Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

FLEKSIBILNIJI EUROPSKI VINSKI SEKTOR



POSTUPNO PROŠIRENJE PROIZVODNJE

Europska Komisija objavila je u Bruxellesu, 9. travnja 2015. nova pravila za vinovu lozu s ciljem da sektor EU bude fleksibilniji i da zadovolji rastuću svjetsku potražnju.

Nova pravila EU-a za nova odobrenja za vino čime se omogućuje godišnje širenje u području vina u EU, objavila je Europska komisija 9.travnja. Kao što je dogovoreno u reformi Zajedničke poljoprivredne politike 2013. godine novi sustav će se primjenjivati od 1. siječnja 2016., zamijenivši prijelazni režim prava na sadnju.
Povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan je izjavio: "Novi sustav omogućuje fleksibilnost za Europski vinski sektor i postupno proširenje proizvodnje, kao odgovor na rastuću svjetsku potražnju Na istoj pozornici, države članice imaju niz zaštitnih mjera za primjenjuju u cilju rješavanja mogućih socijalnih i ekoloških rizika u pojedinim područjima proizvodnje vina. "
Nedavno vanjska Studija je zaključila da, unatoč rastu obujma i vrijednosti izvoza iz EU u treće zemlje od 2008. - i značajnog poboljšanja u trgovinskoj bilanci -, EU nastavlja gubiti tržišni udio na svjetskom tržištu vina. Nadalje, ukupna potrošnja na svjetskoj razini predviđa da će se povećati do 2025. godine, a nastavlja se smanjivati u ukupnom poretku u EU. Dakle, ovaj trend na tržištu pokazuje da će sektor vina sve više biti ovisan o izvozu u budućnosti.
Današnja ( 9.4. 2015.) objava postavlja pravila za koje je izražena i jednoglasan dogovor od strane država članica i Europskog parlamenta. Oni potvrđuju kako države članice trebaju upravljati, na nacionalnoj razini, sustavom besplatne, neprenosiva sadnje odobrenja. Pravila i zaštitni mehanizmi za novim biljkama - ovlasti ograničene na rast od 1% vinove loze površine godišnje u nekoj državi članici, s opcijama da se države članice prijave - gdje su propisno opravdane - granice rasta na nacionalnoj i regionalnoj razini, odnosno za područja sa ili bez oznake zemljopisnog podrijetla. Pravila i prijelaz iz postojećeg sustava na novi sustav mogu se pretvoriti u ovlasti. Prava u rezervi koje nisu odobrene od strane proizvođača do kraja 2015. će prestati postojati nakon tog datuma.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 22.04.2015. u 17:05 sati.