Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 15

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Uskršnji blagdani, zajedno s radostima koje nam donose, su prošli i vrijeme je da se vratim na našu, manje-više, tužnu svakodnevnicu za koju bi se moglo reći: „Na Zapadu ništa novo, na Balkanu sve po starom.“

Nije vrat nego šija

„Pet godina zatvora svima koji kažu da je Domovinski rat bio građanski, a Oluja etničko čišćenje“, predlaže kontroverzni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić. „Ideja nije da se ljude šalje u zatvor (sic!)“, ističe I.T., „niti da se uvodi novi verbalni delikt kakav smo imali u socijalizmu, nego da se pošalje poruka da država štiti najviše društvene vrijednosti poput Domovinskog rata.“


Pa i u bivšoj Jugi je uveden pojam 'verbalnog delikta' upravo zato da se pošalje poruka da država štiti najviše (u to vrijeme) društvene vrijednosti poput lika i djela JBT i samoupravnog socijalizma. I u čemu je razlika nekad i sad?
2015-03-20

Ugroza

„Ponovo uvođenje obveznog vojnog roka nije tema o kojoj se trenutačno raspravlja, radi se o mojoj političkoj zamisli.Trebamo prije svega donijeti i neke strateške procjene i dokumente. Radi se o o odluci koju moramo donijeti svi zajedno na temelju procjene ugroze u odnosu na Republiku Hrvatrsku“, izjavila je između inog predsjednica K.G.K. na Plitvičkim jezerima, na obilježavanju „krvavog Uskrsa“.

Obzirom na činjenicu da se Hrvatska nalazi u sastavu NATO-a pitam se koja bi se to država, koja to nije, usudila napasti Hrvatsku. Kako Predsjednica ipak govori o „procjeni ugroze u odnosu na Republiku Hrvatsku“ pretpostavljam da misli na ugrozu od „unutrašnjih neprijatelja“; jugonostalgičara, komunjara i inih neprijatelja neovisne Hrvatske. Sve u svemu, nekako mi se čini (na bijeloj mjesečini), da prijedlog K.G.K ide u smjeru zaštite jednog dijela (cca 50%) hrvatskih građana od otprilike jednakog postotka drugog dijela. Ako je tome tako, lako bi se moglo desiti da ćemo opet imati Domovinski rat, ali tada će se on s pravom zvati – Građanski rat.
(2015-04-01)

Kako veliki tako i mali

Za trećinu republikanaca u SAD-u njihov je sadašnji predsjednik Barack Obama veća prijetnja nego ruski vlastodržac Vladimir Putin. Omjer je 35% prema 25%. Jednako tako 27% republikanaca vidi demokrate kao „neposrednu prijetnju“, a ni obratno nije bitno drugačije – 22%.

Zamijenite SAD s RH, Obamu s Zoranom Milanovićem, Vladimira Putina, primjerice, Aleksandrom Vučićem (Premijer Srbije), republikance s HDZ-ovim i demokrate sa SDP-ovim glasačima, pa se situacija može sasvim fino preslikati i na hrvatsku političku scenu. Sa, možda, nešto većim postotcima za jedne a manjim za druge.
(2015-04-01)

Uvijek kontra

ili „Dok se Hrvati slože i pluto potonut može“

Šešelj, građanin republike Srbije, naziva našu Predsjednicu Kolinda Grobar Kitarović, euforično podržan od grupe svojih istomišljenika pali nasred Beograda, glavnog grada države Srbije, hrvatsku državnu zastavu, ministar Vulin, dakle član oficijelne vlade Srbije, daje, blago rečeno, neprimjerne izjave o Domovinskom ratu, akciji Oluja, generalu Gotovini i premijeru Milanoviću na što Vlada republike Hrvatske upućuje notu Srbiji i povlači našeg veleposlanika na konzultacije.

