Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

...izvan teme ...NE TAJNOST PODATAKA, VEĆ ZABRANA JAVNE OBJAVE OSOBNIH PODATAKA

ANTE RAJKOVAČA, RAVNATELJ AGENCIJE ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA:

" NAVEDENO POSTUPANJE AGENCIJA TEMELJI NA ANONIMNIM UPITIMA"

Prema informacijama iz medija, Agencija za zaštitu osobnih podataka, čiji je ravnatelj Ante Rajkovača, zabranila je objavu podataka o bračnom stanju, broju djece, neto iznosu plaće dužnosnika iz prethodnog zaposlenja i dio podataka o kreditnim zaduženjima prije stupanja na dužnost - naziv institucije kod koje je kredit ostvaren, te rok otplate.

Da bi dobila potpuniju informaciju obratila sam se 5.5. Agenciji za zaštitu osobnih podataka te zatražila odgovore na nekoliko pitanja. Istoga dana, tijekom radnog vremena na pitanja mi je odgovorio ravnatelj gospodin Ante Rajkovača te sam odgovore dobila meilom u pdf obliku.

Evo pitanja na koja sam zatražila odgovore


" S obzirom na aktualnost informacije, da je Agencija za zaštitu osobnih podataka donijela Odluku o zabrani objave nekih podataka iz imovinskih kartica državnih dužnosnika pitam slijedeće:
1. Tko je, po imenu i prezimenu, donio odluku o zabrani objave nekih podataka u karticama državnih dužnosnika?
2. Na koje se sve podatke odnosi Odluka Agencije za zaštitu osobnih podataka?
3. Kakvom je idejom, informacijom iz svijeta, ili nekom drugom pobudom bio vođen onaj tko je odlučio 2015. godine dio podataka državnih dužnosnika u RH učiniti tajnima?
4. Na koga se sve odnosi Odluka o tajnosti podataka – točnije pitam odnosi li se odluka i na načelnike i gradonačelnike opčina i gradova , ili samo na visoke državne dužnosnike iz Vlade i Sabora RH?
5. Kojeg dana točno, je Odluka stupila na snagu? Ima li ta odluka Zakonsku snagu? ( ako ima zakonsku snagu biti će objavljena I u narodnim novinama- zar ne?
6. Što je po struci gospodin ravnatelj Ante Rajkovača, odnosno, koja je njegova akademska titula?
7. Kojoj političkoj stranci pripada gospodin ravnatelj Ante Rajkovača?
8. Molila bih Vas da mi pošaljete fotografiju gospodina ravnatelja jer bih je objavila, ako je gospodin suglasan s tim! "


Evo kako je odgovorio gospodin ravnatelj Rajkovača:

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka, diplomiorani kriminalist Ante Rajovača.

ZAKONODAVNI OKVIR

Na web stranici Agencije za zaštitu osobnih podataka naglašen je člana 37. Ustava Republike Hrvatske koji propisuje sljedeće:

„Svakom se jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka. Bez privole ispitanika, osobni se podaci mogu prikupljati, obrađivati i koristiti samo uz uvjete određene zakonom.
Zakonom se uređuje zaštita osobnih podataka te nadzor nad djelovanjem informatičkih sustava u državi.
Zabranjena je uporaba osobnih podataka suprotna utvrđenoj svrsi njihovoga prikupljanja“.


Temeljem ustavne odredbe o pravu na zaštitu osobnih podataka donesen je Zakon o zaštiti osobnih podataka u NN broj 103/03, 118/06, 41/08, 130/11., 106/12-pročišćeni tekst.
Zakon uređuje zaštitu osobnih podataka fizičkih osoba i nadzor nad prikupljanjem, obradom i korištenjem osobnih podataka u RH.
Kao podzakonski akti u području zaštite osobnih podataka u RH u primjeni su Uredba o načinu vođenja i obrascu evidencije o zbirkama osobnih podataka (Narodne novine, broj 105/04) i Uredba o načinu pohranjivanja i posebnim mjerama tehničke zaštite posebnih kategorija osobnih podataka (Narodne novine, broj 139/04).

RH je kao članica Vijeća Europe potpisnica Konvencije o zaštiti osoba glede automatske obrade osobnih podataka (Konvencija 108) i Dodatnog protokola uz Konvenciju 108 u vezi nadzornih tijela i međunarodne razmjene podataka.

Primjena odredbi navedenih akata Vijeća Europe omogućena je donošenjem Zakona o potvrđivanju Konvencije za zaštitu osoba glede automatizirane obrade osobnih podataka i Dodatnog protokola uz Konvenciju za zaštitu osoba glede automatizirane obrade osobnih podataka u vezi nadzornih tijela i međunarodne razmjene podataka (Narodne novine, br. 04/05, Međunarodni ugovori).
Zakon o zaštiti osobnih podataka, kao temeljni akt u području zaštite osobnih podataka u RH u svim bitnim odredbama sukladan je Direktivi 95/46/EZ o zaštiti pojedinaca glede obrade osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka.


No nameće se pitanje da li je Zakon o zaštiti osobnih podataka, kao temeljni akt u području zaštite osobnih podataka sukladan Direktivi 95/46/EZ i nakon odluke ravnatelja da zabrani javnu objavu osobnih podataka dužnosnika koji imaju obvezu popuniti imovinsku karticu prije stupanja na dužnost.





Post je objavljen 05.05.2015. u 23:48 sati.