Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1000mora-daleko

Marketing

Bang! Bang!

Image and video hosting by TinyPic

Još juče sam hteo da pišem post, ali sam, ipak, odložio pisanje posta za danas jer sam hteo da izađe i TH TV epizoda za ovu nedelju kako bismo imali uobličenu celu priču o „Girl got a gun“. Međutim, juče sam bio ceo dan u Sofiji ( Bugarska ) i onda nisam stigao opet da napišem post. Inače, tamo sam kupio McQueen cipele (: Nemam pojma kakve sve ovo veze ima, ali, hej, ovo je moj blog i mogu da pišem šta god hoću :p

Image and video hosting by TinyPic

Šalim se. Uglavnom, što se tiče „Girl got a gun“ u pitanju je drugi po redu promo spot koji najavljuje album „Kings of suburbia“ pre nego što CD izađe za nekih 10-ak dana. Poput prvog spota „Run, run, run“ i ovaj novi je snimljen samo u promotivne svrhe kako bi se zadovoljila nestrpljivost fanova. Pravi prvi singl i video spot koji će biti puštan na TV-u i slično je „Love who loves you back“ i imamo mnooooogo razloga da ga čekamo više nego bilo šta dosad (:

Image and video hosting by TinyPic

Prvo ću postaviti sliku koja je sudeći po danskom iTunes-u omot za novi singl. Obično ne postavljam na blogu neproverene informacije, ali ovo je toliko dobro da moram (: Sve i da ovo nije omot novog singla ništa neće smetati da svi vidite nešto ovako genijalno. Ja sam zaista oduševljen. Šta vi mislite o ovome i da li je fejk ili ne?
P.S. Kada kažem da su sve informacije na ovom blogu proverene onda mislim na to da se nalaze na njihovom oficijelnom sajtu, fb grupi, twitteru ili instagramu. Ostale informacije su preuzete iz intervjua koji su objavljeni u novinama ili još bolje u nekoj radio ili TV emisiji. Nagađanja na netu, tračeve i sl. ne čitam i ne pišem ovde.

Image and video hosting by TinyPic

Međutim, kakve su ostale fotke sa snimanja spota za ovu pesmu, zaista me ne bi čudilo da je i omot ovako genijalan i perverzišen (:
A na tim slikama možemo da vidimo Billa u jednom veoma zanimljivom društvu. On se nalazi na žurci koja je veoma slična onoj iz spota za pesmu „Schrei“ sa njihovog prvog albuma iz 2005. godine.

Image and video hosting by TinyPic

Ali, dok je pre 9 godina Bill samo čedno posmatrao šta se oko njega dešava i smeškao se parovima koji se ljube ovoga puta im se i on pridružio.
Prava je šteta što neko nije snimio moju reakciju kada sam ugledao ovu fotku na kojoj se oko Billa otimaju dečko, devojka i jedno poprilično androgino stvorenje za koje, ipak, mislim da je muško. Jedan od tih likova čak i drži ruku na Billovoj butini.
PA U LA LA LA LA (:
Inače, u intervjuu za jedan časopis je Bill izjavio da se prvi put ljubio pred kamerama i da ga je bilo jako sramota zbog toga. I, šta vi mislite za koga se Bill odlučio? Ja navijam za ovog plavog lika koji se malo zaneo sa rukom (:

Image and video hosting by TinyPic

Što se pesme „Love who loves you back“ već je možete u celosti pronaći na Internetu, ali neću mnogo o njoj pričati jer će ona biti tema sledećeg posta.
Momci su već izjavili da je album inspirisan noćnim životom u Los Anđelesu i da je većina pesama snimljena direktno nakon povratka iz klubova. Bill je hteo da zadrži taj osećaj i prenese ga neposredno na pesme i što se „Girl got a gun“ i „Love who loves you back“ tiče to je pun pogodak.

Image and video hosting by TinyPic

„Inspiraciju smo pronašli u noćnom životu i života uopšte. Sloboda je nešto što je najbitnije svakome i ovaj album nosi taj osećaj Mi-radimo-ono-što-želimo.“
„Ovaj album je prepun cigareta, pića i izlazaka“, dodao je Tom.

