Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 21

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.

Učionice: 'plinske komore'

Vijest:
Koncentracija CO2 u učionicama u novosagrađenoj gimnaziji na Kajzerici pet je puta veća od preporučene. Roditelji su prije nekoliko mjeseci upozoravali na povećani broj intervencija Hitne pomoći jer učenici kolabiraju zbog loše ventilacije. Granična dozvoljena vrijednost CO2 u zatvorenim prostorima je 1000 ppm, dok u učionicama nerijetko prelazi 5000 ppm (dijelovi CO2 na milijun molekula zraka).


Prema najnovijim podacima koncentracija CO2 u atmosferi iznosi 387 ppm-a, što je, doduše, za 40 posto više od vremena industrijske revolucije. Ali još uvijek, kako vidimo, daleko manje od koncentracije CO2 u spomenutim školskom učionicama. Ne vjerujem da je i u drugim školama bitno drugačije.
Cinik bi rekao: bolje bi bilo djeci nastavu slušati na travnjaku uz termoelektranu Plomin nego u ovakvim učionicama.
(2015-05-15)

Sama hvala niš ne vala…

Martin Schulz, predsjednik europskog parlamenta: „Europska unija je sinonim za dosad nezabilježen projekt izgradnje mira u Europi!“

Prema ovoj izjavi spomenuti gospodin očigledno smatra da države ex-Jugoslavije ne spadaju u Europu. U protivnom sigurno ne bi dao takvu izjavu obzirom na 'događanja naroda' na njenom tlu od 1990. - 1995. kad se EU pokazala apsolutno nesposobna da to spriječi.
Cinik bi upitao: što će tek biti kad se svi ti 'rogovi' nađu u istoj 'vreći', to jest EU?
(2015-05-16)

Planiraj, gradi pa ruši…

Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i predsjednica zagrebačkog HNS-a: „Projekt 'Zagreb na Savi' star je dvadeset godina i treba ga revidirati u smislu potreba i novog načina življenja.“


Ako su 'vrsni' planeri i urbanisti prije dvadesetak godina donijeli jedan tako složeni plan kao što je projekt razvoja jednog velikog područja grada, a kojeg danas treba 'revidirati u smislu potreba i novog načina življenja' onda su, po mojem mišljenju, dotični stručnjaci bili čisti diletanti. Zamislimo da je kojim slučajem taj plan odmah krenuo u realizaciju, danas bi imali još jedan 'novi-novi Zagreb'.
Cinik bi se zapitao: bi li ministrica onda također predložila 'reviziju plana' a izgrađeno dala srušiti u smislu stvaranja uvjeta za 'novi način življenja'?
(2015-05-16)

Meditacija Predsjednice (2)

Nakon što je Kolinda Grabar Kitarović u Jasenovac kao svog izaslanika poslala poznatog filmaša Branka Lustiga, na Bleiburg šalje javnosti manje poznatu Brunu Esih. Riječ je o profesorici filozofije i kroatologije koja se 15 godina bavi „istraživanjem stradanja hrvatskog naroda krajem Drugog svjetskog rata i u godinama koje su uslijedile“. Dotična je tijekom svog 15 godišnjeg istraživanja došla do brojke o stradalima na Križnom putu, ali je izjavila „da ne bi izlazila s brojkama“. Napominje tek da je demograf Stjepan Šterc iznio najnovije podatke, na temelju preciznih demografskih pokazatelja, koji govore o mogućih gotovo 500 tisuća žrtava. Žali se kako u tome procesu nedostaje institucionalna podrška najvišeg državnog vrha.

Unatoč bombastičnih najava da će osobno sudjelovati na sveopćoj komemoraciji žrtvama na Bleiburgu, KGK je ipak je promijenila mišljenje (kao kameleon boju). Pojavila se, i opet inkognito, dan ranije i poklonila žrtvama titove vojske. Na sam dan komemoracije nije kao svoju izaslanicu poslala neku od preživjelih žrtava „hrvatske vojske“ kao što je u Jasenovac poslala preživjelog logoraša, već 'znanstvenicu' koja se slaže s tezom da je broj žrtava titovih zločinaca 500.000 nevinih duša.

