Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

100% hrvatska janjetina

Slušam radijsku reklamu za Billu, kaže: '100 posto hrvatska janjetina…' a odmah nakon toga i: 'svinjetina za gulaš…' Što je s tom svinjetinom? Ili nije 100% hrvatska ili je uvozna ili je negdje na pola puta. Što uopće znači 100% hrvatska janjetina? Naravno, uzgojena, mučena i zaklana u Hrvatskoj. Ali nije li onda dovoljno reći – hrvatska janjetina. Kako bi zvučalo – 60% hrvatska janjetina? Dakle, janjetina koja je 40% bila u nekoj drugoj zemlji, a 60% u Hrvatskoj za vrijeme dok je životinja bila živa, a potom i zaklana i prerađena. Kako zvati ono sto puta zamrznuto i odmrznuto meso iz Brazila? Možda 80% brazilsko, 20% hrvatsko jer je 'udahnulo' malo hrvatskog zraka dok se po jednanaesti put odmrzavalo?

Tu mi pada na pamet i specijalitet – paška janjetina. Iz pouzdanih izvora znam da velik broj tih janjaca jedva da je udahnlo paški zrak jer šleperi stižu u središnju, kontinentalnu Hrvatsku i otkupljuju janjce koji se onda prodaju kao 100% paška janjetina.


Post je objavljen 15.05.2015. u 15:46 sati.