Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/demetra1

Marketing

Špek - čvarci - mast

Slavoncu ne možeš te tri namirnice zabraniti. Istina i još neke svinjske delicije se nikada neće moći zabraniti, ali ove osnovne su održale snagu u vrijeme kada se baš sve na njivama radilo rukama. Razmišljam jutros prije odlaska na još jedan test rada moje vurice kako se moglo dogoditi da smo gotovo masovno izbacili te divne stvari i prihvatili razne umjetne tvorevine. Prva stvar koju sam već desetak godina izbacila iz upotrebe je margarin. Čista kemija o kojoj danas slušamo pa sam se lijepo vratila na putar, maslac kako god ga tko zove. Sjećam se moje bake i mame kako su vrhnje tukle na najobičniji način kada je za doručak trebalo malo putra. U staklenu flašu od litre ulile bi vrhnje (mi smo ga u Slavoniji zvali kajmak) dodale hladnu vodu, sjele na štokrl i lagano zatvorenu flašu lupkale o nogu iznad koljena. Ponekad je sve bilo gotovo za nekoliko minuta. Izcijedile bi sve iz flaše u fino bijelo platno. Voda bi iscurila kroz platno, a putar bi onda stavile na tanjur i doručak je mogao početi. Isto tako sam se ponovo vratila svinjskoj masti, masti od guske i patke. I baš ovih dana čitam na internetu kako je masnoća jako važna i za razvoj i održavanje mozga, i to ta prava masnoća, a ne margarini i rafinirana ulja. Eh da sam to saznanje imala prije desetak godina vjerojatno me ne bi inzult dohvatio i to dva puta. Već nekoliko godina ostajemo bez riječi kada vidimo cijenu čvaraka, špeka ili kako ga još zovu pancete. Uskrs za Slavonca nije zamisliv bez kuhane šunke, samo gdje da mi u gradu pronađemo pravu domaću fino dimljenu i sušenu šunku. Onu od domaćih svinja. Kako sam godinama postala nevjerni Toma (a nije ni čudo kada gledamo što se sve radi i od kuda nam sva ta hrana dolazi. Poneko meso uopće i nije meso već prerađevina koja samo izgleda kao meso.) užas me hvata u ove preduskršnje dane. Možda je sve to razlog zašto uporno pišem o svom djetinjstvu, o vremenu kada je sve bilo dobro iako nismo imali televizore, frižidere, a često ni struje nije bilo, ali imali smo domaći kruh i mast, imali smo špek, šunku i čvarke sa žgancima i kiselim kupusom. Pa dobar vam tek!


Post je objavljen 09.03.2015. u 07:59 sati.