Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srebrnesvinje

Marketing

Azra - Kad Fazani Lete (1983.)

Peta ploča zagrebačke novovalne Rock grupe zaslužuje pozornost šire javnosti, snimljena između 15 – 25. siječnja 1983. godine u studiju Cream u Frankfurtu, a objavljen iste godine u izdanju Jugotona.

Album je snimljen bez sudjelovanja stalnih članova Azre, bubnjara Borisa Leinera i basiste Miše Hrnjka, koji su otišli na odsluženje vojnog roka. Leinera je zamijenio Srećko Antonioli, dok je Branimir Štulić osim gitare svirao i bas.


Kad fazani lete donosi bitno drugačiji zvuk od prethodnog albuma Filigranski pločnici. Album je produciran poput klasičnog hard rock albuma, ispunjen žestokim riffovima gitara, uz čestu upotrebu feedbacka i distorzije. Štulić u istom intervjuu Džuboksu kaže: "Dosad sam snimao kod Trulog na osmokanalnom magnetofonu, a ovog puta je to pravi studio…Mogao sam dobiti zvuk kao svaki normalan bend. Ovo je ploča za velike bine i velike koncerte."


Štulić i na ovom albumu objavljuje kompilaciju ljubavnih (Kao i jučer, Plavi golub, My Dear, Niska bisera) i angažiranih pjesama (Anđeli, Nebo iznad Trnskog, Štićenik). Za razliku od prethodnih radova, zastupljene su i pjesame nadrealnog ugođaja, poput Nemir i strast, ujedno i jedinog hita albuma. Naslovna je pjesma kritika Ljubiše Ristića, kazališnog redatelja kojeg je Štulić upoznao 1982. godine tokom rada na predstavi "Oslobođenje Skoplja"

Na kraju bi rekao da je po mom mišljenju koncepcijski i aranžerski odličan album, jer je lišen Štulićeve pjesničke megalomanije, koja je bila toliko karakteristična za njegove prijašnje LP - je. Tome pridonose klasičnih deset pjesama na ploči. Upravo ta odlična produkcija i zvuk čine taj LP najboljim "Azre".


 photo Azra_Kad_Fazani_Lete_zpsd553849c.jpeg

Popis Pjesama:

A Strana:

A1 Anđeli 5:47
A2 Kao I Jučer 4:22
A3 My Dear 3:46
A4 Idi Za Svojom Sudbinom 4:00
A5 Kad Fazani Lete 3:21

B Strana:

B1 Niska Bisera 3:26
B2 Štićenik 2:13
B3 Nebo Iznad Trnskog 3:00
B4 Nemir I Strast 2:45
B5 Plavi Golub 2:25

Copyright (c) – Azra Music
Recorded At – Cream Studios

Design – I. Ivezić*
Drum Machine – Branimir Štulić
Electric Bass – Stephen Kipp
Engineer – Peter Siedlaczek*
Producer, Lyrics By, Music By – B. Štulić*


Azra - Kad Fazani Lete (1983.)







Post je objavljen 23.10.2014. u 16:26 sati.