Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

PREDSTAVLJENA KNJIGA PETRA BEZERA "BRANEĆI RIJEČNI GRAD"

Image and video hosting by TinyPic

U Metkoviću je večeras u Gradskom kulturnom središtu predstavljena knjiga Petra Bezera „Braneći riječni grad“. Petar Bezer je u teška vremena u razdoblju 1990-1992 godine obnašao dužnost komandira/zapovjednika Policijske stanice Metković, te je jedna o ključnih osoba u organizaciji obrane doline Neretve, a posebnu zaslugu nosi za dosta uspješno održavanje reda u burnim zbivanjima.

Na predstavljanju knjige su pored autora Petra Bezera govorili urednici knjige dr.sc. Jakša Raguž i dr. sc. Ante Nazor (koji je ujedno i predstavljao nakladnika Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata), general-pukovnik Nedjeljko Obradović, a nazočne je u ime Grada Metkovića pozdravio i Nikola Grmoja, zamjenik gradonačelnika Grada Metkovića.

Na predstavljanju knjige se mogao vidjeti velik broj pripadnika policije, kako onih iz ratnih vremena, tako i sadašnjih. Između ostalih su prestavljanju knjige nazočili u publici načelnici PP Metković Dragan Sršen, PGP Metković Zoran Pulić i PP Ploče Sretan Marević.

Knjiga opisuje razdoblje 1990-1992 u kojem nije bilo lako biti zapovjednik Policijske stanice Metković zbog svima nama poznatih zbivanja. Iako je Petar Bezer bio komandir Policijske stanice 1980. godine, zanimljivo je da je kao profesionalac prepoznat i nakon promjene vlasti 1990. godine, te je bio zapovjednik PS Metković od 21.01.1991. do 01.10.1992. godine, nakon čega je imenovan zapovjednikom PGP Metković na kojoj funkciji je ostao do 01.01. 2000. godine nakon čega je otišao u mirovinu. Knjiga obiluje detaljima koji nisu bili poznati široj javnosti iz tog razdoblja. Zanimljivo je i da se autor nije ustručavao u ponekom dijelu teksta pisati i o neprimjerenom ponašanju pojedinaca, iako u pravilu koristi inicijale za te osobe. Navođenje i takvih detalja govori o nastojanju autora da objektivno prikaže povijesne događaje koji su zadesili dolinu Neretve. U knjizi se ipak piše pretežito o hrabrim nastojanjima da se u teškim vremenima obrani ovaj dio Republike Hrvatske, kao i mnogim dilemama, teškoćama i problemima s kojima se tadašnje policijsko, vojno i civilno vodstvo susretalo u svakodnevnom stresnom radu.
U knjizi se također dodatno piše o nekim pojedinostima operacije „Zelena tabla“ – osvajanja skladišta oružja u Pločama, uvijek vrućoj temi među organizatorima i učesnicima te akcije.

U svakom slučaju, knjiga predstavlja nov doprinos izučavanju povijesti Domovinskog rata na području doline Neretve koju vrijedi pročitati.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 21.07.2015. u 23:34 sati.