Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

...izvan teme...SUČELJAVANJE PREDSJEDNIČIH KANDIDATA NA HRT-U VODILI NOVINARI BEZ KONCEPTA



TKO JE SMISLIO PRAVILO – DA JE ZA ODGOVOR DOVOLJNO 10 SEKUNDI ?

Sučeljavanje četvero predsjedničkih kandidata mr. Kolinde Grabar Kitarović, dr. Ive Josipovića, I dr.Milana Kujundžića i Ivana Velibora Sinčića na Hrvatskoj radio televiziji u petak 26. prosinca koje je HRT organizirao jer mu je to obveza prema gledateljima bilo je loše pripremljeno, loše vođeno i nedovoljno dobro koncipirano. Novinari koji su kroz svoja pitanja trebali predstaviti javnosti osobe koje žele biti predsjednici RH, nisu imali ni koncept ni odgovarajuća pitanja da bi kandidate u studiju predstavili javnosti na intelektualno zadovoljavajući način.
Sučeljavanje je trebalo predstaviti spomenute kandidate kao osobe koji se bave politikom, naglasiti njihove kompetencije u njihovoj struci i zanimanju, zatim u političkom poslu, pitanjima ih provesti kroz dosadašnja politička iskustva, aktualne problem u zemlji i svijetu i svakoga od njih predstaviti javnosti na način da bi se mogao steči dojam bar donekle kolike su sposobnosti tih osoba da budu što bolji na fukciji predsjednika Republike Hrvatske . Također je trebalo konzultirati pred tv gledateljstvom sadašnji Ustav koji propisuje ovlasti predsjednika te utvrditi što kandidati od onog što govore mogu provesti, a što nije u njihovoj kompetenciji .
Odluka voditeljice Danijele Trbović da se doktore znanosti, doktora prava, dr. Ivu Josipovića aktuelnog predsjednika RH i doktora specijalistu internistu gastroenterologa dr. Kujunđića te diplomatkinju magistricu Grabar Kitarović i studenta elektrotehnike aktivistu Živog zida Ivana Sinčića iz Karlovca, koji je rođen 1990. a koji tri godine sudjeluje u pomaganju ljudima koje se prema sudskoj odluci deložira iz stanova, uvede u odgovarenje na pitanja pitanjem o kuhanju, a ne o njihovim kompetencijama, – bilo je katastrofalno. To pokazuje prije svega nivo voditeljice sučeljavanja predsjedničkih kandidata, a onda i HRT-a koji nije osigurao auditoriju gledatelja voditelja dostojnog znanja i kredibiliteta za predstavljanje kandidata za predsjednika RH. Višegodišnje ispuštanje akademskih titula osoba koje gostuju na HRT-u, te potpisivanje na tv-ekranu kao i oslovljavanje samo po imenu i prezimenu – što valjda ima za cilj relativizaciju i osoba i komompetencija – pokazalo se voditeljici Trbović kao bumerang. Dr. Kujundžić ju je podsjetio da nije došao u Big brader, na što je ona popustila, te nije inzistirala na odgovoru. Može li se predsjedničkom kandidatu postavljati pitanje iz sfere politike, a zahtijevati od njega izričito odgovor DA ili NE? Svatko bi odgovorio da to nije moguće. No upravo tako je voditeljica Trbović postupila prema predsjedničkim kandidatima, što nije bilo dobro prihvaćeno od kandidata. Ono što se također ne uklapa u događaj predstavljanja kandidata je odluka da odgovor ne može trajati više od 10 sekundi.
Kako su novinari Čakarun, Stanković,Elijana Čangrlić i Dragan Nikolić mogli pristati na pravilo da kandidat za odgovor ima 10 sekundi? Kandidati su pozvani da se predstave , a nije im bilo dopušteno da kažu sve što žele reći.
Predstavljanje kandidata za predsjednika na HRT-u, bio je tek odrađeni posao za HRT, bez kvalitete koju javnost i auditorij gledatelja treba dobiti.




Post je objavljen 26.12.2014. u 23:50 sati.