Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

"PAŠKI MARŠ" KAO NAJAVA 8. SMOTRE PUHAČKIH ORKESTARA ZADARSKE ŽUPANIJE U GRADU PAGU 31. SVIBNJA 2015.





Koliko je ovaj virtualan svijet moćan dokazuje da ne moraš biti nazočan na nekom događaju u bilo kojem dijelu svijetu, a da doživiš ono što se tamo događa, možda i bolje nego oni koji su u tom času i osobno nazočni.
Isti čas kada jedan događaj započne, u svijet krene bezbroj fotografija, video zapisa sa svih mogućih kuteva, da niti onaj koji je nazočan ne može to doživjeti u tom obliku.
Ovogodišnju 8. Smotru puhačkih orkestara Zadarske županije, u rodnom Pagu pratio sam kroz uradke mojega brata Valtera na YouTube-u i kroz fotografije na blogu "komuniststarfotomkII".

Oni koji su skupili hrabrosti doći uživati u zvucima marševa, revijalnih melodija, poznatih filmskih instrumentala u izvedbama puhačkih orkestara, sigurno su uživali u glazbi.
Jedan detalj koji se mene posebno dojmio je, da su svi učesnici započeli ovu reviju sa "Paškim maršom".

Ne znam dali je ovo pravi naziv marša, ali zasigurno znam da je spomenuti marš za Limenu glazbu grada Paga napisao Ivo Pogorelić, otac dvoje poznatih hrvatskih glazbenika: Ive i Lovre Pogorelića.
Profesor Ivo Pogorelić st., je u dva navrata bio voditelj Gradske glazbe u Pagu i treba zapamtiti jednu njegovu misao koju je izrekao u Novom Listu: "Budućnost Gradske glazbe ovisi o stupnju odgovornosti njenih članova prema obavezama što ih zahtijevaju teoretski rad i praktične obveze u orkestru, ali i o stalnoj materijalnoj potpori".

Vjerujem da će gradski oci znati prepoznati ove riječi profesora Pogorelića, ali i još više učiniti na promociji ovoga veličanstvenog marša, kojeg rijetko koji grad posjeduje.
Današnji voditelj Gradske glazbe Branko Barbir, naglašuje da je amaterizam ono što odlikuje Gradsku glazbu u Pagu učeći njene članove njezinim vrijednostima.
Osobno me najviše veseli da Branko Barbir čini sve kako ovaj marš kao dio Paške glazbene povijesti nebi otišao u zaborav, a razmjenom notnih zapisa, siguran sam de će spomenuti orkestri koristiti ovaj marš u svom repertuaru izvođenja.




Post je objavljen 04.06.2015. u 13:55 sati.