Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

TALENTI Lk 19, 11-27 (Osijek, 1995)

Image and video hosting by TinyPic
Promatramo ovih dana u evanđelju Isusa na putu do Jeruzalema kako nam postupno otkriva tajnu svoje osobe, količinu svoje ljubavi za nas, otajstvo svoga sebedarnog života - što će nam do kraja objaviti u Jeruzalemu, u muci i smrti na križu.
Danas govori o čovjeku koji svoj imetak daje slugama pred odlazak na put i kaza im: "Trgujte dok ne dođem".
Eto to smo mi: sluge kojima Isus povjerava svoj imetak, svoje talente (kako smo u nedjelju slušali), odnosno svoje mne (takođđer novčana jedinica, nešto manja: 60 mna = 1 talenat). Isus želi da budemo trgovci.
Koja su oznake dobrog trgovca? U prilici smo to svakodnevno saznavati... Npr. kupovao sam jučer jedan aparat za kuću, račun je bio u markama, a uplata se može napraviti samo u dinarima i to po onom kursu, u onoj banci koja je za kupca najnepovoljnija. Da ne govorimo o tome koliko si bespomoćniji ako u ovoj nestašici dinara raspolažeš samo markama, koje ti trgovci ne primaju, a banke ne mijenjaju ili ako se nađe koji trgovac koji ih mijenja onda, naravno, sebi uzme i proviziju. Tako da na koncu taj aparat stvarno košta prilično više nego li je naznačeno na računu, odnosno trgovac je na profinjen i mudar način osigurao dobit sebi i svom poslodavcu.
Dakle tako nekako bi trebalo sa tim mnama, talentima, odnosno darovima Božjim u našem životu. Postupati tako da oni ne ostanu bez odjeka u sredini u kojoj živimo. Živjeti s njima tako da postanu privlačni i drugima, da ih drugi zažele i od Boga prime u svoje živote.
Dobar trgovac privlači kupca dobrom reklamom. Kakva smo mi propaganda za sve ono što nam je Bog povjerio? Da li načinom svoga života oduševljavamo ljude za Boga, ili ih odbijamo?
Staviti u opticaj vrijednosti od Boga nam povjerene znači biti otvoren; znači dopustiti da i drugi zaleze u naše živote. Jer ako smo mi knjiga koja se nikad ne želi otvoriti, sadržaj te knjige je mrtvi kapital, nikoga neće obogatiti. Ako smo mi školjka bisernica koja se ne otvara i ne pokazuje svoj biser, mi nikog ne usrećujemo, već počivamo sa svojim biserom u osami.
Ne bi bilo dobro da se i na nas odnose one riječi koje je Pavao uputio: "Zar ste uzalud toliko toga doživjeli?" - tj. zar ste uzalud toliko toga primili od Gospodina.
Zapitajmo se što smo to doživjeli? Što primili od Gospodina? Nemojmo se ustezati sve to staviti u opticaj. Sa svakim darom se suživjeti, svaki dar ljubavlju prigrliti i tako mu vrijednost umnogostručiti.

Post je objavljen 16.11.2014. u 08:50 sati.