Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The ABCs of Death 2 (2014)



Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Po drugi puta u filmskoj sferi dobivamo horror omnibus od rekordnih 26 priča. 26 priča, 26 slova engleske abecede, 26 redatelja zaslužni su za tematiku i ideju ovoga filma. Da se ne ponavljam iz recenzije prvoga dijela, ukratko se može reći da je svaki redatelj dobio potpuno otvorene ruke da u par minuta koliko treba trajati njegov segment napravi bilo kakav oblik smrti.



Nekonceptualnost prvoga dijela i potpuna kaotičnost kod mene su rezultirali dovoljnom ocjenom, a kako vidite, ni ovdje stanje nije niti bolje, niti lošije. Film traje nešto više od dva sata, a osim što je pozitivna stvar što vam vrijeme brže prođe (film čak možete razdvajati na par dana gledanja jer su priče nepovezane), film je ultra blesav i isforsiran, jednako, ako ne i više od prvoga dijela. Priče koje ovdje nalazimo i riječi koje opisuju neki način smrti naprosto su groteskne, nezanimljive, netaktične i veoma apstraktne. Netko kao da je pištoljem uperenim u glavu redateljima govorio kako moraju snimiti najcrnje dijelove svoje mašte i to uokviriti u par minuta vizualiteta. Da se razumijemo, postoji par priča koje su stvarno ok i veoma gledljive s obzirom na trajanje, dok su neke toliko ubojito morbidne i negledljive. Postigao se relativni balans što se tiče trajanja segmenata jer da bilo koja od ovih priča, pa čak i one dobre traju nešto duže imali bi još veći problem. Iskreno se nadam da će ABCs stati s ovim glupostima, niti je smiješno, niti zabavno, samo stravično gledano s neke "probavne" strane.



Neću previše duljiti o segmentima, spomenut ću samo neke koji su mi se urezali u pamćenje i koje vjerojatno nikada neću zaboraviti kao i iz prvog dijela. Postoje neke "lakše" priče za pogledati kao što je to recimo prvih par priča koje nisu toliko skrenule u grotesku i bizarnost. D for Delouse vjerojatno nikada neću razumjeti, priča je naprosto nevjerojatna, napravljena od gline i gledano s te strane prilično je kreativna, ali sve ostalo ne mogu pohvaliti. Od najodvratnijih priča mogu spomenuti G for Grandad, X for Xylophone i Z for Zygote, to je nešto što se jednostavno ne može ravnodušno pogledati i osobno ne vidim nikakav smisao da se takvi segmenti uopće i snimaju. Dok bi recimo epitet najčudnijeg i najapstraktnije pripao segmentima kao što su P for P-p-p-p Scary ili K for Knell, dok su jedne od boljih priča J for Jesus i H for Head Games koja je vizualno i ilustracijski lijepo napravljena, iako joj manjka neki smisao, kao što je to i kod većine segmenata. ABCs of Death također ima jednu ogromnu rupu, a to je prekaotičan slijed od čak 26 vizualno i stilski jako drugačijih priča, toliko može biti konfuzan, a opet, ništa se dobroga iz tog nereda može nazirati, a one priče koje zapamtite većinom su one najmorbidnije, valjda je zato to postalo natjecanje u prolijevanju krvi.



Ukratko, ako vam se svidio prvi, svidjet će vam se drugi, potpuno su isti po meni, samo što drugi dio ima čak i manje pamtljivijih segmenata, a morao sam ih se dosta nerado prisjećati jer sam film pogledao prije dva tjedna, a tek sada pišem komentar. Dobra koncepcija ponovno je u sjeni loše realizacije, jednostavno mi se ništa od ovoga u globalu ne sviđa.

Post je objavljen 07.11.2014. u 14:11 sati.