Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

"Anti-paparazzi" odjeća?

Mediji su se nedavno raspisali o jednom "izumu" koji bi kao trebao "spriječiti paparazze u poslu". Radi se o kolekciji vrlo reflektirajuće odjeće, koja bi reflektiranjem svijetla od bljeskalice natrag prema kameri "trebala upropastiti svaku fotografiju".

Watch Flashback Anti-Paparazzi Clothing Ruin Flash Photographs

Međutim, već u startu ne treba biti genije da bi se shvatilo kako će dotični efekt refleksije svijetla funkcionirati samo ukoliko snimatelj koristi direktnu bljeskalicu. Ako se snima po danu, odnosno ako fotograf ne koristi bljeskalicu (a fotoreporteri i paparazzi uglavnom spadaju u tu skupinu s obzirom da snimaju DSLR-ima, za razliku od nadobudnih fanova i sličnin amatera koji i po jarkom suncu "bljeskaju" svojim "smartphoneovima" i kompaktima), dotični efekt odbljeska odnosno "uništene fotografije" će izostati. Tako da je takva reflektirajuća odjeća donekle "korisna" samo u mraku gdje je bljeskanje gotovo neophodno.

Ako se pažljivije pogleda, u promo-materijalima za dotičnu odjeću, za demonstriranje "uništenih fotografija" se koriste samo mobiteli, tzv. "pametni telefoni", s direktnim bljeskalicama, potpuno automatskim mjerenjem svijetla i automatskim prilagođavanjem ekspozicije, a što je vrlo lako zavarati jakom refleksijom (veća refleksija = kraća ekspozicija= tamnija fotografija). Međutim, trebalo bi ispitati koliko će takva odjeća zaista moći "uništiti" fotografije fotografa (fotoreportera i paparazza) koji na bljeksalicama koriste difuzore (ili reflektiraju bljesak od plafona), te ručno podešavaju jačinu bljeskanja i postavke ekspozicije...

Post je objavljen 27.03.2015. u 00:01 sati.