Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Upomoć! Piramida

Večeras sam prvi put odgledao u cijelosti HTV-ov talk show “Piramida”, koji je bio prisutan na programu nekoliko sezona, a onda se nakon poduže pauze opet vratio na, kako se to kaže, naše male ekrane. Bolje da nisam, jer ova televizijska Piramida je veća besmislica čak i od bosanskih, visočkih piramida (Sunca, Mjeseca i ko zna čega još), a najbolje bi ih bilo zvati Osmanagićevim piramidama po onome ko ih je i “stvorio”. Ako se ne varam ova emisija spada u nešto što se zove zabavni program, a ako je neko u ovoj emisiji našao išta zabavno neka javi.

Koncept emisije je takav da tri gosta komentiraju (uz dopuštene replike) aktualne društveno-političke teme po izboru urednika, a gledatelji telefonskim glasanjem odlučuju o pobjedniku. Nešto kao populistička verzija “Petog dana” uz dodatak publike u studiju, a kao začin dolazi glasanje gledatelja kao da se radi o emisiji Zvijezde pjevaju, plešu ili što već zvijezde rade u društvu Barbare Kolar, Mirka Fodora i Duška Ćurlića. Ili nešto kao zasjedanje Sabora svedenog na tek tri zastupnika uz dodatak glasne publike. A uz sve to u Piramidi je teško reći što je gore u njoj – publika ili gosti. A tu bi možda trebalo dodati i voditeljicu Željku Ogrestu, ukoliko ima veze s konceptom emisije i izborom tema.

Večeras su gosti bili Ivica Vrkić, Slavko Linić i Anica Kovač, a svako od njih je imao svoje navijače, i to po svemu sudeći jako dobro istrenirane. Zdušno navijaju za svoje “favorite”, bučno odobravaju sve što kažu uz neizostavni pljesak, a ponekad i negoduju za vrijeme govora drugih natjecatelja. Sve u svemu to mi liči na prvenstvo osnovne škole u malom nogometu uz tipično navijanje djece te dobi, iako se u publici nalaze uglavnom ljudi u zreloj dobi. I sami natjecatelji su u takvoj atmosferi jako napaljeni i glasni, tako da sam ton na televizoru nekoliko puta morao snižavati. Veći kokošinjac nego u Saboru.

Natjecatelji valjaju nemaštovite fraze na isto tako ziheraški odabrane (iako ozbiljne) teme koje su vezane uz stanje u zdravstvu, prava LGBT osoba, istrage kriminalnih aktivnosti političara. Čuli smo parole kao što su “najviše me je briga za hrvatski narod”, “jadni napaćeni narod”, “ja danas predstavljam narod”, “najvažnije je ipak da imamo svoju državu, I to ne smijemo zaboraviti”, “mnogi neće da shvate da je socijalizam propao”… (ovo zadnje izrečeno od nekadašnjeg člana SKH Linića). Publika je naravno oduševljena takvom retorikom.

Na pamet mi je pala ideja za show sličan ovom: u emisiju bi trebalo pozvati poznate osobe (pjevače, sportaše, političare, glumce,…) koji bi raspravljali o “kontroverznim” povijesnim temama (recimo vezanim uz Drugi svjetski rat), uz glasnu publiku i ne previše inteligentnog voditelja kao što bi to bili npr. Petar Vlahov ili Mislav Togonal. Takva emisija bi definitivno imala zagarantiran uspjeh.

Hladno pivo je na svom drugom albumu “opjevalo“ 7. noć, zabavni show HTV-a iz devedesetih:
Upomoć! 7. noć
Hvata me jeza jer znam da me čeka
Upomoć! 7. Noć
Najveći užas svakoga tjedna.


Nekada “7. noć”, a ovih dana “Piramida“, sve u svemu isti k. - mala debilana za široki puk.


Post je objavljen 16.09.2014. u 22:54 sati.