Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

„Rain and Tears“




Grčka se ovih dana oprašta od Demisa Roussosa (1946. – 2015.), glazbenika svjetskog glasa, koji je prodao u karijeri preko 60 milijuna albuma, pjevajući svoje i tuđe pjesme na mnogim jezicima svijeta.
Uz Vangelisa je bio član davne grupe Aphrodite's Child, koju pamtim po „Kiši i suzama“, i plimi nastupajuće sjete, a u kasnijoj suradnji stvorene su legendarne „Vatrene kočije“ uz koje se ja uvijek osjećam nekako svečano i neomeđeno sopstvenim nemogućnostima.
U svijetu će ostati zapamćen osim po anđeoskom glasu i korpulentnom stasu, i po svom stilu odijevanja. Zvali su ga „the Kaftan King", zbog bezbrojnih maštovitih kaftana (odjeće časti), koji su lijepo pristajali njegovoj figuri i kilaži, koja je u jednom periodu života opteretila vagu sa 148kg, a onda ju rasteretila za 50kg, o čemu je Roussos napisao i knjigu.

Danas će njegova majka Olga (94), djeca, dugogodišnja partnerica Dominique i dvije bivše supruge, prijatelji, Atena, i brojni poštovatelji iz Grčke i svijeta, zauvijek ispratiti Artemiosa (Demisa) Ventourisa Roussosa.

Počivao u miru.





Demis Russos -- Grek Zorba


A Vangelis je to učinio refrenom jedne od najpoznatijih Roussosovih pjesama:

„Goodbye my friend goodbye. Love Vangelis."





Demis Roussos - Goodbye My Love (Moscow, 1tv, 24-11-2012)




k Aphrodite's Child j Rain And Tears k Video & Audio Restored HD



P.S.

Kad sam već temom u tom dijelu Balkana, bilo bi nepravedno ne spomenuti političke promjene u Grčkoj i pjesmu "Bella Ciao" koja ih je ovih dana pratila, a za koju Wikipedija između ostalog, kaže:

„Danas se Bella Ciao ne gleda kao isključivo partizanska ili ideološka pjesma, već kao "pjesma slobode duha, želje za sveopćom slobodom i demokracijom", odnosno kao "simbol otpora nepravdi."



Post je objavljen 30.01.2015. u 16:30 sati.