Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

Marketing

Njegovo Veličanstvo Kozji Sir

Prije dvadeset i nekoliko godina, na petoj godini Veterinarskog fakulteta polagala sam predmet Higijena i tehnologija hrane. Tada sam naučila da je, s nutritivnog stajališta, mlijeko najkompletnija i najpreciznije izbalansirana prehrambena namirnica na kugli zemaljskoj. Pravo čudo prirode. Kozje mlijeko je znatno probavljivije od kravljeg. Ljudski organizam probavi kravlje mlijeko za pet, a kozje već za dva i pol sata. Kozje mlijeko je vrlo učinkovito u liječenju alergija i pojačava imunološki sustav organizma. Bogato je kalcijem i željezom te je blagotvorno pri obnovi i izgradnji kostiju. Preporuča se i pušačima jer pomaže u obnavljanju plućnih stanica i pri liječenju bronhitisa. Učeći za spomenuti ispit i degustirajući razne mliječne proizvode postala sam prava ljubiteljica kozjih sireva. Iako me život odvukao od veterine, kozji sirevi i ostali fini kozji proizvodi postali su moja strast. Cijeli svoj radni vijek provela sam u marketingu velikih prehrambenih kompanija koje su mi omogućile edukaciju i stjecanje cerifikata za senzorskog analitičara. Učeći od profesionalaca o svojstvima prehrambenih namirnica primjenjivala sam s entuzijazmom stečena znanja na svoj hobi kojim sam zarazila i obitelj. Prepoznatljiv okus kozjeg sira stopljen s kruškama, jabukama, smokvama, različitim džemovima i ostalim probranim delikatesama probudio je u nama hedoniste stalno željne novih i zanimljivih degustacijskih uzbuđenja. Igranje u kuhinji i uživanje u božanskim ukusnim kozjim darovima koji se izvrsno kombiniraju s najrazličitijom hranom i finim vinima prava je gastrozabava kojoj se svi vesele.
U vrijeme kada sam bila studentica kozji sirevi u Hrvatskoj bili su prava rijetkost. Prije dvadesetak godina počelo se u Hrvatskoj ozbiljnije razvijati kozarstvo pa danas na tržištu imamo izvrsne i dostupne hrvatske kozje sireve različitih vrsta i maštovitih okusa. Neki od OPG-ova razvili su već vrlo respektabilnu proizvodnju i ravnopravno konkuriraju kvalitetom Francuzima i Talijanima. Ono što je u Hrvatskoj zasada nerješiv problem odnosi se na neujednačenu ponudu. Potrošači, nažalost, ne mogu kupovati kozje mlijeko i ostale kozje proizvode tijekom cijele godine. Naime, u zimskim mjesecima u Hrvatskoj gotovo je nemoguće nabaviti kozje mlijeko. Uzgajivači se opravdavaju ekonomskim razlozima, a struka ih nije uspjela zainteresirati niti motivirati da preskoče parenje određenog broja koza i tako produže mužnju. No, u državi ne funkcioniraju niti mnogi drugi uočljiviji vitalni segmenti gospodarstva pa se nemamo čemu čuditi. Znam da je u jednom europskom projektu, na čelu s francuskim stručnjacima, s ovom temom, sudjelovao, zajedno sa zagrebačkim Veterinarskim fakultetom, i OPG Moravec čije sjajne sireve izuzetno volim i cijenim. Nadamo se dobrim vijestima.
U Dalmaciji, na otocima i u Zagori, od davnina je poznato ružičasto ljekovito zimsko piće, mješavina crnog vina i kozjeg mlijeka. Ovo čudesno piće dokaz je postojanja zimske laktacije koza od davnina.
U Vrgorcu se ovo piće naziva bikla, a vrgoračka “Biklijada“ u listopadu postala je vrlo hvaljena turistička atrakcija. Morat ću ove godine i ja u Vrgorac. Uživat ću u Tinovoj poeziji i prekrasnim gastronomskim delicijama ovoga kraja. Mi blogeri najviše uživamo u komunikaciji. Nema boljeg medija za komunikaciju od poezije i fine, ukusne hrane koja miluje nepce i raspaljuje maštu. Znate li da je kozji sir, od antičkih vremena, poznat kao najbolji prirodni afrodizijak? Nemojte odoljeti iskušenju i uživajte u svim divnim darovima prirode... ;)




Post je objavljen 21.05.2015. u 23:02 sati.