Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Day of the Dead (1985)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Omanja grupa vojnika koji štite i znanstvenika koji provode eksperimente skrivaju se u podzemnom kompleksu dok u vanjskom svijetu hodaju živi mrtvaci...



Mislim da je konačno red da se pogleda i original nakon što mi je punih šest godina na blogu stajao remake iz 2008. godine. Day of the Dead pogledao sam u ranim dječačkim danima kada sam se pošteno uplašio na neke neočekivane scene, a remake neću puno ni komentirati koliko je slab, a recenzija je vjerojatno još slabija pošto sam je pisao kao pican. No, ajmo malo o filmu...Romerov treći zombijevski projekt svakako je dosljedno nastavio uspješan niz kojega su pokrenuli Night of the Living Dead i Dawn of the Dead, iako s određenim slabostima koji ga nisu uspjeli lansirati u veliku slavu kao prethodnike. No, očigledno je kako se DOTD razlikuje od običnih zombie filmova te se već sredinom osamdesetih počela stvarati alternativna perspektiva filmova sa zombijima pa smo tako dobili i bihevioralne eksperimente nad samim zombijima, a svi vi koji ste upoznati s horror filmovima znate da je najpoznatiji zombie izašao upravo iz ovog filma, a riječ je o zombiju po imenu Bub. Mnoštvo splattera, koljaže, 80s zajebancije i efekti rezultirali su jako zabavnim filmom, unatoč tome što je za danas pogledati možda čak i smiješan, no svakako sadrži svoju vrijednost i kao kraj jedne uspješne trilogije i kao zaseban projekt. Izrazito kontroverzan i Romerov najekstremniji film, Day of the Dead prolazio je kroz mnoge osude i zabrane da bi došao na respekt kakvoga ima danas, a Romero je definitivno ovim filmom premašio samoga sebe, plus to što je Tom Savini zaslužan za specijalne efekte pune gorea u klaustrofobičnom prostoru.



Radnja je sama po sebi jednostavna iako se komplikacije između vojske i znanstvenika počinju događati već pri početku filma kada se vojska odluči za kompletni masakr ''zombie'' populacije, a znanstvenici pokušavaju spriječiti to kako bi se otkrilo što je uzrok takve nesmrti i može li se nemrtve nešto naučiti ili ih pak promijeniti. Makljaže su sveprisutne iako možda u jednom dijelu filma neaktivne, a specijalni efekti su iako bizarni, veoma zavidni za ono doba i to je nešto po čemu sam upamtio film prije 10-ak godina. Ono zbog čega su fanovi ''prigrlili'' ovaj film svakako je činjenica da je film najopušteniji Romerov uradak dosad, tim više što je film znatno inteligentniji i daleko najekscentričniji uradak tog cijenjenog redatelja. Film je s mizernih 3,5 milijuna skočio na vrtoglavnih 35 milijuna što je samo dokazalo kolika je bila zainteresiranost upravo zbog mnogih načina cenzuriranja materijala. Romerova zastupljenost socijalne poruke u filmovima možda se danas nakon 30 godina čini smiješnom, no činjenica je da su filmovi bili pokretači brojnih stvari krajem 60-ih i do kraja osamdesetih godina, a simpatične i oku zanimljive natpise koje možemo vidjeti i manjak crnoga humora ostavljaju prilično snažan dojam, unatoč tome što su to zombiji i to s ne baš dobrim maskama i šminkom.



Day of the Dead je stvarno pravi horror klasik kojega obavezno morate pogledati, voljeli filmove sa zombijima ili ne. Puno se toga ovdje možete vidjeti što će vam u neku ruku biti poznato, a Savini je s efektima nadmašio sam sebe. Nije mi odličan kao Night i Dawn, ali zaslužuje svoju posebnu rubriku jer je film za sebe.

Post je objavljen 22.12.2014. u 18:01 sati.