Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Clown (2014)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Svom klincu za rođendan, nakon što je propao plan za pravim klaunom, otac koji se bavi nekretninama želi nadomjestiti klauna oblačenjem u odijelo kojega nalazi u jednoj od kuća za prodaju...nevolje počinju kada otac sazna da iz tog odijela ne može izaći i da ga ono mijenja...



O Klaunu sam dosta čitao i slušao, no međutim, uhvatio sam vremena i volje tek prije nekoliko dana da mu posvetim sat i 40-ak minuta vremena. Općenito, filmovi o klaunovima su mi srcu prirasli te se uvijek može naći neka zanimljiva stavka u svim sličnim filmovima, od loših Drive Thru pa sve do urnebesno dobrih Klowns from Outer Space, Kingovog Pennywisea ili solidnih Clownhouse. Međutim, od svih tih klaunovskih antagonista, Frowny the Clown mogao bi također kroz nekoliko godina pronaći svoje mjesto pod suncem i tako postati jedan od pamtljivih ikona horora, sudeći po ovom, ajmo reći, nesvakidašnjem filmu. Iako radnja pomalo vuče na posljednji segment iz omnibusa Scary or Die, radnja oko ukletog klaunovskog odijela koje je zapravo preteča starog demonskog klauna prilično je inovativna i dojmljiva. Red humora i povremenih simpatično smiješnih scena, red istinskog splattera i gorea i red ozbiljnog horora rezultirati su po meni nekako polusolidnim uratkom koji ipak ima mnogo klišejastih i nepoveznih momenata koji su se mogli daleko bolje odraditi. Da rezimiramo, film je nekako premoderan, odnosno, ne prati neki stariji filmski horor štih i to ga nekako automatski udaljava od starijih fanova žanra (koji su po meni brojniji) i stvara neku atmosferu pod palicom producenta Elija Rotha (čija mi djela ne pašu) koja se postepeno razvija eventualno u dva kvalitetna dijela cjelokupne fabule.



Krenimo redom: sam start filma veoma je dinamičan i radnja se počinje razvijati pri samom početku, kada se upoznajemo sa "Suit Barrierom" Kentom, odnosno Andyjem Powersom, kojega nam odmah pri početku pojavljivanja nevolja bude nekako žao i pratimo njegovu agoniju dobronamjernog čovjeka kojega jednostavno počinje opsjedati demonski klaun čija mitska priča opisuje neman koja proždire malu djecu te mu je potrebno petoro djece tijekom zimskih mjeseci kako bi se demon nahranio i smirio. Gluma je na zadovoljavajućoj razini, a tijek filma nailazi na manu upravo zbog toga što se dinamičnost početka razvodnjava pri sredini kada se nakuplja teret nepotrebnih, loše isplaniranih scena koje su teško objašnjive. S druge strane, postoji jedna jednostavna formula kod horor filmova: ukoliko bacite mozak na pašu, film će vam vjerujem biti zabavan i poletan, s mnoštvo ubojstava od kojih su neka kreativna, a neka prilično brutalna, ovdje se ne nalazi pravilo neubijanja djece, ovdje se djeca čak nalaze u veoma eksploatacijskom položaju gdje možemo nazočiti svakojakim scenama. Krajnje scene filma upravo su najviše akcijski raspoložene te se ovdje najviše eksponira najužasnija verzija klauna koja je popraćena dobrim efektima i solidnim raspletom cijele priče.



S obzirom što smo sve pogledali i što sve imamo prilike gledati od novih horora, Clown je zadovoljavajuć horor koji može proći nekakve granice i tako se, zahvaljujući idealnom naletu loših filmova, etablirati kao solidno djelo koje će naići na svoje poklonike. Mene se osobno nije nešto uber dojmio, no da je film loš, to svakako nije.


Post je objavljen 25.07.2015. u 19:40 sati.