Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/sagfest

Marketing

Vincekovo 2015 - Šaške NjiveUz poznato Martinje, Vincekovo je najveći blagdan vinogradara i ljubitelja vinske kapljice. To je narodni običaj kojim se posebnom ceremonijom obilježava otvaranje sezone vinogradarskih radova, obavlja se blagoslov vinograda i slavi dan Sv.Vinka.
Sveti Vinko jedan je od pet zapovjedanih vinogradarskih blagdana za koji je propisan i obred koji treba obaviti. Bez obzira na vremenske prilike, vlasnik vinograda dolazi do trsa, odreže tri grančice s tri pupa koje se zatim stavljaju u kuću u posudu s vodom uz prozor. Kada grančice potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina. Trs sa kojeg su odrezane grančice zatim se obredno poškropi – “krsti” starim vinom
Proslava Svetog Vinka – Vincekovo u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, pa se 22. siječnja brojni štovatelji upućuju u vinograde i klijeti potaknuti narodnim vjerovanjem da će se na taj način osigurati dobra rodnost vinove loze. Blagdan označava novu vinogradarsku godinu i običaj je na taj dan ići po prvi puta u novoj godini u pohode vinogradu.
Običaj vinceška star je više vekova i označava početak godišnjih radova u vinogradu, neku vrstu vinogradarske Nove godine, kada se tradicioonalno vinogradi kite kulenom i kobasicama i zalivaju vinom kako bi rod bio što uspešniji. Nekada je u prvom planu bio blagoslov vinograda, a danas se to uglavnom svodi na druženje uz vatru, pečenje kobasica i slanine nabodenih na štap i ispijanje vina uz muziku tamburaša
Običaj nalaže da se taj dan na čokot objesi najveća kobasica koja se polijeva vinom kako bi ta godina bila što rodnija, a grozdovi veliki, puni i teški poput kobasice.Post je objavljen 18.01.2015. u 12:27 sati.