Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

UPOZORENJE NA DJEČJU HRANU




ALNATURA 4-Korn Getreidebrei NEGATIVAN ZA ZDRAVLJE DJETETA

Putem HR RASFF sustava zaprimljena je obavijest iz Europske komisije o nalazu tropanalkaloida u koncentraciji 12,1Ľg/kg –ppb u proizvodu na tržištu u Republici Njemačkoj, a ista serija proizvoda izvezena je u i RH gdje se prodaje u dm drogerie markt d.o.o. trgovinama. Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja provela je nadzor na tržištu te je naredila povlačenje proizvoda Alnatura „4-Korn Getreidebrei “ – dječja hrana, 250 g, s rokom trajanja do 30.11.2015. sa tržišta u Hrvatskoj, o čemu obavještava kupce. ALNATURA 4-Korn Getreidebrei je kaša od četiri vrste žitarica i to je ekoproizvod. Proizvođač spomenute dječije hraane je Holle Baby GmbH , a zemlja porijekla je Švicarska.


Tropanalkaloidi se prirodno pojavljuju u nekim porodicama biljaka a mješavine nekih od tropanalkaloida tvore atropin.
Negativni učinci atropina uvjetovani su unesenom količinom i očituju se u poremećaju parasimpatičkog živčanog sustava kao što su ubrzan rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice. Može doći do proširenja i paralize zjenica, poteškoće govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suhe i tople kože. Kod djece dolazi i do povišene temperature.

Na temelju inicijalne procjene rizika koju je provela Hrvatska agencija za hranu, a uzimajući u obzir gore navedene nuspojave, činjenicu da proizvod sadrži tropanalkaloid u koncentraciji 12,1Ľg/kg –ppb, te na rezultate procjene izloženosti kao i utvrđenu veliku vjerojatnost pojavnosti rizika pri konzumaciji proizvoda, navedeni proizvod nije prikladan za prehranu djece.

Distributer proizvoda, „dm drogerie markt“ d.o.o. Zagreb, je oglasio opoziv i povlačenje proizvoda Alnatura s tržišta. Objavaje na web stranici: http://www.dm- drogeriemarkt.hr/hr_homepage/novo/467350/povlacenje_alnatura_proizvoda.html





Post je objavljen 26.11.2014. u 08:22 sati.