Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA UPOZORILA NA BAKTERIJU XYLELLA FASTIDIOSA


U 2014. HRVATSKE MASLINE BEZ BAKTERIJE



Europska komisija je donijela Odluku (2015/789/EU) o mjerama za sprečavanje unošenja u Europsku uniju bakterije Xylella fastidiosa (Wells et al.) i širenja bakterije unutar Unije. Odluka je objavljena 21. svibnja 2015. godine i izravno je primjenjiva u svim državama članicama.

Prema informacijama iz ministarstva poljoprivrede Italija je u listopadu 2013. godine obavijestila Europsku komisiju i ostale države članice o prisutnosti bakterije Xylella fastidiosa u regiji Apulia na jugu Italije. Tu su uočeni simptomi uvelosti rubova listova i brzo propadanje cijele biljke. Trenutno je maslina glavna biljka zaražena ovom bakterijom. Uz velik broj već poznatih kao i potencijalnih insekata prijenosnika, vektora, potvrđeno je i kako velik broj biljaka može biti domaćin ovoj bakteriji, što iziskuje dodatni oprez.S obzirom na to da Republika Hrvatska pripada mediteranskom krugu država članica u čijim gospodarstvima proizvodnja maslina ima važnu ulogu i kako se radi se o karantenskoj bakteriji koja predstavlja veliki fitosanitarni rizik važno je pravovremeno otkrivanje zaraze ovom bakterijom kako bi se spriječilo njezino širenje. Svi proizvođači maslina odnosno svaka osoba koja posumnja na zarazu ovom bakterijom u obvezi je obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora ili Upravu kvalitete hrane i fitosanitarne politike odnosno Sektor fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Tijekom provođenja Programa posebnog nadzora u 2014. godini nije utvrđena prisutnost bakterije Xylella fastidiosa u Republici Hrvatskoj.
Pojačanim nadzorom bilja obuhvaćene su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Zadarska, Primorsko-goranska i Istarska županija, te do sada niti u 2015. godini nije utvrđena prisutnost bakterije prilikom uvoza iz trećih zemalja s ciljem zaštite zdravlja bilja u svim zemljama članicama EU.

Više pročitati na linku http://www.mps.hr/default.aspx?id=15391


Post je objavljen 07.06.2015. u 13:38 sati.