Image and video hosting by TinyPic

Pre nego što pređemo, konačno, na „Girl got a gun“, osvrnuću se još na ono što smo saznali o spotu „Run, run, run“ koji je bio tema prošlog posta.
Najveća zamerka fanova je bila zbog odsustva Georga i Gustafa, ali momci su imali prilično isti odgovor kao i ja u prošlom postu. Jednostavno se u pesmi čuju samo Billov glas i klavir koji svira Tom i zbog toga su samo njih dvojica u spotu. Pored toga, kada rade spotove ne radi se tu o egu i ko će više biti snimljen. Na omotu za album se nalazi samo Bill, ali to ne smeta nijednom od članova benda.
„Bitna je samo umetnost i ono što mi osećamo da je prava stvar“, još jednom je mudro rekao Tom (:

Image and video hosting by TinyPic

Pored toga što je u pitanju samo promo spot postoji još razloga zbog čega se insistiralo na jednostavnosti. Pre svega i sama pesma je takva, ali ono što je najbitnije je to da su momci hteli da nakon 5 godina pauze fanovima daju muziku, a ne da skreću pažnju na bilo šta drugo. Znali su da su se njihovi obožavaoci uželeli njihove muzike i stoga su hteli da akcenat bude na pesmi, a ne na video spotu. U celu tu priču o jednostavnosti se neodoljivo uklapa ovih jednostavnih pola metra Billovih cipela (:
Genijalan mi je bio komentar jednog fana: „Nobody couldn't run, run, run in those shoes..“ ((((:

Image and video hosting by TinyPic

Spot za ovu pesmu ( koja je možda i najbolja u njihovoj dosadašnjoj karijeri ) je za ovih 10-ak dana pregledan nešto više od milion puta na tjubu. A sada je na redu novo milionče i spot za BAM BAM BAM pesmu „Girl got a gun“.



Pa, BAM.
Ova pesma je prejebeno dobra. Kada sam je čuo pre par dana ponovo sam opucao da plačem jer čujem Billov glas ponovo (: Mislim da me svi razumete kada kažem ovo ponovo da se to odnosi na nešto novo. A posebno kada peva nešto u čemu mi je bilo dosad nemoguće da ga zamislim. U piitanju je neki uvrnuti elektro-pop-rok sa brojnim ponavljanjima istih fraza. Refren me bukvalno baca u histeriju (:

Image and video hosting by TinyPic

Spot je presmešan i potpuno neobičan za Tokio Hotel. U pitanju je neki sumanuti perverzni slon kome je plišani polni organ zumiran tokom celog spota, a tri još uvrnutije žene mu se svete jer je ostavio jednu od njih. Nakratko se u spotu pojavljuju Bill i Tom i to na veoma perverzišen način (: Spot obiluje ispresecanim kadrovima koji u slučaju Toma koji vozi motor izgledaju kao simulacija masturbacije.

Image and video hosting by TinyPic

Kada se Bill pojavi on na sebi ima samo farmerke i štikle (: Preludi, preludi Bill. Na glavi nosi neku uvrnutu masku koja podseća na Slipknot i ispod koje mu se uopšte ne vidi lice, ali ga ja lako prepoznati na osnovu tetovaža kojima je preplavljen njegov nagi torzo. Fanovi će verovatno opet podići frku jer u spotu nema Georga i Gustafa, tako da ne moram ni čitati komentare ispod spota a već znam o čemu će pisati. Oni će se, svakako, pojaviti u spotu za „Love who loves you back“. Ne pravite toliku frku i uživajte u muzici.
STOP THE DRAMA. START THE MUSIC.
Zato sada sledi prevod ove pregenijalne, prezarazne pesme.

Image and video hosting by TinyPic

Vreme je da porazgovaramo.
Jesmo li zajedno ili nismo?
Preko telefona ili uživo
mene svaka tvoja reč ubija.

Ti prokleta, predivna kučko,
ponašaš se prema meni kao da sam životinja!
Ja nisam ni upoznat sa pravilima, a ti ih stalno menjaš.
Ma, pusti me da te prebolim...

Ali ona ima oružje u svojim rukama...
BENG! BENG!

Ponovo vladam svojim srcem i imam celu noć pred sobom,
a ljubav sam ostavio negde daleko iza sebe.
Mogu da idem gde god poželim.
Kockao sam se i izgubio sam Raj.

