Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framasvetiduh

Marketing

Ljubav nije ljubljena

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca organizirala je od 1. do 3. svibnja u Godini posvećenog života provincijski susret mladih u Cresu. Od sveukupno stotinjak mladih, nas sa Svetog Duha bilo je približno 30 %. Zajedno s mladima iz Šibenika, Vinkovaca, Pule, Splita i Cresa proveli smo tri dana u molitvi, pjesmi i druženju. Geslo susreta bilo je „Ljubav (ni)je ljubljenakiss.
Prvi dan susreta – petak, proveli smo ležerno. Prije polaska smo zajedno s mladima iz Vinkovaca s kojima smo dijelili bus, proslavili Misu u kapeli Svetog Duha. Po dolask u Cres, smjestili smo se u samostanu sv. Frane i pastoralnom centru, nakon čega je bilo kratko predstavljanje skupina mladih te euharistijsko klanjanje koje je predvodio fra Vladimir Vidović i počinak.
Subota je, kao i nedjelja, započela jutarnjom molitvom časoslova koju je predmolio fra Nikola Šantek. To mi se, s režimom ranog ustajanja, najviše svidjelo thumbup. Nakon doručka smo poslušali predavanje fra Ivana Penave na temu iz života sv. Franje: „Ljubav nije ljubljena“. Razmišljanja s predavanja smo imali priliku podijeliti unutar svoje skupine. Skupine su imale simbolične nazive po mjestima karakterističnima za život svetoga Franje – Gubbio, Assisi, Grecco, Porziuncola, Rivotorto… Poslijepodne smo slavili pokorničko bogoslužje koje je predvodio fra Vladimir, pa hodočastili „kozjim putom“ do kapelice San Salvadura moleći krunicu. Na kraju puta je održana „potraga za blagom“ – Božjom ljubavlju. Svetu misu predmolio je, na vanjskom oltaru pored kapelice, creski župnik mons. Mladen Mrakovčić. Pod misom su on, s. Ljubica Bosilj i fra Robert Janđel posvjedočili Božju ljubav koja se ostvarila u njihovim životima po prihvaćanju Božjega poziva. Nakon povratka u samostan, u crkvi je održan koncert Maje Blagdan koja je također svjedočila o svojem obraćenju.
U nedjelju, smo posjetili časne sestre benediktinke – koludrice koje su govorile o Božjoj ljubavi iz perspektive života u klauzuri – zatvorenom samostanu. Vrhunac je dana bila Euharistija koju je predslavio fra Josip Blažević. U propovijedi je naglasio važnost „ostajanja“ u Kristu, poput loze na trsu, kao i ostajanja Krista u nama, zaključivši kako je to jedini mogući načinu plodnosti i ostvarenja Isusove zapovijedi ljubavi cerek.

Post je objavljen 04.05.2015. u 15:49 sati.