Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ŠTO PRIPREMAJU POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA?



ŠUTNJA MINISTARA I O POTPORAMA I O ZAŠTIĆENOM RAČUNU !

Od srijede 11. veljače kada su predstavnici Udruge OPG “ŽIVOT” održali konferenciju za novinare na kojoj su istakli dvije činjenice 1. ne isplatu još ni prvog dijela popora poljoprivrednim proizvođačima za 2014. i 2. potrebu da poljoprivredni proizvođači koji su u financijskoj blokadi mogu otvoriti zaštićeni račun – što je omogućeno svim ostalim kategorijama građana koji su u financijskoj blokadi – do kraja tjedna , do 15.veljače nikakve nove informacije Udruga OPG “ŽIVOT” od nadležnih institucija nije primila.
Ni ministarstvo poljoprivrede ni Agencija za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju nikakve informacije u vezi sa isplatom potpora i zaštićenim računom za poljoprivredne proizvođače na svojim web stranicama nisu istakle do 15. veljače. Doduše, jedan je poljoprivredni proizvođač, što radi objektivnosti moram navesti, rekao da je nakon što je u medijima objavljena informacija o održanoj pres konferenciji Udruge “ŽIVOT” 11.2. u Zagrebu, na teletextu pročitao da će isplata potpora poljoprivrednim proizvođačima biti krajem mjeseca veljače. Nameće se pitanje – čemu tolika šutnja, i tolika mistifikacija od strane resornog ministarstva i Vlade – kada se radi o gospodarskoj grani poljoprivredi i isplati potpora, koji su potpora dohotku poljoprivrednicima? Široka djelatnost poljoprivrede i poljoprivredni proizvođači stvaraju društveni bruto proizvod i zapošljavaju ljude! Zar je za ljude u Vladi koji donose odluke poljoprivreda u kojoj se proizvodi hrana, koja je nerazdvojivi dio hrvatskog ruralnog prostora, dio društva koje treba ostavljati u neizvjesnosti i bez informacije kada poljoprivrednici informaciju očekuju i traže da se s njima komunicira?


OBJAVLJUJEM INFORMACIJE ZA MEDIJE KOJE JE PRIPREMILA UDRUGA OPG “ŽIVOT” za konferenciju za medije 11. veljače i na CD-u je podjelila novinarima.

Iz tog se materijala argumentirano vidi da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ne govori istinu kada se radi o broju financijski blokiranih poljoprivrednim proizvođačima. Poljoprivrednici prema stanju na terenu- kako to oni kažu – znaju da 70 % poljoprivrednika ima blokiran račun u banci. Ministar pak govori o minornom broju financijski blokiranih poljoprivrednih proizvođača.

Ponavljamo svoj stav da ne tražimo nikakav oprost, već tražimo da se ovrha obavlja na dijelu sredstava, a da nam se dio ostavi na raspolaganju kako bismo mogli ponovo zasijati zemlju, te od svoje zemlje i svoga rada mogli vraćati dugove.” “Tražimo da se ovrhe provode tako da vlasnicima OPG-ova na ovrhu odlazi 1/3 prihoda ko što odlazi i svim drugim građanima u RH koji mogu otvoriti zaštićeni račun.” – piše između ostalog u materijalu koji objavljujem.
Piše također I slijedeće “Kada bi se vratilo stanje koje je važilo do 2012. Onda bi dio novca s računa odlazio na plaćanje dugova, a dio bi ostajao za obradu zemlje, dodatnu zaradu i mogućnost daljnjeg vraćanja dugova. Ovako su blokirani svi i dužnici i vjerovnici”.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 16.02.2015. u 07:29 sati.