Moj život je, konačno, savršen,
a počeo je otkad ti više nisi u njemu.
Mnogo sam bolji kada sam sam.
Odlazim. Sa nama je gotovo.

A kada odem ja osećam želju...
Možeš slobodno da odeš jer sam navučen na tvoju ljubav...

Ali ona ima oružje u svojim rukama...
Zato ti je, dečko, bolje ti da bežiš što pre...

Image and video hosting by TinyPic

Fanovi ( ili bolje rečeno bivši fanovi ) su podigli frku oko ove pesme jer je klasični pop trash u kome Bill čak izgovara ružne reči. Sada se čak i svim tim ljudima odjednom dopada „Run, run, run“ za koju su prethodne nedelje govorili da je loš izbor za singl jer su očekivali nešto brže. Što gospođa Mica Trofrtaljka kaže: „Rđavom kuPcu i dlake smetaju...“ (:
U moru tih glupih komentara sam naleteo na jedan genijalan.
„Mislili ste da će Bill zauvek pevati o skakanju sa krova i nevinoj ljubavi? On ima 25 godina sada i ne može pevati o tinejdžerskim problemima više.“
Jedan aplauz za ovog kralja. Frajer je sve rekao u dve rečenice.

Image and video hosting by TinyPic

Uostalom, ovo je jedna od prvih pesama koje su napisali za album, tj. nastala je najranije. Tokom vremena su je dosta promenili. Što se autotjuna tiče poslušajte ponovo album „Humanoid“ koji je izašao pre pet godina i prepun je toga. Za one lenje je dovoljno poslušati samo prvi singl sa tog albuma, „Automatic“, i biće vam jasno. Ne znam čemu toliko negodovanje? Još neko je pametan tu napisao u komentarima da mu je jako žao što sada ta mržnja i hejt komentari koji uvek prate TH ne potiču od antifanova, nego od fanova. Okej, svi smo za ovih pet godina odrasli, promenili muzički ukus, pa i oni. Kome se dopada i dalje neka sluša. Kome se ne dopada neka sjaše sa mrtva života i prestane da piše gluposti. A ja ću prestati da čitam komentare ispod snimaka na tjubu.

Image and video hosting by TinyPic

Ipak, neizmerno mi je drago što smo mi, stara TH ekipa, ponovo povezani. Kad sam objavio link spota za „Run, run, run“ na mom fb profilu odjednom su se javili svi fanovi sa kojima sam bio u kontaktu najviše tokom onog perioda njihove najveće popularnosti i naše najluđe zaluđenosti. Kao da je prošlo sedam dana a ne pet godina opet su svi bili tu. Magičan osećaj. Valjda smo se svi uželeli toga da se iz sveta poluodraslih vratimo u srednju školu (: Naravno, ima i među nama negativnih komentara ( i to je sasvim prirodno ).

Image and video hosting by TinyPic

E, sad, manimo se više prazne priče i porazgovarajmo o pesmi „Girl got a gun“. Znam da će svima ova rečenica zvučati potpuno nelogično i paradoksalno, ali radnja pesme je veoma slična onoj u „Run, run, run“ samo što je sagledana iz jednog grubljeg, više muškog i seksualnog ugla dok se „Run“ zasniva na osećajnosti i bolu.
Međutim, i ovde je Bill taj koji se trudi da pobegne glavom bez obzira iz veze u kojoj mu je loše. Čak se i koristi isti taj poklič „Run, run, run“ u zadnjem refrenu: „Boy, better run, run, run“.

