Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

Image and video hosting by TinyPic
From: uprava@katolicki-tjednik.com
Sent: Friday, October 31, 2014 10:12 AM
To: luka.rada@isusovci.hr
Poštovani, šaljem pitanja prema dogovoru. Vi vidite kako bi to trebalo izgledati pa se čujemo za sat vremena da vidimo bi li mogli odgovoriti do nedjelje 2. studenog.
Ukoliko budete mogli odgovoriti na interview, ako ne želite odgovoriti na neko pitanje budite slobodni preskočiti ga. Srdačan pozdrav. ... Katolički tjednik
1. Iskustvo nas uči da se ljudi boje smrti. Međutim, postoji li u povijesti čovječanstva odgovor koji nam daje stvarnu nadu da smrt nije kraj?
2. Postoji li u civilizacijskom odrastanju čovjeka nešto slično kao što je Isus ponudio a govori o svršetku ljudskoga života?
3. Unatoč tomu što kršćanstvo vjeruje u bolji život poslije ovoga svijeta iskustvo govori da se svakomu teško rastati od ovozemaljskog života. Kako pomiriti jaz između ovozemaljskoga i onozemaljskoga?
4. Jedan od članaka Vjerovanja je vjera u život vječni i konačni sud na kraju vremena. Koliko je ova činjenica važna za sadašnji život svakoga kršćanina?
5. Kršćanski nauk o smrti kao i posljednjim ljudskim stvarima i onomu što čovjeka čeka „s onu stranu“ proučava se u disciplini koja se zove eshatologija. Što biste običnim rječnikom rekli da je sadržaj ovoga pojma?
6. Jedna od osobina suvremenog čovjeka je da je pomalo postao nezainteresiran za razmišljanje o eshatološkim temama te da ga zanima samo sadašnjost. Kako ljudima približiti prolaznost ovoga svijeta i stvarnost vječnoga?
7. Kršćanska eshatologija svoje temelje ima u Starom zavjetu. Koja je temeljna razlika između starozavjetne i novozavjetne eshatologije?
8. Mnogi konačni sud zamišljaju kao dramatski kozmički događaj, a evanđelist Ivan donosi Isusove riječi: „Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.“ (Iv 11,25) Nije li ovime naznačeno da je sud već nastupio za vrijeme života?
9. Pod utjecajem sveprisutne sekularizacije sve je više onih koji smatraju da su raj, čistilište i pakao samo „crkvena izmišljotina“. Kako danas govoriti o stvarnosti ovoga?
10. Čistilište kao pojam postoji samo u katoličanstvu. Islam ga odbacuje, judaizam, pravoslavlje i mnoge druge kršćanske crkve također. Koliko je ovaj pojam i proces bitan u eshatologiji?
11. Koji bi zapravo, na osnovu svega, trebao biti kršćanski pogled na fenomen smrti i svega onoga što iz nje slijedi?
Odg.
Odgovori koje ću dati možda nisu teološki dorađeni poradi ozljede koju sam imao.
1. Smrt definitivno nije kraj. U to ne tek što vjerujem nego sam i osvjedočen. Kad sam ono bio dva mjeseca u komi susreo sam, recimo svoju pokojnu majku a tamo je jako dobro ili tamo je liiipooo.
2. Sva iskustva dobroga, lijepoga koja smo imali kroz ovozemaljski život su uvećana za beskrajnu potenciju tamo gdje bi trebali doći kada umremo.
3. Smrt nije prestanak. Smrt su vrata.
4. Vrata koja vode u kraljevstvo Božje s uska. Grijesi i nepodopštine se zapreka.
5. Sad baš i nisam u mogućnosti pretraživati ali mislim da riječ eshaton označava krajnji cilj koji nas čeka.
6. Svijetu treba govoriti kako je dobro ono što ih čeka ako budu dosljedno kršćanski živjeli.
7. Onostranost, sve ono što nas čeka je toplina i ljepota Srca Isusova.
8. Onomu tko je za života uspijevao prijateljevati s Isusom - smrt je samo nastavljanje tog prijateljstva za čitavu vječnost.
9. Svatko zna da je dobro baš dobro, i da je lijepo baš lijepo. I svatko bi htio da to vječno traje. Da doista vječno i traje garancija je Isus Krist.
10. Aha čistište je znak dostojanstva onih koji su u kralevstu Nebeskom. Tamo se ne može tek tako, i bilo kakav.
11. Iskustvo težine života, prođena raspetost na bolesničkom krevetu su ništa prema kvaliteti života koja nas čeka ako ustrajemo biti ovo što jesmo sada: zaljubljenici u Krista Gospodina. Od srca p. Luka Rađa

Post je objavljen 31.10.2014. u 10:16 sati.