Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

Zašto smo glupi?

O referendumu (ili o referendumima).

Iako sam vjerovao kako neću odbiti potpis niti za jednu referendumsku inicijativu (makar se neslagao i na samom bi referendumu bio protiv, a u svrhu razvoja demokracije), ipak sam razvojem događaja, prisiljen promjeniti mišljenje.

Trenutna referendumska inicijativa o promjeni ustavnog članaka kojim se uređuju izborni okviri (namjerno-zlobno ili nenamjerno) omogućio bi (mimo dosadašnjih izbornih načela) minorizaciju glasača na teritorijanoj i glasačkoj osnovi.
Ovaj prijedlog omogućava (uvođenjem praga od 2 %) izlaskom 51 stranke potpunu disperziju izbornih glasova na jednu stranku koja bi dobila 2% a ostale 1,99% glasova. U tom bi slučaju stranka s 2 % glasača osvojila sve parlamentarne mandate (za Sabor je to od 100 do 160 zastupnika) ... )(98% glasova bi bilo raspršeno (na jednu stranku, pa to onda i nije disperzija ...)).
Tko može predložiti takvu ustavnu promjenu ...? (psst .. komunjare i zagrebački kaptol)
Takva izborna mogućnost odgovara samo nenarodnoj vlasti (ne bih vas vodio ni da 100% glasate za mene a kamo li s 2% podrške ...).

Dosadašnji princip (spajanjem dva saborska doma od kojih je jedan bio Županijski dom u kojem su zastupnici bili izabirani na teritorijalnom principu) teritorijalne zastupljenosti, raspodjeljivanja saborskih mjesta na što približnije iznose osvojenih glasova (po mandatu) se ovim prijedlogom ustavnih promjena ukida. (Nemogućnost proporcionalne raspodjele glasova je zbog nemogućnosti osvajanja do cjelobrojnog iznosa mandata, ne možete osvojiti 3, 2 mandata već ili 3 ili 4.) Kako bi proporcionalno raspodjelili glasove trebali bi povećati broj zastupnika na 1000 pa bi s tim brojem mandata imali proporcionalnost na desetinu postotka, ili na 10000 pa bi imali proporcionalnost na stotninu postotka (npr 3,33% glasova bi bilo 333 mandata ako bi bilo 10 000 zastupnika).
Niti jednim prijedlogom nije ustavno riješeno raspršivanje glasova (jer je broj zastupničkih mjesta jedini element kojim se proporcionalnost zastupnika i glasova može riješiti).
Priča o 2 % glasača postaje potpuna kad ustvrdimo kako je riječ o 2% glasova birača koji su izišli na izbore (te bi u slučaju, u zadnje vrijeme uobičajene na hrvatskim biralištima, polovičnog odaziva glasača stranka s 1% biračkog tijela osvojila potpunu zakonodvnu vlast (a time i izvršnu jer Sabor imenuje i kontrolira Vladu).
Umjesto razvoja demokracije, stvarali bi ustavne okvire za diktaturu.


Tko uopće može predložiti takve gluposti?
Mi smo glupi jer nas uvijek medijski opsjeda netko gluplji od nas. (čitaj: nitko nas ne uči već nas pravi budalama ...)





Post je objavljen 06.10.2014. u 15:25 sati.