zračnih luka, a u zadnje vrijeme i oko požarišta gdje dronovi predstavljaju potencijalnu opasnost za "kanadere", "air traktore" i helikoptere koji gase požare.

Idioti koji ne paze na vlastitu privatnost

Ima ljudi koji imaju jako čudno poimanje privatnosti; jako se bune ako neki "random" fotograf uperi svoj aparat prema njima ili njihovim bližnjima dok šetaju po javnom mjestu jer im "narušava privatnost" ili "ugrožava djecu", pogotovo još ako ovaj ima DSLR aparat, dok istovremeno ignoriraju sve nadzorne kamere, a sami na internet i društvene mreže (facebook, instagram isl.) kelje vrlo privatne fotografije, bilo svoje vlastite ili pak svoje djece. I još su spremni ta svoja uvjerenja opravdavati i nametati silom.

Idoti koji ne čitaju uputstva za upotrebu

Po pitanju bilo koje tehnike, tako i one fotografske, vrijedi RTFM (read the fu**ing manual) pravilo. Međutim, među ljudima koji prvi put nabavljaju foto opremu ima onih koji "sve znaju" pa taj korak preskoče. A to zna rezultirati od poprilčnih blamaža (npr. zbog reklamacije potpuno ispravnog uređaja koji "ne radi"), pa do lomova pojedinih djelova opreme zbog sastavljanja ili rastavljanja "na silu".

Idioti koji procijenjuju fotografe po izgledu i opremi

"Ne sudi knjigu prema koricama" je vrlo poznata izreka. Nažalost mnogo je onih koji prosuđuju druge upravo po tom kriteriju - izgledu. U slučaju fotografa, od toga kako fizički izgledaju (stas, odjeća), do toga kakvom opremom snimaju (mobitel, kompakt ili DSLR). Pa ovisno o tome klasificiraju fotografe u "opasne" I "bezopasne".

Post je objavljen 31.08.2015. u 12:55 sati.