Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Vrijeme karnevala

Eto, „došlo neko vrijeme“ (Igor Mandić) kad će se opet, nakon pet godina, uz mnoge poznate karnevale pojaviti još jedan. U "Croatia, Full of Life" su, koliko je „mojoj malenkosti“ (I.M.) znano, najpoznatiji:

Riječki karneval



Samoborski fašnik (karneval)


i naravno svjetski poznat

Karneval u Riu


Ima toga još, no ovi pobrojani su svakako najpoznatiji.

O ovim karnevalima naše državne i privatne dalekovidnice i tiskovine obavještavaju hrvatski puk svake godine s puno entuzijazma i žara, sugerirajući nam da je to za „Croatia, Full of Life“ jedno od najvažnijih događanja nakon što zamru vijesti o velikim zapusima snijega.

Ove će godine,međutim, sve te karnevale, barem što se tiče izvještavanja spomenutih masmedija, zasjeniti jedan karneval koji se u nas održava svake pete godine (nešto poput Olimpijskih igara). I kao što svake slijedeće igre trebaju svojim glamurom nadvisiti one prethodne (pa što košta da košta) tako i će ovaj karneval pod nazivom „Ustoličenje KGK“, barem prema najavama, nadmašiti sve prethodne, možebitno s izuzetkom onog prvog. Ipak ne bih stavio ruku u vatru.

Kako će se karneval održati u nedjelju 15. veljače AD 2015. to vam ne mogu podastrijeti slike njegove raskoši (kiča). Za sada su mi dostupni samo neki od karnevalskih kostima koje prikazuje donja slika.


Kako se saznaje iz 'povjerljivih' izvora u karnevalu neće sudjelovati ni jedan kostim iz sjeverozapadne Hrvatske (poznati kao Zrinska garda, Varaždinski purgari etc). Da li to ima neku poveznicu s činjenicom da je u spomenutim krajevima osoba koja će biti glavna na karnevalu, loše prošla na prošlim izborima, nisu nam mogli potvrditi ni inače 'dobro obaviješteni' izvori.

A što ću raditi u vrijeme dok će dalekovidnice prenosi događanja s Markovog trga? Vjerojatno čitati ili pak pisati nešto na temu Dostojevskog i njegovog „Zločin i kazna“. Uostalom slično sam provodio vrijeme i tijekom prijašnjih takvih karnevala.

* * *

P.S.
Ispravak prethodnog posta.
U Probranicama 9 sam u tekstu „Domaće je domaće…“ napisao slijedeće: „Iz Regiona nedostaje samo Srbija. Tad bi se moglo reći: domaće je domaće.“

Prema najnovijim vijestima karnevalu će nazočiti i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, tako da se sad s punim pravom može reći „Domaće je domaće…“. „To je dobro za 'unapređenje' međudržavnih odnosa“, rekli bi naši veleumni političari.

Pitam se, međutim, bi li se on odlučio na taj korak da nisu u pitanju dvije stvari: ulazak Srbije u EU i napad Glavaša&Co na Milorada Pupovca (čitaj: „reliquiae reliquiarum“ Srba)? Kako će se sve to odraziti na imidž glavne osobe ovog karnevala tijekom ceremonijala, tek ćemo vidjeti. Moglo bi se lako desiti da je spomenuti Premijer zasjeni.

* * *

Događaji se odvijaju svjetlosnom brzinom. Htjedoh objaviti post kad ono:
Porošenko, ukrajinski Predsjednik, najavio dolazak na karneval.
„Malo smo ostali iznenađeni jer nismo očekivali da će naći vremena za inauguraciju s obzirom na situaciju u Ukrajini“, kazali su iz Ureda izabrane predsjednice.

Pitam se, ima li to kakve veze s našim borcima koji se u Ukrajini bore za njezinu cjelovitost? Što će na to reći SAD i EU?


Ah, da! Gotovo zaboravih zbog karnevalske groznice…


Post je objavljen 13.02.2015. u 23:56 sati.