E sad, mi Hrvati ne bi bili Hrvati, kad bi se uspjeli oko nečega složiti. Gospođa Predsjednica, naime, na ovaj potez Vlade izjavljuje „kako je povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda ishitrena odluka“ (sic!), pa nastavila: „kako je u studenom prošle godine, kada se Šešelj vratio iz Haaga, a pogotovo kad je davao velikosrpske izjave na dan pada Vukovara, tražila od Vlade da povuče veleposlanika na konzultacije, no tada Vlada nije prihvatila njen prijedlog.“
Time je jasno daje na znanje koji su razlozi sadašnje 'contra' pozicije glede odluke Vlade. Kad Vlada, naime, nije prihvatila njezin prijedlog u studenom (kad KGB, by the way, još nije ni bila Predsjednica ali joj je tada to odgovaralo u kampanji) sad ona ne želi priznati da je Vlada povukla ispravan potez, jer kao nisu nju konzultirali.
(2015-04-03)

Medo u žrvnju Pravde


Sud u Puli naložio je vještačenje jačine laveža psa Mede iz istarskog sela Peroj. Na ročištu koje je trajalo punih šest sati pojavilo se 11 svjedoka. Kako to u Hrvata već biva dio svjedoka je tvrdio da im lajanje psa ne smeta a dio da zbog njegovog laveža nemaju miran san.


Nevjerojatno, ali istinito. Dok se po sudovima godinama i desetljećima vuku bitno važnije tužbe i protutužbe i žalbe na žalbu, sud u Puli ima vremena da se bakće s lavežom pasa. I, što je još gore, nije u stanju donijeti odluku na jednom ročištu već mora tražiti sudsko vještačenje. Da stalno ne slušam o preopterećenosti naših sudova rekao bih: „Besposlen pop i jariće krsti“.
„Ali nije to sve“, kako kažu u glupavim reklamama. Ako ste primijetili, pas je vezan lancem. Kad završi ovaj 'povijesni' proces glede a u svezi laveža, očekujem tužbu ljubitelja kućnih ljubimaca zbog nehumanog postupka zbog vezivanja Mede lancem.
(2015-04-03)

„Lažući, lašci na kraju prevare samo sebe“

Tako glasi jedan od mojih 'mudroslova'. Nakon akcije redakcije magazina „Like“ u kojoj se upozorava na varanje potrošača reklamnim sloganom „3+1 gratis“ i sličnim marifetlucima, inspektori su krenuli u akciju (mogli su i ranije da su htjeli) i ustanovili da su nalazi spomenutog magazina točni. Kreatorima tog 'fola' prijeti kazna od 10 do 100 tisuća kuna.

Meni je to sve skupa jako smiješno. Od kad sam imao prilike prvi put vidjeti taj slogan bilo mi je kristalno jasno da se radi o čistoj prevari. Ako mi je taj proizvod trebao, ja sam ga kupio znajući da sam za njega platio pravu cijenu. Ono 'gratis' si možete 'deti za škrlak' kako bi rekli kajkavci. I inače ne vjerujem reklamama apsolutno ništa. Moj je princip: sve što se reklamira na TV, radiju, tiskovinama ne kupujem ako mi proizvod nije neophodno potreban.

E da je….

"Ne mogu zamisliti da češki ambasador u Washingtonu predsjedniku Obami govori gdje bi trebao ili ne bi trebao putovati, niti ću ja dopustiti da se meni bilo koji ambasador upliće u moje planove putovanja", rekao je Miloš Zeman, nakon što mu je američki veleposlanik u Češkoj prigovorio što će biti prisutan na proslavi Dana pobjede u Moskvi 9. svibnja jer je to, po mišljenju veleposlanika „čudno“ i „kratkovidno“ da češki predsjednik bude jedini lider EU-a na Crvenom trgu.


Možete li zamisliti, štovani blogeri, da netko od naših političara, recimo Z.M. ili K.G.K. na taj način odbrusi američkom veleposlaniku? Ja ne! Mi smo ipak neovisna, samostalna, samosvojna etc. država i bili smo „dugo“ pod diktatorskom čizmom bivšeg SSSR-a.
(2015-04-06)


Post je objavljen 06.04.2015. u 18:44 sati.