Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ODBOR ZA POLJOPRIVREDU O DRŽAVNOM ZEMLJIŠTU

738.126 HEKTARA ODNOSNO 27 %
RH IMA DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

U Hrvatskom Saboru, u dvorani Ivana Mažuranića održana je 28.studenog sjednica Odbora za poljoprivredu na temu Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH
U raspravi je sudjelovala ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište mr. Blaženka Mičević, pomoćnica ministra poljoprivrede za zemljište, pomoćnica ministra Zvjezdana Blažić, predsjednik odbora za poljoprivredu Franjo Lučić, i više poljoprivrednih proizvođača članova Udruge OPG Život, predstavnici poljoprivrednika Hrvatske poljoprivredne komore, predstavnici udruge općina, predstavnici udruge gradova iHrvatska zajednica ŽupanijaU svojoj prezentaciji mr. Mičević je rekla da je u raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem 2013. Agencija sklopila 3.063 Ugovora za 58.523,5564 hektara. U Dubravačko neretvanskoj županiji sklopljen je samo jedan ugovor za 26,18 ha dok je u Osječko barnjskoj županiji potpisano 735 ugovora za 17.757,56 ha zemlje. U zakup je usmjereno 500 hektara na rok od 50 godina.

Tablica državne poljoprivredne zemlje po županijama!
Image and video hosting by TinyPic
Od mjeseca ožujka 2004.godine do listopada 2014. kroz javne pozive u zakup na 50 godina raspodijeljeno je 10.565,19 ha zemljišta i 2.527,85 ha ribnjaka. Izravnom pogodbom je prodano 1668,85 hektara u 776 zahtijeva. Također je bilo 77 ugovora za 604 ,hektara za privremeno korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta na rok od 5 godina.
Image and video hosting by TinyPic
Pod zakupom i dugogodišnjom koncesijom od 2001- 2013. je 77.853,41 ha. Obraslog zemljišta je 2.020,32 ha . Raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem provodi se na temelju zakona o poljoprivrednom zemljištu NN 39/13. Evo ključnih članaka toga za Zakona: Zakup i zakup za ribnjake - član 27. ,zakup zajedničkih pašnjaka u članu 46. privremeno raspolaganje - čl.48 , zamjena zemljišta - čl.49, prodaja izravnom pogodbom čl.50, davanje na korištenje, bez javnog poziva čl.51.
Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u RH je 2.695.037 hektara. Od toga 738.126 hektara čini državno poljoprivredno zemljište što je 27% u odnosu na ukupnu količinu.

ZAKUP DRŽAVNIH RIBNJAKA

U dugogodišnjem zakupu od 2013. su tri ribnjaka na površini od 2.685,23 ha, na privremenom korištenju od 2013. je 10 ribnjaka na površini od 4.187,43 ha, u zakupu na 50 godina od 2014. su dva ribnjaka na površini od 2.545,24 ha. Zapušteno je šest ribnjaka koji se protežu na 2.704,70 ha, a jedan ribnjak je dat na ugovor jedinici lokalne samouprave i on je na površini od 375, 70 ha .
Od zakupa na 50 godina i privremenih korištenja na 5 godina prihodovano je 2.100.000 kuna godišnje. Ono što slijedi, rekla je mr.Mičević je intenzivan nastavak raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, raspolaganje „starim šumskim zemljištem“, prijedlozi DORH-a za upis prava vlasništva RH, usklađivanje stvarnog stanja s katastrom i zemljišnom knjigom, informatizacija postupka, regionalizacija, te izmjene zakonske regulative.“ Preduvjet svim strukturnim mjerama u seoskom prostoru i poljoprivredi je jasna i definirana zemljišna politika kojom se regulira uporaba, vlasništvo i tržište zemljištem. Takva politika mora imati stabilne sustave upravljanja zemljištem, kao podršku njenom provođenju“ zaključak je prezentacije mr. Mičević
sken
UGOVORE KOJI NEĆE DOZVOLITI MEŠETARENJE

Udruga OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA ŽIVOT vezano uz Zakon o poljoprivrednom zemljištu na Odboru je predložila slijedeće:

- promjena bodovanja kod Javnog natječaja - umjesto 20 bodova za visinu ponuđene cijene
15 bodova za domicilnost podnositelja Zahtjeva i 5 bodova za cijenu,

- da zemlja ide na prodaju uz stroge ugovore koji ne dopuštaju mešetarenje s istom,

- ograničavanje veličine zemljišne površine koja ide u natječaj,

- da se plaćanje zakupa zemljišta veže uz prve isplate potpora u tekućoj godini, isto tako i kod
prvog uvođenja u mirni posjed,

- da se jasnije definiraju zadruge kao podnositelji zahtjeva za zakup zemljišta,

- da se OPG izjednače u pravima kao i firme,

- da se provođenje Zakona decentralizira,

- da se izjednače kod natječaja oni koji su u mirnom posjedu po ugovoru na 5 godina, a koji su zemlju koristili ondje gdje to općine ili gradovi, zbog aljkavosti, nisu natječajima riješili.
Što se Gospodarskog programa za zakup poljoprivrednog zemljišta tiče, predložili su slijedeće:
- da se broj uvjetnih grla po hektaru za maksimalan broj bodova smanji sa 4 na jedno UG.

- da se ne uvjetuje zapošljavanje novih radnika u slučaju OPG-a koje se natječe za zakup,

- da se ne favorizira doktorska titula kod dodjele zemlje u Zakup u odnosu na inženjersku,

Udruga traži da se promijeni Uredba o gospodarskom programu s prijedlozima koje su dostavili Agenciji za zemljište, jer je program manjkav, tvrdi nUdruga i dalje navodi „ u pojedinim dijelovima trivijalan u odnosu na njegov značaj kod odluke za dodjelu zemljišta u zakup, nadasve suprotan potrebama obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva“ što su prilikom rasprave i u nekim detaljima predočili .

PRIJEDLOZI HRVATSKE POLJOPRIVREDNE KOMORE

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 04.12.2014. u 08:52 sati.