Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iiitennessee

Marketing

Pjesme koje su obrađene od drugih izvođača i koje su tako postale popularne (dio 1.)

A kako drugačije, nego ovim astronomskim naslovom pokazati temu o kojoj ću vam danas pričati. Danas ću govoriti o pjesmama koje je jedan izvođač napisao, drugi obradio, i ovaj drugi je dobio više slave,popularnosti, i kulta ličnosti zbog divljenja "kako je to napisao", dok taj originalni izvođač sjedi u kutu i kune sve živo, no, ne zbog plagijarizma, nego što su ti drugi izvođači "licenzirano pokrali" njih, "jadne".

Dosta priče, pogledajmo koji su to, takoreći "coveri"

"I Love Rock 'n' Roll" - Joan Jett



Ovaj poznati klasik, koji je Joan Jett i Blackheartse dignuo u nebesa, nije njihov. Pjesmu su napisali Arrowsi, koje je 1976. vidjela, i 1979. obradila Joan Jett. Dok verzija Arrowsa nije ni došla u Billboardovu top listu, verzija Joan Jett je držala prvo mjesto iste ljestvice čak sedam tjedana.




"In My Time Of Dying" - Led Zeppelin



Popularna pjesma Led Zeppelina, koja je nahvaljena kreativnošću i slide gitari Pagea, nije njihova. Ova pjesma je tradicionalna gospel pjesma čiji tekst je (donekle) smislio J.C. Burnett, a on koji je prvi napisao (popularizirao) pjesmu je bio Willie Johnson, blues pjevač. Kasnije je to, 1962. obradio i Bob Dylan, da bi Zeppelin 1975. na albumu "Physical Grafitti" objavio i svoju verziju pjesme.

"Hey Joe" - Jimi Hendrix



Ne volim Hendrixa. Ne znam zašto, ali ne volim ga. Ne sviđa mi se. Ovdje ću proći preko svojeg mišljenja i reći da stvarno odlično svira ptu pjesmu uživo, no nije njihova. Pjesmu su prvi napisali kalifornijski Leavesi, bend koji je kratko trajao, samo 4 godine. Ali, tekst je napisao Billy Roberts 1962. te ga stavio pod copyright. Dozvolio je Leavesima da uglazbe tekst.


"Girls Just Want To Have Fun" - Cyndi Lauper



Prije nego je pjesmu popularizirala Cyndi Lauper, pjesmu je, s malo nastranosti, napisao i izveo muškarac, Robert Hazard. Prvi put ju je izveo 1979. kao demo verziju, no nikad je nije izdao. No, Robert Hazard ju je napisao s muškog gledišta. Cyndi Lauper je 1983. sve stavila u žensku verziju, pa je ta pjesma postala ekspresni hit, te jedno od najprepoznatljivijih i upečatljivih pjesama Lauper, uz "Time After Time".

"Nothing Compares 2 U" - Sinead O'Connor



Najveća, i najpoznatija pjesma Sinead je zapravo obrada pjesme koju je u originalu napisao Prince. Napisao ju je Prince, a njegov bend, "The Family" je izdao taj singl 1985. Pjesma je bila malo popularna, no to je bilo samo malo popularnosti. Sinead je istu pjesmu otpjevala 1990. i dobila međunarodna priznanja.


Valerie - Amy Winehouse i Mark Ronson



Nedugo prije nego su ova dvojica izdala singl "Valerie", tj. 2007. tu pjesmu su napravili Zutonsi, indie rock bend godinu prije, 2006. Singl Zutonsa je dospio na 9. mjesto ljestvice "UK Singles Chart". Amy Winehouse i Mark Ronson su s istom pjesmom dospjeli na 2. mjesto iste ljestvice. No, neslavno su završili oba izvođača. Zutonsi su se raspali 2009. a Amy Winehouse je umrla 2011.

"Torn" - Natalie Imbruglia



Kao i kod Sinead, vjerojatno njezina najpoznatija pjesma. No, nije njezina. Američki alternativni rock band, Ednaswap je prvi napisao pjesmu 1995. On se raspao 1998. a Natalie Ibruglia još dan danas ponosno izvodi pjesmu.



Post je objavljen 07.12.2014. u 20:40 sati.