Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Raščistimo to već jednom!

Oxorazgradiva plastika - hoće li se biorazgraditi?



Biorazgradljiva plastika (bilo da je napravljena od obnovljivih izvora - uzgojina, kao što je to npr. polilaktid (PLA), poli(hidroksi-alkanoat) (PHA ), elastoplastomerni škrob (TPS) ili druge - ili bilo da je napravljena na fosilnoj osnovi kao što je poli(butilen-adipat.ko-tereftalat) (PBAT), poli(butilen-sukcinat) (PBS), itd.) mogu biti pogodne za određene vrste upotreba. Takve upotrebe danas već nailazimo u poljoprivredi (kao film za malčiranje), u domaćinstvima (vreće za biootpad) i još u brojnim drugim područjima. No, je li takva biorazgradiva plastika rješenje problema smeća, sasvim je drugo pitanje.

Međutim, u tijeku je velika rasprava širom svijeta o takozvanoj oxorazgradivoj plastici. Ti proizvodi su klasični (nerazgradivi) plastični proizvodi izrađeni od polietilena (PE), polipropilena (PP), poli(etilen-teraftalata) (PET), itd. kojima je dodan mali postotak aditiva. Kompanije koje su se s tim aditivima pojavile na tržištu, tvrde da se radi o biorazgradnji, ali stručnjaci (čije mišljenje dijeli i aktivno podupire autor ovog bloga i ovih redaka) prigovaraju da nedostaju znanstveno utemeljeni dokazi pribavljeni od nezavisnih i neutralnih laboratorija ili certifikacijskih tijela. Sve dok nedostaju ti dokazi, kritičari sumnjaju u biorazgradnju i takvu razgradnju plastičnih proizvoda nazivaju oxofragmentacija (usitnjavanje), a te proizvode oxofragmentirajuće.

Ipak, dvije svjetski priznate institucije: OWS (Organic Waste Systems) iz Genta u Belgiji i IKT (Institute of Polymer Technology) Sveučilišta Stuttgart u Njemačkoj imaju u planu provesti sveobuhvatno laboratorijsko istraživanje o toj takozvanoj oxorazgradivoj plastici. Istraživanje će biti nadogradnja OWS-ove studije koja je obradila rezultate dostupnih i do sada objavljenih istraživanja, a koja je naručena od PlasticEurope. Moguće ju je pogledati na sljedećem LINKU. Laboratorijski testovi trebaju dati konačne dokaze i jasan odgovor jesu li ti proizvodi biorazgradivi ili ne.

U prvoj fazi istraživanja, određeni broj oxorazgradivih plastičnih proizvoda, koji su dostupni na tržištu, bit će izloženi nebiološkim utjecajima (svjetlo, temperatura, atmosferski plinovi te ostali vanjski utjecaji). U drugoj fazi istraživanja, usitnjeni dijelovi biti će iskorišteni za daljnje ispitivanje biorazgradivosti u skladu s međunarodno prihvaćenim ISO i ASTM normama.



Izvor:
OWS:
Oxo-degradable plastics: do they biodegrade? In search of a definite answer




Post je objavljen 16.09.2014. u 23:56 sati.