Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Generali poslije bitke

Generali poslije bitke su osobe koje pametuju o tome "što i kako je nešto trebalo napraviti" nakon što je to već napravljeno, odnosno nakon što su se već dogodile posljedice neke akcije.

Ne treba ni spominjati da u generale poslije bitke najčešće spadaju upravo osobe koje uopće nisu sudjelovale u samom događaju (u smislu da su bile na licu mjesta ili imale bilo ikakav utjecaj na ishod događaja dok se ovaj događao) i osobe koje uopće nisu kompetentne za područje o kojem pametuju (tj. izigravaju generala poslije bitke). Ta pametovanja se najčešće svode na nekakve površne ad hoc argumente i slične nesuvisle i nelogične gluposti. Ad hoc "argument" je svaka na licu mjesta izmišljena tvrdnja bazirana na nekoj logičkoj pogrešci ili totalnoj gluposti/ismišljotini, čime se pokušava racionalizirazti ili opravdati nečiji stav, ili bagatelizirati neka teška situacija.

Čisto kao primjer takvih idiotarija može se navesti slučaj bacanja fotoreportera u manduševac (kojemu je pri tome stradala kompletna fotografska oprema), gdje su "generali poslije bitke" po internetu nakon toga sve u 16 izvaljivali "pametne", pokušavajući umanjiti ozbilnost situacije, opravdavati huligane koji su ga gurnuli, pa čak za situaciju prebaciti krivnju na žrtvu. Tako su se mogli čitati komentari tipa da "zašto nije imao vodootpornu opremu", da "zašto nije snimao iz veće udaljenosti", da "što je imao tako skupu opremu", "da ak je ta oprema toliko skupa da onda mora biti vodootporna" i tome slične idiotarije.

No generala poslije bitke ima svugdje, npr. u slučajevima silovanja ima onih koji silovanje pokušavaju "opravdati" time da "što se cura tako provokativno odjenula" ili "što se napila"... Ili u situaciji gdje netko nekoga premlati pametuju da se žrtva "trebala maknuti" i tome slično... Ili npr. u situacijama gdje netko premlati fotografa koji se zateko ili na plaži ili blizu nekog igrališta, pa iako se utvrdi da nije snimao ništa nelegalno, pokušava opravdati nasilništvo time "što je imao fotoaparat kod sebe" isl.

Takav "generalizam poslije bitke" je i situacija kada npr. neki fotografski kritičar ili "kritičar" tumači nekom fotografu da je fotografiju trebalo snimiti na ovaj ili onaj način, nakon što je ova već snimljena i nakon što ju se ne može više ponoviti...

Post je objavljen 03.05.2015. u 09:37 sati.