Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Hrnetićka II - šampionska ulica

U prošlome postu sam zabilježio "zvjezdane trenutke" Starobrodske eulice u Prečkom, a danas svoju pažnju usmjerujem u još jednu manje poznatu ulicu, II Hrnetićku ulicu na razmeđu Španskog i Malešnice!



Hrnetićka II ulica, Špansko. Snimio: Vanja


Prigradska naselja (pri tome mislim na njihove starije dijelove) svoje nastajanje duguju prvenstveno radnicima koji su se naseljavali na rubu grada gradeći svoje obiteljske kućice. A na periferiji grada su se nalazile i tvornice u kojima su ti radnici radili i koje su im, u nekadašnjim socijalističkim vremenima, bile ne samo radno mjesto nego i izvor sindikalnih nabavki, liječničku brigu, ljetovanje u odmaralištima i još štošta drugo ... a između ostalih, ponekad i ograda oko njihovih kuća.

Radnici su uvijek bili snalažljivi i ponekad su i koristili otpad iz tih tvornica za opremanje svojih kuća i vrtova. Jedan od najočitijih primjera bile su otpadne trake lima iz raznih štanci za metal od kojih se uz ne previše truda mogla napraviti solidna vrtna ograda koja je pritom dobivala i zanimljiv uzorak.

II Hrbetićka ulica je zanimljiv primjer ulice u kojoj je gotovo polovina svih ograda načinjena od ostataka materijala iz štanci - pogledajte ove primjere!



II Hrnetićka ulica. Snimio: Vanja


II Hrnetićka ulica. Snimio: Vanja


Kako bih vam dao još poneki sličan primjer ovakvih zanimljivih ograda, virnuo sam malo i u Kopačevski put na Oranicama koji isto ima zanimljivih primjeraka. A koga zanima pokoja fotka sličnih ograda na Trešnjevci, nek pogleda tekst na web stranici "Mapiranja Trešnjevke"!



Kopačevski put. Snimio: Vanja


Još jedna bonus fotka iz Oranica, Kopačevski put, radi zanimljivog ukomponiranja ostataka iz štance u klasičnu ogradu. Snimio: Vanja


Post je objavljen 26.01.2015. u 06:18 sati.