Tim svojim postupkom Predsjednica je nedvosmisleno pokazala da je njoj svejedno je li netko četiri godine sudjelovale na strani nacističko-fašističkih hordi ili se borio protiv njih. Još kada na vlast dođe njezin mentor T.K., njezina izaslanica sa svojom kompanijom dobit će i „institucionalnu podršku najvišeg državnog vrha“, pa će broj ubijenih vjerojatno doseći famoznu brojku od 700.000 duša kao u Jasenovcu koliko u Srbiji licitiraju njihovi „znanstvenici“.
(2015-05-17)

Sad je sve jasno

Vijest:
Hrvatska Predsjednica koristi svilene umjetne trepavice 4D koje mogu davati efekt pogleda vjeverice, lisice ili lutke.


I sam sam se pitao kakav to čudan (barbie) pogled ima naša draga i mila Predsjednica. Sad je jasno zašto i zbog čega ona nema uobičajeni ljudski pogled. Svemu su krive umjetne 4D trepavice. Postavlja se međutim pitanje: ako je to točno zašto KGK to radi, tj. zašto želi da joj pogled ima „efekt pogleda vjeverice, lisice ili lutke“.
(2015-05-18)

Ah ta (pro)vizija…

Mediji donose:
U telefonskim razgovorima ministri u vladi dogovaraju se kolika bi bila adekvatna provizija za posao gradnje autoputa. Potpuno otvoreno u telefonskim razgovorima dogovaraju postotak te provizije. Četiri, pet, šest posto. To bi bilo previše, ma ne bi, to je standardna provizija. Na kraju se nekako uspiju dogovoriti na pet posto provizije, na ukupan posao vrijedan pola milijarde eura. Kada su snimke izašle u javnost, pravdali su se da je tih 25 dogovorenih milijuna eura provizije zapravo popust.

Za neinformirane: radi se, srećom, o makedonskim a ne hrvatskim ministrima.
(2015-05-18)

Nije vrat nego šija

Vijest:
Karamarko nema auto, vozi Mercedes svoje djevojke Ane vrijedan više od 600.000 kuna, kojim je nedavno odvezao svog 92-godišnjeg oca u bolnicu i pri tome nepropisno parkirao.


To što je osoba koja pretendira na mjesto šefa države nepropisno parkirala auto još mogu tolerirati. No problem je u nečem drugom. Taj auto, naime, nije čak ni auto njegove djevojke Ane, već je službeno vozilo društva „Drimia“ u kojem je ona većinski vlasnik. Karamarko je u svojoj imovinskoj kartici naveo da NEMA automobil. No nema ga ni njegova djevojka Ana već njezina tvrtka, ali to našeg 'borca za državu očišćenu od crvenih vragova' ne smeta da taj auto koristi u osobne (privatne) svrhe umjesto da, kad već nema auto, unajmi taxi. I pri tome se njegov domoljubni obraz uopće nije zacrvenio.
Cinik bi rekao: toliko on, naime, mrzi crvenu boja.
(2015-05-20)

Tuđman na tvrđavi

Ponovo je raspisan natječaj za spomenik Franji Tuđmanu u Kninu nakon što je prvi poništen. Promijenjena je i lokacija spomenika. Umjesto ispred zgrade gradske uprave spomenik, visok do tri metra, postavit će se na vrhu kninske tvrđave. Da bi se mogao postaviti do 5. kolovoza spomenik bi trebao biti izveden od poliestera i premazan patinom. Kasnije bi bio izliven u bronci.

Predsjednik Tuđman ima po cijeloj Hrvatskoj već toliko spomenika (mnogi i upitne umjetničke vrijednosti) da postavljanje još jednog (vjerojatno ne i posljednjeg) i nije neka vijest. Novo je njegovo postavljanje „na vrh kninske tvrđave“. Osobnog sam mišljenja da je ta lokacija neprimjerena.
Cinik bi se uz to upitao: hoće li spomenik sličiti na spomenik Isusu Kristu na Glavi šećera u Rio de Janeiru, ili će pak prikazivati Predsjednika kako se sprema na skok s tvrđave.
(2015-05-21)


Post je objavljen 21.05.2015. u 22:16 sati.