Image and video hosting by TinyPic

Ta pogrdna reč koju Bill koristi u pesmi „dirty bitch“, zapravo, i nema toliko vulgarno i uvredljivo značenje u današnjoj pop kulturi i slengu. Čak i same žene često sebe nazivaju „bitch“ pod time podrazumevajući opasnu i moćnu ženu ( o kakvoj je upravo reč u ovoj pesmi ). Pored toga često ćete čuti da neka devojka kaže 'me and my bithes' misleći na svoje drugarice. Pridev 'dirty' još češće ( pored osnovnog značenja 'prljav' ) ima konotaciju nečega što je seksi i privlačno.
Glavna tema pesme je da se Billu baš ta opasna žena jako dopada i da uživa u tome što ga muči i tretira kao životinju. Pesma obiluje tim sado-mazohističkim motivima te upravo zbog toga i Bill nosi onu kožnu masku koja mu prekriva lice u spotu. Maske i koža su najprepoznatljiviji motivi sado-mazo varijanti, a ljubav u kojoj mu je loše i od koje pokušava da pobegne, ali joj se, ipak, na kraju vraća, je ništa drugo nego čist mazohizam. Ustvari, taj poslednji deo je pomalo konfuzan i ne mora da označava povratak toj dominantnoj ženi nego može i da znači baš suprotno, tj. da mu je mnogo bolje bez nje i da uživa u toj novostečenoj slobodi.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon ovog objašnjenja pesme mislim da će i sam spot biti malo jasniji onima koji su na početku bili zbunjeni. Moram da priznam da sam se i sam valjao od smeha kada sam ga prvi put gledao, ali ni u jednom momentu nisam pomislio da je glup. Uostalom, kao što Zrinka kaže, ne mora sve da bude ozbiljno i dubokoumno. Malo smeha nikad nikome nije naškodilo. Naravno, nešto ovakvo nije tipično za Tokio Hotel koji poznajemo, ali ja sam uvek za promene. A i setite se sebe kakvi ste bili pre 5 godina. Promenili ste se.
Mnogo.
I oni su.

Image and video hosting by TinyPic

Mušku ulogu u spotu igra neko biće koje je najpribližnije slonu osim što nema surlu, ali bitno je da je u pitanju životinja i to sa veoma izraženim libidom. To je klasična predstava o muškarcu kao o životinji koja samo misli na seks. Žene su, sa druge strane, predstavljene kao osvetoljubive i ništa manje monstruozne. Ljubav i seks bude sve ono životinjsko u ljudima.
Pored toga, beskrajno je simpatična cenzura u spotu, naročito nakon gledanja TH TV epizode u kojoj se vidi da je cenzurisan čak i krastavac koji jede jedna od junakinja ( zapravo, transvestit inspirisan Merilin Monro ). Krastavac je još jedan od falusoidnih simbola te otuda i ta parodija sa cenzurisanjem bilo čega što bi u gledaocima pobudilo seksualne misli. Spot se, uopšte, bavi besmislenošću cenzure. Pored toga, i sama glavna rečenica pesme „Girl got a gun“ u veoma slobodnom prevodu može glasiti i „Devojka koja ima muda“.
Eto ga, sad ćete i mene prestati da čitate jer psujem (: Ali, bez šale, pištolj je još jedan od simbola falusa jer se obično povezuje sa muškom snagom. Kada se još angažuje transvestit za spot sve postaje dvosmislenije i zabavnije. Na sve to, Bill u jedinoj sceni u kojoj se pojavljuje ne samo da nosi masku koja sakriva njegovo lice nego i igra na kartu dvopolnosti te tako možemo da vidimo muško telo bez odeće, ali na štiklama. Girl. Got. A. Gun. (:

Image and video hosting by TinyPic

Tu se on, nakon potčinjavanja i izvođenja mazohističkih pokreta, oslobađa lanaca koji su simbol zatočenosti i trijumfuje u svojoj pobedi. Interesantno je da se nijednoj osobi u spotu ne vidi lik. Svi imaju tonu šminke koja ih dovodi do neprepoznatljivosti, maske, marame preko lica i sl.
U jednoj od scena se puca u američku zastavu što, takođe, može biti njihova ironičnost na sve komentare da su se amerikanizovali. Zadnja dva metka su usmerena na samog posmatrača i čini se kao da su mnogi primili taj metak (: Ideja za spot je bila Billova, ali je na detaljima radio sam režiser koji je njihov blizak prijatelj, kao što je bio slučaj i sa režiserom spota za „Run“.

Image and video hosting by TinyPic

Eto ga. To je to. Moje mišljenje. Naravno, želim da čujem vaše. Dobro. Loše. Sve. Čitamo se sledeće nedelje ako stignem jer ću biti prenatrpan obavezama i provešću najveći deo sedmice u autobusu i to više puta na relaciji BiH – Srbija. Imate jedno veliko mahanje od mene, ejlijeni (:

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 25.09.2014. u 05:24 sati.