Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

Markantun de Dominis (1560.-1624.)

Image and video hosting by TinyPic
Jedan je od prvih hrvatskih učenjaka koji je svojim djelom ušao u tokove modernih europskih znanosti i ideoloških previranja. Rodom s Raba, ulazi u isusovački red 1579. u Novellari u Italiji. Na početku studija moli poglavare da ga pošalju u prekomorske misije, međutim ostavljen je u Italiji i već kao student predaje matematiku u Padovi, a poslije završene teologije, matematiku i filozofiju u Bresci. Smatran je pionirom i pretečom optičkih znanosti, te je njegov rad na tom području hvalio i glasoviti Isaac Newton.
1579. izabran je za senjskog biskupa, a da bi prihvatio tu funkciju morao je izići iz reda, te mu je isusovački general poslao otpusnicu. Tako Dominis nakon mirna redovničkog i znanstvenog života stupa na burnu crkveno-političku pozornicu. Nekoliko godina potom postaje splitski biskup, dolazi u sukob s Rimom i odlazi u Englesku odakle piše kritike na račun pape. Kasnije se želi izmiriti s Crkvom, povlači optužbe i dolazi u Rim, gdje ipak biva optužen i zatvoren. Umro je 1624. godine, a nakon nekoliko mjeseci tijelo mu je sa spisima spaljeno.
Dominisa su stoljećima napadali katolici i protestanti, ali danas objektivni povjesničari smatraju da je, unatoč svojoj oštrini i nagloj naravi, iskreno težio za sjedinjenjem kršćana, a mnoge od njegovih kritika i mnogi od njegovih dalekosežnih prijedloga danas su razumljivi i prihvatljivi.(Preuzeto: http://isusovci-split.hr/znameniti-isusovci-u-splitu/)

Post je objavljen 26.02.2015. u 16:43 sati.