Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obrucnabacvi

Marketing

STRADANJE DUGOPOLJACA

Dugopoljce svi ubijali, daleko najviše partizani

Kreirano, srijeda, 13. srpnja 2011. 11:14 | Objavljeno, petak, 15. srpnja 2011. 01:00
Objavljen Dugopoljski žrtvoslov tijekom i poslije Drugoga svjetskog rata

Knjiga Dugopoljski žrtvoslov (1941.-1948.), autora dipl. povjesničarke prof. Blanke Matković i dr. sc. don Josipa Dukića predstavljena je u Domu kulture u Dugopolju. Knjigu su uz nastup Ženske vokalne skupine Kraljice Jelene i klape Murtela iz Dugopolja predstavili dr. sc. don Slavko Kovačić, načelnik općine Zlatko Ževrnja, Josip Dukić i prof. Stanko Balić. Riječ je o prvoj knjizi u nizu samostalnoga istraživačkog projekta 'Hrvatska povijest 1941.-1948. sa cjelovitim popisom svih žrtava jedne općine u Drugome svjetskom ratu koja na 190 stranica, podijeljenih u pet cjelina, donosi različite dokumente o događajima koji su pogodili Dugopolje i Dugopoljce u nesretnom ratnom vihoru 1941.-1945., kao i stradanja u poslijeratnom razdoblju.

Središnji dio knjige obuhvaća popis svih ratnih žrtava Dugopolja i njegova analiza. Na osnovi prikupljenih dokumenata i svjedočenja o stradanjima Dugopoljaca u Drugome svjetskom ratu kao i poslijeratnom razdoblju autori su došli do 445 poginulih. Za svaku osobu na popisu navedena su imena i prezimena, datum rođenja, ime roditelja, narodnost, vjera, bračno stanje, zanimanje, je li civil ili vojnik, mjesto stradanja i na kraju mjesto ukopa. Ukratko, tijekom rata život stanovnika Dugopolja bio je obilježen sukobima suprotstavljenih strana. Stradali su u ratnim sukobima i izvan njih, od bolesti, gladi, mina, raznih drugih nedaća kao i pod drugim i nerazjašnjenim okolnostima. Brojni su stradali od četnika, i od talijanskih, ustaških, domobranskih i njemačkih postrojbi. Tako, primjerice, samo od nekih masovnih stradanja, talijanski vojnici su 26. siječnja 1942. popalili u selu nekoliko kuća i strijeljali 7 civila. Četnici i pripadnici talijanskih postrojbi su 2. i 4. listopada 1942., likvidirali 35 civila, poglavito djece i staraca.

Najveći masovni pokolj izvršili u pripadnici 7. SS divizije „Prinz Eugen“ koji su u dva dana, 28. i 29. rujna 1943., strijeljali, zaklali i zapalili 40 stanovnika, uglavnom djece i staraca. Najviše pojedinačnih likvidacija počinili su pripadnici partizanskih postroji, od kojih izdvajamo dvije likvidacije. Najveći broj stanovnika Dugopolja stradao je od partizanskih postrojbi, sveukupno njih 131. Među njima je dugopoljski župnik don Šimun Karaman, kojega su u Mosoru 3. na 4. travnja 1942. bez saslušanja i suđenja ubili pripadnici Mosorskoga partizanskog odreda a njegovu kuću zatim opljačkali Talijani, kao i ubojstvo Dugopoljca don Joipa Čulina, ispred crkve u obližnjem Vojniću, 20. rujna 1942. Najviše Dugopoljaca partizani su ubili zadnjih godina rata, čak njih 56, a likvidacija je bilo i nakon prestanka rata. Zbog svega navedenog, ova se knjiga nipošto ne tiče samo Dugopoljaca. Riječ je o svjedočanstvu jednog vremena zasnovanom isključivo na dokumentima.

HRVATSKI FOKUS

Ivica Luetić


Post je objavljen 29.01.2015. u 19:59 sati.